RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bussjåføren nektet å slippe oss av

Foto: Torgrim Rath Olsen (Nordlys)
Kjørte forbi en rekke stopp i protest mot at en liten gruppe elever hadde terrorisert stoppknappen.

Da Håvard Trygstad Johansen (14), Julie Bakken Giæver (15) og Marthe Ringjord (15) gikk på buss 425 ved onsdag kl 1405, havnet elevene fra Storelva og Kvaløysletta skole midt i et lite hverdagsdrama.

Tidligere på ruta skal bussjåføren ha uttrykt stor ergelse over en liten gruppe med elever som gjentatte ganger hadde lekt seg med stoppknappen i tide og utide, forteller Trygstad Johansen, som kom på ved Kvaløyasletta, ifølge Nordlys.

- Han var allerede da blitt skikkelig sint, sier eleven i 9. klasse, som forteller at det på dette tidspunktet kun var elever igjen på bussen.

Trygstad Johansen anslår antallet elever til å være rundt 30 da problemene startet.

- Vi kom på ved Storelva, like etter Håvard, og skulle bare videre noen få stopp, men bussjåføren nektet å stoppe. Han slapp ikke av noen, selv om vi både trykte på stoppknappen og bad ham om å stoppe. Deretter fortsatte han rett frem helt til han kom til terminalen på Eide, forteller Bakken Giæver og Ringjord.

Nektet å åpne dørene
På dette tidspunktet hadde flere av elevene vært fremme hos sjåføren og bedt han om å slippe de av på de stoppene de skulle av på. Bussjåføren skal ha nektet å etterkomme dette, og skal også ha sagt følgende til elvene:

- Hold kjeft, det er ikke dere som bestemmer. Ro dere ned, her er det jeg som bestemmer.

Da de var kommet frem til terminalen på Eide stoppet bussen, men sjåføren nektet fremdeles å åpne dørene. Det førte til at flere av elevene begynte å banke på dørene i fortvilelse.

- Da truet han med at han skulle kjøre oss til Kaldfjorden og slippe oss av der, sier elevene.

Dette opptrinnet ble etter sigende lagt merke til av minst en annen bussjåfør som sto parkert på Eide, som i følge elevene gjorde store øyne da han la merke til hva som foregikk.

Kjørte tilbake samme strekning
Muligens var det dette som fikk sjåføren til å tenke seg om en gang til, for å ifølge elevene valgte sjåføren deretter å snu bussen og kjøre tilbake samme strekning som han hadde kjørt. Denne gangen valgte han å slippe av elevene på stoppene som ble signalisert.

Elevene forteller at de aldri har vært ute for en lignende oppførsel fra en sjåfør tidligere.

- Vi ble jo veldig sjokkert. Det var jo en helt latterlig oppførsel og veldig provoserende at han skulle straffe oss for noe som andre hadde gjort.

Mor reagerer sterkt
Dette får mamma Rita Ringjord (43) til å reagere sterkt. Hun forteller at hun ikke aksepterer en slik oppførsel fra bussjåføren, og går så langt som å karakterisere dette som frihetsberøvelse.

- Alle har vel opplevd at et lite mindretall med elever bedriver tulleringing på busser. Jeg forstår at det kan være irriterende for bussjåføren, men han er tross alt den voksne på bussen, og kan ikke reagere slik han gjorde. Han straffer et stort antall elever for det som et lite antall gjør, sier moren, som forteller at elevene var svært oppskjørtet og forskremt grunnet opplevelsen de hadde.

- Det kan godt være at han var drittlei, men han kan ikke straffe alle på denne måten. De yngste elevene på bussen gikk på barneskolen, og her skaper den voksne frykt og usikkerhet hos disse barna, sier hun.

Hun sier at hun har forsøkt å komme i kontakt med Nobina for å få en forklaring, uten å lykkes. Videre har hun kontaktet både politiet og rektor ved Kvaløysletta skole for å finne ut hva man kan gjøre for å få klarhet i hva som skjedde og for å forhindre at slikt skjer igjen.

- Jeg har også vært i kontakt med en annen mor. Hun har nå sendt en mail til Nobina og bedt om å få en forklaring. Nå avventer vi denne, sier Ringjord.

Rektor stiller seg undrende til oppførselen
Rektor ved Kvaløysletta skole, Espen Rognli, bekrefter at han er kjent med hendelsen.

- Vi har mottatt en henvendelse om denne episoden, og undersøker nå dette videre, sier rektoren som ikke ønsker å gå i detaljer i forhold til saken.

Men på generelt grunnlag gir han uttrykk for undring over oppførselen til sjåføren.

- Slik det er, så er det jeg som rektor som har ansvar for elevene på skoleveien. Vi har kjøpt inn denne tjenesten fra Troms Fylkeskommune, og som skole så vektlegger vi trygge og forutsigbare rammer for våre elever i skolehverdagen. Dette forventer vi at skal gjelde også på skolerutene.

Ikke ønskelig oppførsel
Driftssjef hos Nobina, Magnar Nilssen, forteller til Nordlys at han ikke kjenner til denne hendelsen. Han gir likevel uttrykk for at en slik oppførsel fra sjåføren ikke er ønskelig.

- Nå er det jo slik at en gjeng med skoleelver ikke skal få styre på slik som dette, med tulleringing og herjing på bussen. Men det er klart at reaksjoner ikke skal gå utover alle som er bussen. I stedet for å straffe alle, burde sjåføren heller tatt tak i de elevene som utagerte. Vi har kamera på bussen som muliggjør identifisering, og vi kan også reagere med å utestenge elever som ikke respekterer normal folkeskikk, sier Nilssen, som lover at han skal se nærmere på hendelsen.

Les flere saker fra Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere