*Nettavisen* Nyheter.

- CIA advarte Norge om potensiell trussel mot aktivist

Bloggeren og forfatteren Iyad El-Baghdadi var statsløs palestiner før han fikk politisk asyl i Norge i 2015. Han har bodd i De forente arabiske emirater mesteparten av livet og er en profilert kritiker av Saudia-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Jean-Pierre Jans/Civita

CIA har advart norske myndigheter om at en palestinsk aktivist med asyl i Norge, Iyad el-Baghdadi, står overfor potensielle trusler fra Saudi-Arabia.

07.05.19 14:47

Det er den britiske avisen The Guardian som bringer nyheten.

Baghdadi er en åpen kritiker av den mektige saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Avisen skriver at Baghdadi ble selv kjent med trusselen da norske politimyndigheter dukket opp på døren hans 25. april og tok ham med til et «trygt sted».

Baghdadi bekrefter overfor Nettavisen at han ble hentet av norsk politi for to uker siden og ble informert om den potensielle trusselen. Han omtaler trusselen som uspesifisert.

- The Guardian har selv snakket med CIA og fått det bekreftet fra dem at de advarte norske myndigheter, sier Baghdadi til Nettavisen.

Baghdadi skal ha blitt lovet av PST at han vil få politibeskyttelse.

- PST har fortalt meg at de gjør en risikovurdering og at de vil sørge for at jeg får politibeskyttelse. Alt tyder på at de tar det veldig alvorlig, sier han.

- Frykter du for ditt eget liv?

- Jeg tror ikke at jeg er utsatt for en overhengende fare her i Oslo, men hvis de skal gjøre noe mot meg, så vil de trolig vente til jeg er utenfor EU-området. PST har blant annet rådet meg til ikke å reise og besøke familien min i Malaysia, sier han til Nettavisen.

- Trusselen er veldig vag, understreker han.

- Norsk politi kom forberedt

Baghdadi skal ha blitt fortalt at norske myndigheter ble gjort kjent med trusselen fra en utenlandsk etterretningstjeneste, som The Guardian hevder er CIA.

- Slik jeg forstod det, har saudiaraberne et trådkors (geværsikte red.anm.) på meg, men det er ikke kjent hva de har tenkt å gjøre, sier han i et telefonintervju med The Guardian.

- De forsikrer meg at de tar dette svært alvorlig. De kom forberedt, sier han.

Baghdadi forteller avisen at det ankom to patruljer hjem til ham – én skulle frakte ham vekk, mens den andre patruljen skulle forsikre om at han ikke ble forfulgt.

Kjente Khashoggi

Baghdadi kjente den saudiarabiske regimekritikeren Jamal Khashoggi, som ble brutalt drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i fjor høst.

Mange av ledetrådene pekte i retning av at det var det saudiarabiske regimet og kronprins Salman som beordret drapet på Khashoggi, noe regimet selv avviser.

Flere saudiarabere er tiltalt for drapet.

- Jeg tror ikke de vil prøve det igjen i en europeisk hovedstad, men de vil kanskje prøve å gjøre noe annet, sier han.

Nettavisen har ikke lykkes med å få en kommentar fra PST og den saudiarabiske ambassaden i Oslo.

Nettavisen skrev i en tidligere versjon av artikkelen at Baghdadi har politibeskyttelse. Dette stemmer ikke. Men Baghdadi skal ifølge ham selv ha blitt lovet av PST at han vil få politibeskyttelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag