*Nettavisen* Nyheter.

- Butikkøl er bra for nordmenn

ØNSKE OM STATUS: Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, mener det er årsaken til veksten i mikrobryggeriene. Foto: Privat (Privat)

- Folk vil drikke mindre om ølutsalget følger åpningstidene i butikken, sier direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome.

03.06.11 12:25

De siste dagene har Nettavisen fokusert på norsk alkoholpolitikk.

- Jeg mener det er litt tåpelig at man skal trekke et teppe over ølen på et visst tidspunkt, og da kan man plutselig ikke selge, sa Frps bystyrekandidat i Oslo, Aina Stenersen, mandag.

Frp-politikeren talte varmt for et ølsalg som følger butikkenes åpningstider, noe både KrF-leder Knut Arild Hareide og Senterpartiets helsepolitiske talsmann, Kjersti Toppe, advarer sterkt mot.

- Det er en spesiell vare som en kan ha salgsrestriksjoner på, og det er jo for å forebygge helseskader og hindre at forbruket blir større enn det vi ønsker. Det er et forebyggingstiltak, og det virker, påpekte Toppe tirsdag.

LES OGSÅ: - Ølsalg til butikken stenger
LES OGSÅ: - Det norske folk ønsker ikke vin i butikken

- Mer øl, mindre sprit
Nå får Frp støtte fra Bryggeri- og drikkevareforeningen. De mener, i motsetning til Hareide og Toppe, at nordmenn ikke vil drikke mer alkohol om salgstidene for øl utvides.

- Jeg tror det vil føre til at folk drikker mindre alkohol, sier direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, til Nettavisen.

Nome mener det er en god idé med ølsalg nærmest døgnet rundt i butikkene, og begrunner hvorfor:

- Det er en ganske god idé, for hvis man ønsker å redusere alkoholforbruket i Norge, så handler det om at folk går fra sterk alkohol til svakere alkohol, og øl er jo svakere alkohol i Norge, sier han.

Han tror utvidede salgstider vil føre at det selges mer øl.

- Jeg tror at det automatisk vil føre til et noe høyere ølforbruk, og det vil etter alt å dømme gå på bekostning av vin og brennevin, sier direktøren.

KNUT ARILD HAREIDE (KRF): - Vi må ta upopulære avgjørelser

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

- Det er bra for miljøet
I tillegg mener Nome, som også ønsker ølsalg på helligdager, at utvidede salgstider er bra for miljøet.

- Miljøet vil tjene på det i forhold til at det er et kortreist produkt som er knyttet til norske arbeidsplasser, og man vil styrke norske arbeidsplasser i forhold til utenlandske vin- og brennevinsprodusenter. Så næringspolitisk, og for miljøet, er dette riktig vei å gå, sier han.

Nome har ikke så mye til overs for KrF og Sps negative holdninger til å gjøre øl mer tilgjengelig for folk.

- Jeg mener de uttaler seg på litt sviktende grunnlag. Det er viktig å se helheten i norsk alkoholpolitikk, og ikke bare på ett produkt, sier han.

- Men de påpeker jo at det vil bli mer helseskader?

- Jeg tror faktisk det er omvendt, men jeg skjønner at de sier det, det er en naturlig første reaksjon, sier Nome.

- Sitter i ryggmargen deres
Han mener det ligger i ryggmargen hos en del ruspolitiske talsmenn, å være for alle restriksjoner.

- Jeg tror det sitter litt i ryggmargen hos dem, at enhver restriksjon er til det gode. Det er jo litt pussig når tilgjengelighet for vin og brennevin har gått i en helt motsatt retning, fordi det har vært så viktig å beholde Vinmonopolet som en institusjon. Og det har jo innvirkning på drikkemønsteret, sier Nome.

Han påpeker at utviklingen i Norge viser at det har vært en gradvis økning i det totale alkoholkonsumet, samtidig som ølets andel har gått ned.

- Dette mener jeg man kan snu med økte salgstider for øl, sier han, og legger hypotetisk til:

- Tenk om man skulle forby øl, hva ville det ført til? Det ville det ført til en overgang til sterkere drikker, hevder Nome.

- Ikke vin og sprit i butikken
Han viser også til at antall polutsalg har økt betraktelig de siste årene.

- Det har skjedd en veldig utvikling når det gjelder økt tilgjengelighet for vin og brennevin, mens antall butikker som selger øl har gått ned, siden det har blitt færre butikker. I tillegg har polet åpnet nettbutikk, og alt dette gjør noe med folks forbruksmønster, sier Nome.

Aina Stenersen i Frp vil også legge ned Vinmonopolet, flytte sprit og vin til butikkhyllene, samt åpne for døgnåpen alkoholservering på utestedene. Men Nome vil ikke ha vin og sprit i butikkene.

- Det tror jeg ville øke folks forbruk av vin og sprit, så hvis politikerne vil at folk skal drikke mindre, er det en veldig dårlig idé. Vinmonopolet i Norge fungerer veldig godt, men det paradoksale i sin iver etter å beholde Vinmonopolet i Norge, så har det ført til en vridning til fordel for det sterke, sier han.

I dag er det forbudt å selge øl i butikkene etter klokken 20 på hverdager, og etter klokken 18 på lørdager.

Hva mener du? Bør ølsalget følge åpningstidene?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.