*Nettavisen* Nyheter.

- Byen styres av fulle separatister

Separatistene har innført portforbud i byen, og går til angrep på mennesker som beveger seg ute om natten. Foto: Mediehuset Nettavisen

- De patruljerer byen om natten og banker opp folk, forteller Pavel som bor i en kaotisk by i Øst-Ukraina.

LUHANSK, UKRAINA (Nettavisen): Situasjonen i den østukrainske byen Luhansk er preget av kaos der skoler og universiteter holder stengt og der politiet i praksis har sluttet å fungere, forteller lokalbefolkning.

Nettavisen møter Pavel (18) og kameraten Sergei (21) som begge bor i Luhansk lengst øst i Ukraina. Luhansk har vært en «folkerepublikk» kontrollert av prorussiske separatister siden tidlig i mai.

Begge forteller om en situasjon som spinner stadig mer og mer ut av kontroll med berusede separatister, som forsøker å fungere som politi, og der personer som har støttet Maidanopprøret frykter for livet sitt. Begge håper regjeringen i Kiev snart vil gripe inn.

- Separatistene styrer Luhansk fra politihovedkvarteret, forteller Pavel til Nettavisen.

Han legger til at deres måte å opprettholde orden i byen på, stort sett er gjennom portforbud etter klokken ti om kvelden.

- De patruljerer byen om natten og banker opp folk som er ute for sent, forteller Pavel.

- Tydelig beruset
Pavel sier at mange av separatistene er tydelig berusede når de patruljerer.

- For noen kvelder siden ble en venn som var ute for sent stoppet mens han holdt på å sende en SMS. Separatistene beslagla telefonen og gikk gjennom kontaktlisten. Og når de så at ett av navnene var registrert som «Julia Maidan», ble han satt til å rydde søppel i fire timer, sier Pavel.

Sergei forteller til Nettavisen at det nå er separatistene som rykker ut om man ringer politiet.

- De prøver å fungere som politi fordi det vanlige politiet vårt ikke har kontroll. Jeg har inntrykk av at de faktisk kommer om du ringer, men jeg tar ikke risikoen fordi jeg har vært proukrainsk aktivist. Jeg forsøker å lytte til IP-radioen som de bruker til å kommunisere for å få med meg hva de gjør. Og i går hørte jeg moderatoren snakke om at alle aktivister - selv fredelige som meg - må drepes eller deporteres!

Liste over «fascister»
Pavel er for tiden alene i Luhansk etter at moren flyktet til Litauen.

- Leiligheten vår stod på en liste over «fascister» som ble gjort i stand allerede i januar eller enda tidligere og som sirkulerte på Facebook og det russiske nettstedet Vkontakte. For en tid siden ble den lagt ut igjen, med en oppfordring om å oppsøke de aktuelle adressene. Jeg vet ikke hvorfor akkurat moren min havnet på listen, hun var ikke spesielt aktiv i Maidanbevegelsen i Luhansk. Kanskje havnet det der fordi hun holdt en forelesning om aksjehandel under folkeuniversitetet, som ble arrangert av Maidan tidligere i år. Flere andre som stod på listen, har blitt stoppet og arrestert på gaten, forteller Pavel.

Pavel sier han selv planlegger å forlate Luhansk om separatistene får beholde kontrollen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Den ukrainske byen er nærmest lovløs, ifølge innbyggere Nettavisen har snakket med. Foto: Mediehuset Nettavisen


Sergei understreker at han skiller mellom separatister og folk som støtter den prorussiske siden.

- Når jeg snakker om separatister mener jeg dem som bærer våpen. Mange i familien min støtter Russland uten å være separatister, de bare snakker om hva de ønsker, går på møter og skader ingen. Men om vi ikke får gjort noe med dem som bærer våpen, vet jeg ikke hva som vil skje her. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke Kiev kommer og hjelper oss og får ting under kontroll, sier han.

«Konfiskert» på åpen gate
Både Sergei og Pavel forteller om økt kriminalitet i byen, selv om de ikke har inntrykk av at separatistene samarbeider med kriminelle. Begge mener imidlertid at separatistene ofte selv oppfører seg som kriminelle.

- For noen dager siden så jeg separatistene forsyne seg med en bil utenfor huset mitt, forteller Pavel.

- De var bevæpnet, de påstod at noen hadde skutt mot en av sperringene deres fra bilen. Like ved stod en liten gutt og så på alt sammen.

- Jeg ser ikke så mye kriminalitet på gaten. Men når jeg går inn på facebookgrupper for aktivister ser jeg hva som har skjedd den siste dagen. En venn fortalte nylig at onkelen hans hadde blitt skutt i bena av separatistene som ville stoppe ham, jeg vet ikke hvorfor. Jeg har også hørt om flere eksempler på tyveri, sier Sergei.

«Folkeavstemning» full av feil
For en uke siden ble det avholdt folkeavstemning om «Folkerepublikken Luhansk». Sergei forteller at han oppdaget en rekke ureglementertheter da var innom et av valglokalene.

- Jeg var ikke interessert i å stemme, men tok en tur innom likevel for å se om jeg stod i manntallet. De fant meg ikke der, men de sa de kunne skrive ned passnummeret mitt. Jeg var ikke interessert i å gi dem det slik at de så hvem jeg var, så jeg forsøkte å bare gå min vei. Kvinnen som hadde sagt hun kunne skrive ned passnummeret mitt ropte etter meg, at jeg måtte stemme og at det bare ville ta noen minutter. Folk rundt meg prøvde å stoppe meg. Siden jeg var sammen med en venn og han også kunne bli skadet, gikk jeg tilbake og gav dem passnummeret, sier Sergei.

- Det var bare ett bord der, knapt plass til å skrive, og alle kunne se hvor jeg krysset av. Jeg var også redd for at noen ville kjenne meg igjen siden byen ikke er så veldig stor. Jeg stemte for å bli i Ukraina, og skrev på stemmeseddelen at «disse menneskene bryter loven, det er 3-15 års fengsel for dette!». Så gikk jeg rolig vekk, forteller Sergei.

Sergei sier han så flere eksempler på folk som hadde med seg tre til fem pass og stemte på vegne av familiemedlemmer.

Både Pavel og Sergei tviler også på at det vil bli noe presidentvalg i Luhansk 25. mai.

- Jeg har ikke blitt tildelt noe stemmelokale, sier Sergei, og alle valglokalene er overtatt av separatistene. Sannsynligvis vil det være folk med automatvåpen der som passer på at ingen stemmer.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Afrikanske studenter blir holdt fanget ved den lokale politistasjonen. Foto: Mediehuset Nettavisen.


Afrikanske studenter savnet
Sergei forteller også at det har vært flere eksempler på rasistisk oppførsel fra separatistene, og viser spesielt til en gruppe på tjue afrikanske studenter som for tre dager siden ble bortført fra en studentkafe der de befant seg etter portforbudet.

Studentene blir fortsatt holdt fanget i politihovedkvarteret.

- Separatistene skrev først på hjemmesiden sin at studentene hadde bedt om å slutte seg til de væpnede styrkene deres, men nå har de gått over til å beskylde dem for narkotikasalg. På bilder som ligger på nettet ser man at de har blitt satt i arbeid med å feie i politihovedkvarteret, forteller han.

Frykt for fascister
Både Pavel og Sergei forteller at det er vanskelig både å bevege seg rundt i regionen og å forlate den. Separatistene er blant annet på jakt etter medlemmer av den høyreorienterte organisasjonen Pravi Sektor, som er en paraplyorganisasjon for alt fra moderate nasjonalister til fascister.

- Faren min er sjåfør. I går forsøkte han å dra til Donetsk, han hadde med seg mat. På regiongrensen ble han stoppet - selv om han støtter den prorussiske siden. Han ble holdt igjen i fire timer mens de vurderte om de skulle la ham dra eller ikke. Om du forsøker å reise til Kiev er det enda vanskeligere – da får du øyeblikkelig spørsmål om du tilhører Pravi Sektor.

- Pravi Sektor har noen hundre medlemmer i hele Ukraina. Likevel får de skylden for alt fra biltyverier til folk som blir skutt på gata, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.