*Nettavisen* Nyheter.

- Carl I. Hagen lærte meg mye

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim avviser Kristin Clemets påstand om at det var dårlig personkjemi mellom ham og Carl I. Hagen.

20.09.13 08:14

OSLO (Nettavisen): - Mitt forhold til Carl I. Hagen har aldri vært preget av mistillit.

Det sier tidligere Venstre-leder - nå fylkesmann i Hordaland - Lars Sponheim til Nettavisen.

Les også: Kristin Clemet beklager overfor Sponheim

Peker på personkjemi
Han reagerer på at Civita-leder Kristin Clemet i Det store intervjuet med Nettavisen beskriver en «dyp mistillit» mellom ham og daværende Frp-formann Carl I. Hagen. I et tilbakeblikk på den politiske situasjonen etter stortingsvalget i 2005 beskriver Clemet den dårlige stemningen på borgerlig side og sier at personkjemi var avgjørende for at det den gangen ikke var aktuelt med et bredere borgerlig samarbeid.

Se intervjuet med Kristin Clemet her

Clemet har gjennom sitt virke som Civita-leder og som initiativtakekr bak de uformelle Jeppe-møtene med folk fra Høyre, Frp, KrF og Venstre bidratt i byggingen av den politiske plattformen de fire partiene nå håper å regjere på. I tillegg til å peke på realpolitiske vurderinger og at Frp som parti har «modnet», antyder Clemet i intervjuet at dårlig personkjemi mellom tidligere partiledere har umuliggjort et slikt samarbeid tidligere.

«Vanskelig»
«Når det gjelder til Carl I . Hagen, så har det vært veldig vanskelig for mange å bygge opp noe tillitsforhold. Det var for eksempel en dyp mistillit mellom Lars Sponheim og Carl I. Hagen. De fire lederne som er nå har en god personkjemi», sa Clemet blant annet.

Siden 2005 har både Venstre, KrF og Frp byttet partiledere.

«Jeg tror den utskiftingen som har skjedd av ledere på borgerlig side gjør at det i dag er en mye bedre kjemi og samhold. Det var verre da det var Lars Sponheim, Dagfinn Høybråten og Carl I. Hagen», lød Clemets analyse.

- Dypt uenig
Sponheim sier seg «dypt uenig» med Civita-lederen og den tidligere Høyre-statsrådens versjon av historien. I et e-postsvar til Nettavisen sier Sponheim at han ikke vil kommentere forhold som berører dagens forhandlingssituasjon på borgerlig side.

- Det får dagens ledere svare for. Når det gjelder historieskrivningen her er jeg dypt uenig. Og tviler på om om Kristin Clemet for den aktuelle tidsperiode var tett nok på politikken og oss som var partiledere og aktører til å kunne uttale seg særlig mye utover gjetning og det som tjener hennes egen interesse av å tegne sitt eget bilde av å være den store «playmaker».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Handler om politikk
Sponheim beskriver sitt personlige forhold til Carl I. Hagen som «svært godt», men at den politiske avstanden var for stor.

- Forholdet mellom Carl I. Hagen og meg har aldri vært preget av mistillit. Tvert i mot: På det menneskelige plan var forholdet gjennom 16 år på stortinget svært godt. Carl I. Hagen lærte meg mye og stilte alltid opp hvis jeg trengte det. Men den politiske avstanden var svært stor. Det er utelukkende politikk og politisk avstand dette handlet om, sier Sponheim.

Den tidligere Venstre-lederen, som forkynte sin avgang på valgnatta i 2009, er nå ute av politikken og understreker at han som Fylkesmann i Hordaland er embedsmann og «en del av den til enhver tid sittende regjering sitt utøvende apparat».

Carl I. Hagen sier i en kort melding til Nettavisen at han er enig med Sponheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.