Gå til sidens hovedinnhold

- Cato er sterk

Sherpa-sjef Dawa er trygg på at Cato har det som trengs for å nå toppen av Everest.

Like etter frokost torsdag 10. mai forlot klatrerne Base Camp på vei mot mellomleiren på 5700 meter.

- Værmeldingen ser lovende ut, forteller Cato i en lydmelding. Søndag og mandag kan det se ut som det skal komme mellom ti og tjue cm snø, men ikke faretruende mengder.

Her kan du høre lydmeldingene fra ekspedisjonen!

Vinden er heller ikke noe problem de kommende dagene, opp i en frisk bris i helgen, ellers rolige vindforhold. Og da er det ikke mye å nøle etter, dette er værvinduet klatrerne har ventet på.

Dawa er trygg
Beslutningen om å gå mot toppen ble tatt i et møte med sherpasjef Dawa onsdag. Han er en av de mest erfarne sherpaene på Everest, med tretti turer på topper over 8000 meter, seks av dem til toppen av Everest.

Trettifemåringen er født og oppvokst i Rowaling i Nepal, 4000 meter over havet, og takler den tynne luften ekstremt godt. Han har flere ganger oppholdt seg to-tre døgn på 8700 meter for å legge tau, noe som ville tatt livet av de fleste.

Etter å ha bodd sammen med klatrerne i en måned er Dawa blitt godt kjent med dem. Han vet hva de kan klare både fysisk og mentalt, og har vært med å legge planen for toppstøtet. Cato kjenner han fra før.

- Cato virker veldig fysisk sterk. Det var han på Cho Oyu på 8201 meter, og det har han vært her, sier Dawa. Manglende armer blir et problem under klatringen i Second Step og Third Step. Vi får se hvordan det går når vi er der. Jeg har en ide om hvordan vi skal klare det. Nedover er det ingen problemer for Cato, han er superrask utfor.

Ikke fremme før de er nede
Klatrerne planlegger å være på toppen tidlig om morgenen 16. mai. Det blir ikke syttendemai-tog mot toppen altså, og det er nok valgt veldig bevisst. Når han er på toppen er Cato bare halvveis, på 8800 meter er det like slitsomt å gå ned som opp.

Toppen er altså ikke beseiret før alle er tilbake i ABC, og først da er det tid for å feire, både at målet er nådd og nasjonaldagen.

Akkurat dette poenget har Dawa banket inn i klatrerne.

- Når Cato står på toppen er femti prosent gjort. Ikke mer, sier han.

Dette er planen for toppstøtet.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley