- Bush og Cheney må etterforskes

Foto: (SCANPIX/AFP/Paul J. RICHARDS)

På tide å ta et oppgjør med det som skjedde etter 11. september, mener menneskerettighetsorganisasjoner.

11.09.11 15:31

Søndag markerer amerikanerne tiårsdagen for terrorangrepene i New York og Washington. Nesten 3000 mennesker ble drept i Al-Qaidas terroranslag. Tragedien er ubeskrivelig.

Men tragedier kan også spores i handlinger som ble begått i etterkant av 11. september, mener Human Rights Watch.

Kort tid etter terrorangrepet, iverksatte daværende president George W. Bush en omfattende heksejakt på Al-Qaida i fjellene i Afghanistan. Han oppfordret Nato til å delta i jakten, og henviste til artikkel 5 i Nato-traktaten, som forplikter ethvert medlemsland til å bistå dersom et annet Nato-land blir utsatt for angrep.

- Et blandet regnskap
Dette førte til at terrororganisasjonen Al-Qaida ble betydelig svekket, og USA fikk lukket et viktig kapittel da president Barack Obama kunngjorde i mai måned at Osama bin Laden hadde blitt drept i en amerikansk militæroperasjon i Pakistan.

- Al-Qaida er i dag en mye mindre trussel enn det var for ti år siden, og terrorhandlinger generelt i verden har faktisk sunket nokså jevnt siden toppen rundt folkemordet i Rwanda på midten av 1990-tallet. Men det er i høy grad et blandet regnskap som gjøres opp etter ti år med såkalt krig mot terror, sier Europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen.

Hemmelige CIA-fengsler i Europa, fangeleir for terrormistenkte på Guantánamo og overgrep og tortur begått av allierte styrker i Irak og Afghanistan, har vært omdiskuterte temaer i kjølvannet av terrorangrepet. Egeland mener jakten på terrorister har ført til alvorlige menneskerettighetsbrudd.

- Overlevert til Gaddafi-regimet
Siste eksempel i rekken er Libya hvor flere personer nå hevder at amerikanere og briter overleverte dem til Gaddafi-regimet – nettopp fordi de var mistenkte terrorister.

- Det våre etterforskere fant i Tripoli, viser hvor stort sivilisasjonsfallet var blant etterretningstjenesten og politikere i vår vestlige verden i disse årene. At amerikanerne og britene, og kanskje også andre, overleverte den ene fangen etter den andre til Assad, Gaddafi og Mubarak, det taler for seg selv. Noen var sikkert «terrorister», mens andre var helt uskyldige, sier Egeland.

- Disse fangeoverleveringene til diktatorer var en del av det edderkoppnettet av menneskerettighetsbrudd som strakte seg på kryss og tvers fra Nord-Amerika og Guantánamo til Europa, Midtøsten, Afghanistan og Irak, sier Egeland.

- Man begynte med en slags gjørmebryting med verdens verste forbrytere. Og det utrolige er at nesten ingen land har tatt et oppgjør med det som skjedde. Storbritannia er det første landet som går i gang med en omfattende undersøkelseskommisjon, men det har også vært noe etterforskning i Polen, sier Egeland.

- Må ta et oppgjør
Storbritannias statsminister David Cameron har sagt at de påståtte fangeoverleveringene skal granskes av en uavhengig kommisjon. Egeland mener andre land må følge etter for å ta et oppgjør med krigen mot terror.

- Human Rights Watch har gitt ut en rapport med underskriften: Getting Away with torture. Etter å ha gått gjennom materiale har Human Rights Watch konkludert med at det må komme en kriminell etterforskning av Bush, Rumsfeld (tidligere forsvarsminister), George Tenet (tidligere CIA-sjef) og Cheney (tidligere visepresident) for mulige forbrytelser, sier Egeland.

- Tortur som leder til dødsfall er vel omtrent den verste forbrytelsen noe menneske kan gjøre under noe som helst rettssystem. Norge var ikke i stor grad trukket inn i dette, men hva våre folk i Afghanistan visste om den torturen allierte gjorde i Afghanistan, er et betimelig spørsmål. Og det er også interessant at Stortinget viser større energi rundt dette enn det man har gjort under CIA-flygingene som ble brukt til hemmelige fangetransporter som gikk via Sola, sier Egeland.

Hemmelige fengsler
Amnesty International er også opptatt av at menneskerettighetsbrudd begått i kjølvannet av 11. september må få konsekvenser.

- En rekke undersøkelser om illegale fangetransporter og hemmelige fengsler er blitt gjennomført i Europa. Kun én har til dags dato ført til at noen er blitt stilt til ansvar, sier Amnestys ekspert på antiterror og menneskerettigheter i Europa, Julia Hall, i en uttalelse.

«Terrorismemistenkte som med bind for øynene fraktes gjennom europeisk luftrom, i ly av mørket og i privatchartrede fly som ikke kan spores – til utenomrettslig fengsling og tortur. Dessverre er det virkelig. Og det skjedde rett foran øynene våre i Europa, mellom 2001 og 2006,» skriver Amnesty.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.