- Charlie Hebdo sårer 1,6 milliarder muslimer

Talsmann Ikhlaq Ahmad i Islamic Cultural Center (ICC).

Talsmann Ikhlaq Ahmad i Islamic Cultural Center (ICC). Foto: Knut Falch (NTB scanpix)

Muslimsk leder i Norge etterlyser klare grenser for ytringsfriheten.

14.01.15 20:04

Onsdag morgen ble denne ukens utgave av satiremagasinet Charlie Hebdo lagt ut for salg i franske kiosker. Forsidetegningen av en gråtende profet med «Je suis Charlie»-skilt og overskriften «Alt er tilgitt», er den eneste Muhammed-tegningen i bladet.

Les: Nå kommer magasinet til Norge

Muslimsk leder i Norge er svært provosert og såret over at satiremagasinet nok en gang trykker en tegning av profeten Mohammed.

- For det første vil jeg nok en gang ta sterk avstand fra disse terrorhandlingene som var i Paris, sier talsmann ved i Islamic Cultural Centre, Ikhlaq Ahmad, til Nettavisen.

- Men vi har også den samme ytringsfriheten, som gir oss lov til å protestere. Vi kommer til å protestere innenfor lovens grenser. Vi misliker disse tegningene veldig sterkt, og det sårer hjertene våre, sier Ahmad.

- Jeg mener at alle vet at det er 1,6 milliarder muslimer som elsker profeten veldig høyt. Det er en del av deres tro. Og da tror jeg at alle bør respektere det. Det bør være noen grenser for ytringsfriheten. Hva er nødvendigheten med å trykke disse tegningene? Det er vanskelig for meg å forstå. Det finnes så mange andre måter å ytre seg på, sier han.

Ahmad sier han vil bruke sin rett til å ytre sin mening om karikaturtegningen av profeten, men understreker at han aldri vil ty til vold.

- Vi skal aldri ty til vold, men bruke demokratiske midler til å si ifra. Vi har også ytringsfrihet som gir oss lov til å si ifra, påpeker Ahmad.

- Vi må sette grenser
Han reagerer også på at mange norske avisredaksjoner velger å trykke dagens forside av Charlie Hebdo, som portretterer en gråtende profet.

- Jeg mener at alle redaksjoner må vise mer ansvar. Når de vet at det er noe som ikke er bra, så bør de være forsiktig med å trykke det. Jeg mener vi må ha en dialog om dette temaet. Det må på plass grenser for ytringsfriheten når det gjelder spesielle temaer.

- Hvis jeg tegner en bil, et tre eller en bygning, så vet jeg at det ikke sårer noen. Men når det er en hellig person som blir tegnet, da må vi sette grenser.

(Saken fortsetter under bildet).

En mann leser Charlie Hebdo i en kafé i Nice. Foto Foto: Eric Gaillard (Reuters)

Norsk forbud?
Han ønsker imidlertid ikke å ta konkret stilling til om det bør forbys ved norsk lov å portrettere profeten Mohammed.

- Dette gjelder ikke bare profeten Mohammed. Vi må tenke på hellige personer i hele verden, enten det er muslimer eller kristne eller andre religioner. Vi må respektere alle. Hvis det er lovpålagt er det enda bedre. Da har vi en regel å følge. Da vet alle at vi må respektere alle hellige personer.

- Vi respekterer profeten Mohammed på aller høyeste nivå. Han er hellig for oss, og vi respekterer ham mer enn våre foreldre også.

Nettavisen har hele onsdag forsøkt å få kontakt med generalsekretær i Islamsk råd, Mehtab Afsar. Men Afsar har verken svart på telefoner eller forespørsler på sms.

Bidrag fra de drepte
I tillegg til bidrag fra de overlevende, inneholder bladet illustrasjoner og artikler fra fem tegnere, to spaltister og redaksjonssekretæren som ble drept forrige uke.

En tegning forestiller terroristene som ankommer paradis og spør: «Hvor er de 70 jomfruene?». Bak en munter sky kommer svaret: «De er hos Charlie-teamet, tapere!»

Midtsiden viser blant annet scener fra marsjen der 1,6 millioner deltok i Paris søndag. Tittelen er: «Flere mennesker til Charlie enn til messe».

Bladets siste side er viet til 13 forkastede forsideforslag. Ett av dem viser ulike religiøse ledere med «Je suis Charlie»-skjorter, under tittelen «Nye venner». I et annet forslag stikkes en blyant opp i rumpa på en terrorist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.