RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bytt gavene så fort som mulig

Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
Sist oppdatert:
Selgeren kan nekte deg å bytte varen selv med byttelapp. Dette er dine bytte-rettigheter.

De fleste får julegaver som ikke faller helt i smak.

Nordmenn planla i år å kjøpe julegaver for 22,5 milliarder kroner, i følge undersøkelse som Ipsos MMI har gjort for DNB. Mange av disse gavene falt kanskje ikke i smak, passet ikke eller var i feil størrelse.

- Skal du bytte, gjør det så fort som mulig, oppfordrer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

- Butikkene har ikke plikt til å la deg bytte julegaver med mindre du har kvittering eller byttelapp, men i romjulen ser mange mellom fingrene på dette så lenge de fører varen.

Ønsker du å bytte julegaver, bør du derfor gjøre det så fort som mulig, helst i løpet av romjulen.

- I hvert fall hvis du ikke har byttelapp eller kvittering. Venter du, kan det bli vanskeligere. Mange større kjeder har etablert egne regler med åtte, ti eller 14 dagers bytterett hele året. De fleste strekker seg imidlertid lengre i romjulen, erfarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Salg
Like over jul er det ofte store prisavslag, og mange er usikre på hva de kan kreve. Varer som ble kjøpt til full pris før jul, kan være til halv pris rett over jul.

- Du må likevel akseptere at du kun får byttet til en tilsvarende vare som da kanskje bare koster halvparten. Du kan som regel velge å få en tilgodelapp, men da kan selger sette som betingelse at den ikke kan benyttes på salgsvarer, sier Sandmæl.

Må være ubrukt
Varen du skal bytte må være ubrukt og uskadet slik at selgeren uten problemer kan legge frem varen til nytt salg.

- Hvis varen er pakket ut og emballasjen er skadet, kan det være nok til at selgeren nekter å la deg bytte. Dette gjelder selv om du har en byttelapp på varen, presiserer hun.

Bytting i nettbutikker
Skal du bytte en julegave som er kjøpt på nettet, har du helt andre rettigheter enn hvis den er kjøpt i en vanlig butikk.

- Ifølge Angrerettloven har du 14 dager på deg til å returnere en vare etter et fjernsalg, og angremuligheten gjelder uansett grunn. Dersom nettbutikken ikke har sendt ved angrerettskjema da bestillingen ble gjort, har du automatisk tre måneders angrerett på kjøpet, opplyser forbrukerøkonomen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere