- Byttet ut jødehat med muslimhat

Marine Le Pen ble gjenvalgt under Nasjonal Fronts partikongress søndag.

Marine Le Pen ble gjenvalgt under Nasjonal Fronts partikongress søndag. Foto: Jean-philippe Ksiazek (Afp)

Hun fosser fram på meningsmålingene, og kan bli Frankrikes president.

01.12.14 13:40

I helgen ble Marine Le Pen gjenvalgt som leder for det franske høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front.

Hun tok over som partileder etter sin far i 2011, og siden den gang har oppslutningen økt betraktelig rundt Nasjonal Front.

Meningsmålinger viser at Nasjonal Front og Marine Le Pen ville nådd langt dersom det ble avholdt presidentvalg denne uken.

- Meningsmålingene tyder på at Marine Le Pen vil kunne lede etter første omgang i presidentvalget i 2017, sier førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold, Franck Orban, til Nettavisen.

- Meningsmålingene i dag er ikke bare et uttrykk for en panisk følelse som ikke er begrunnet, men det skjer en reell tilslutningsprosess i fransk politikk for Nasjonal Front. De har ikke tilslutning bare lokalt lenger, men på alle nivåer i fransk politikk, også nasjonalt, sier Orban.

I høst kom de for første gang inn i det franske senatet, og under EU-valget fikk partiet en oppslutning på hele 25 prosent.

- Vi står dermed i en situasjon som byr på likheter med presidentvalget i 2002 hvor Marine Le Pens far kom til andre valgomgang som følge av varig svekkelse av venstre- og høyresiden, sier han.

Men Orban påpeker at det også finnes ulikheter mellom valget i 2002 og nå. Han sier dagens framgang er uttrykk for reell tilslutning, og ikke bare et resultat av velgernes protest mot etablerte partier.

Må ha rent flertall
Han sier det er en gryende oppslutning rundt partiet, partileder og partiprogrammet, men understreker at det likevel skal bli vanskelig for partiet å komme seg inn i Elyséepalasset.

- I andre valgomgang skal man ha 50 prosent av stemmene pluss én stemme, altså rent flertall. Og det har ikke Nasjonal Front i dag, sier han.

- Det er ikke umulig at hun blir valgt president, men flere ting må på plass først. Både venstre- og høyrevelgerne må føle seg så sviktet av sine partier at de anser Nasjonal Front som det eneste alternativet og håpet, og der er vi ikke ennå.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Jean-Marie Le Pen spiller fortsatt en rolle i partiet, blant annet ved å komme med kontroversielle utspill som bygger opp under partiets tidligere og lysskye kjerneverdier. Foto: Robert Pratta (Reuters)


Hauk og pøbelmaker?
Landsmøtet ble holdt i Lyon, og ble åpnet av grunnleggeren av partiet, Jean-Marie Le Pen (86). I åpningstalen sa 86-åringen, som er faren til Marine Le Pen, at en ikke måtte glemme verdiene som partiet opprinnelig var tuftet på. Dette ble tolket som en svak kritikk av datterens forsøk på å gjøre partiet mer stuerent.

- Det er litt uklart hvilken rolle Jean-Marie Le Pen spiller i partiet, men det er for enkelt å fremstille henne som en som står for de edle verdiene, og han som en hauk og pøbelmaker som bare kommer med omstridte utspill. Han stiftet partiet og har mange tilhengere som ikke godtar at partiet endrer seg totalt. Så hun må fremdeles ta hensyn til de konservative kreftene i partiet, sier Orban.

- Og det gjør faren en gang i blant ved å komme med diverse utspill. Samtidig som de fornyer partiet og gjør det akseptabelt.

Antisemittisme
Heinz-Christian Strache, som er fra det østerrikske høyrepopulistiske partiet FPÖ, var én av flere utenlandske gjester som var invitert til å holde tale på landsmøtet i Lyon. Han oppfordret publikum til å hente inspirasjon fra Lyons historie. Lyon var hovedsetet for den franske motstandsbevegelsen som kjempet mot fascisme under andre verdenskrig.

Men da Nasjonal Front ble grunnlagt i 1972, var partiet preget av antisemittiske holdninger.

Marine Le Pen har åpenbart presidentambisjoner, og vet at farens parti må gjennomgå en forvandling om de skal få reell makt. Siden overtagelsen i 2011 har hun forsøkt å tone ned den hatske ideologien til partiet.

I tillegg har hun tatt avstand fra farens mange omstridte uttalelser. Tidligere i år sa han at ebola kunne løse innvandringsproblemet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Marine Le Pen tar imot sin østerrikske kollega, Heinz Christian Strach, som er fra Freiheitliche Partei Österreichs (det østerrikske frihetspartiet, FPÖ). Han talte også under landsmøtet til Nasjonal Front. Foto: Robert Pratta (Reuters)


- For mange innvandrere
Nasjonal Front er helt klart innvandringsfiendtlig. En spørreundersøkelse fra 2012 viste at 92 prosent av Nasjonal Fronts velgere mente det var «for mange innvandrere i Frankrike».

I de senere årene har Nasjonal Front i stor grad droppet antisemittismen til fordel for islamofobi, noe som har gått hjem hos velgeren i en tid med stadig økende bekymring for islamistisk terror, skriver France24.

- Jøder er ingen trussel mot Frankrike, men det samme kan ikke sies om muslimer, sa et partimedlem til France 24 under landsmøtet.

Partimedlemmet, som er en pensjonert lege, ønsket å være anonym.

Franck Orban Foto: HiOA

- Dropp antisemittismen
Orban sier Nasjonal Front ble blant annet inspirert av den franske høyreekstreme kulturbevegelsen «Det nye høyre», som på 1970-tallet rådet høyrenasjonalistiske partier i Vest-Europa om å gi opp tanken på bevæpnet kamp og om å drastisk endre deres ideologiske diskurs for å kunne komme til makten.

- Det «nye høyre» anbefalte blant annet en dreining mot radikal konservatisme som innebar at man skulle gi opp rasediskursen og antisemittisme for i stedet å fokusere på farer knyttet til ikke-europeisk innvandring og til fremtiden til nasjonal og europeisk kultur, sier Orban.

- Man snakket ikke lenger om rase, men om kultur. Man prioriterte heller ikke lenger en aggressiv diskurs, men en defensiv diskurs hvor man skal fremstille seg som offer for eksterne trusler, sier han.

- Truet fransk identitet
Orban sier at denne strategiendringen fant sted for Nasjonal Front på 1980-tallet, da det også ble fremmet koblinger mellom innvandring og arbeidsledighet. Samtidig ble partiet mer EU-fiendtlig mot slutten av 1980-tallet.

- På 1990-tallet ble dette bygget videre med at globaliseringsprosessen, EU og innvandring fra land utenfor Europa truet den franske identitet og velferdsmodell.

HTML EMBED
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.