*Nettavisen* Nyheter.

- Cameron er et destruktivt rasshøl

Foto: Stefan Rousseau (Pa Photos)

Hevder David Camerons EU-tale kan være et farlig spill for partiet og ham selv.

24.01.13 21:31

Storbritannias statsminister David Cameron satte en foreløpig spiker i kisten på EU-debatten i sitt eget parti da han holdt tale i parlamentet onsdag formiddag. Cameron varslet en folkeavstemning om britisk medlemskap i EU. Men folkeavstemningen vil først skje etter valget i 2015 om De konservative beholder regjeringsmakten.

Flere store EU-land ble naturlig nok fornærmet av Camerons tale, men mye tyder på at hensikten var først og fremst å skape indre ro i partiet.

- Min tolkning av talen er at den er for interne grunner i Torypartiet (De konservative red.anm.). Det er litt uklart hva Cameron ønsker om EU, men han har en britisk EU-opposisjon i partiet, og jeg tror han gjorde dette for å holde dem inne. Men han sier samtidig at han vil lede ja-kampanjen om han får til akseptable reforhandlinger, sier redaktør i Minerva, Nils August Andresen, til Nettavisen.

Cameron gjorde det nemlig klart i talen at han ønsket å reforhandle betingelsene til britisk EU-medlemskap. Og først etter reforhandlingene, en gang mellom 2015 og utgangen av 2017, så skal det britiske folk ta et endelig standpunkt til videre medlemskap i EU.

- Det er ikke usannsynlig at Cameron da sier at de har fått det de ønsker seg gjennom nye forhandlinger i EU. Men på mange måter så løser ikke det Torypartiet sitt problem. Problemet er at de er splittet over Europa, noe de egentlig alltid har vært. Dette har jo felt tidligere toryledere som Ian Duncan Smith, John Major og William Hague, sier Andresen.

- Destruktivt rasshøl
Andresens frustrasjon over Camerons EU-tale kom godt til uttrykk i en twittermelding sent onsdag kveld:

«Jeg leser totaliteten i bildet dithen at David Cameron er en aldri så liten smule av et destruktivt rasshøl i dag. Andre synspunkter?»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Minerva

Selv om Cameron på mange måter prøvde å blidgjøre både ja-fløyen og nei-fløyen i partiet samtidig, og dermed kjøpe seg mer tid i en opphetet EU-debatt, så tror Andresen at strategien til statsministeren kan falle tilbake på toryene og ham selv.

- Disputten består jo, og det kan bli mye verre. Hvis det er slik at det blir reforhandlinger og det blir en folkeavstemning, så vil denne splitten i partiet komme helt i sentrum. Og det er livsfarlig for toryene, sier Andresen.

- Jeg føler han har tatt en unødvendig risiko, og det er ikke noe en konservativ politiker bør gjøre.

- Skaper usikkerhet
Andresen tror også Camerons tale vil føre til et dårligere samarbeidsklima i det kriserammede EU.

- Dette skaper også usikkerhet i britisk økonomi og for investorer fordi man ikke vet hvilke vilkår det blir, og det er ikke noe Europa trenger nå.

- Hva tror du blir det endelige utfallet, Andresen?

- Nå får vi se. Fire-fem år er veldig lang tid i politikken, og det skal først være valg i Storbritannia i 2015. Vi får se hvordan dette påvirker valget. Toryene er avhengig av å vinne et flertall alene, uten Libdem (Liberal Democrats), hvis dette skal bli noe av. Og det er ikke sikkert de vinner valget med dagens vanskelige økonomiske situasjon i Storbritannia, sier Andresen.

- Jeg vil ikke spå, men håper at det ikke blir sånn at Storbritannia trekker seg ut av EU. Jeg mener som amerikanerne, at Europa, og ikke minst Norge, trenger Storbritannia i EU.

- Storbritannias visjoner er mer like våre visjoner enn til mange andre EU-land. Det som er synd med denne strategien, er at den svekker de likesinnede landene til Storbritannia i EU - de som ønsker mindre føderal sentralisering i Europa - siden Storbritannia velger en særstrategi framfor et samarbeid om å påvirke EU i en retning, sier Andresen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trine Andersen (Scanpix)

- Et pliktløp i forhold til paritet
Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad tror ikke talen vil få noen konsekvenser for Camerons posisjon i partiet i første omgang.

- Det er jo en risiko for at han ikke klarer å overbevise EU-skeptikerne og EU-tilhengerne i partiet bra nok, sier universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Men den talen i går er nok ikke noe risiko for hans posisjon i partiet på kort sikt. Men at talen på lang sikt, og holdningene til EU på sikt, hvis man kommer til at det skal være en folkeavstemning, så kan det få konsekvenser for hans karriere, sier Mustad.

Mustad sier Cameron var mer eller mindre tvunget til å adressere EU-spørsmålet av hensyn til interne stridigheter i partiet.

- Dette er jo på en måte et pliktløp i forhold til paritet, og ikke så mye for nasjonen. Det kommer på dette tidspunktet av to grunner. Det ene er at enhver konservativ statsminister må posisjonere seg i partiet i forhold til EU. Det har enhver konservativ statsminister gjort siden de ble medlem av EU i 1973. Han måtte komme med denne talen på et tidspunkt, sier Mustad.

- Det andre er dette med partiet UKIP (UK Independence Party), som er et parti som vil ut av EU og som har fått en voldsom oppsving på meningsmålingene. Det er mange EU-skeptikere blant toryvelgere som bytter over til UKIP. På politiske grunner så forklarer Cameron til velgerne at det er mulig å stemme konservativt ved valget i 2015 og likevel få muligheten til en folkeavstemning, sier Mustad.

- Det som er spesielt her, er at han tar større hensyn til det indre i partiet enn til forholdene i Europa. Det er mer innenrikspolitikk i den talen enn utenrikspolitikk.

Opposisjonsleder Ed Miliband tok tilsynelatende avstand fra en folkeavstemning sent onsdag kveld. Men det er fortsatt flere topper i Labour-partiet som stiller seg positivt til en EU-avstemning.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.