*Nettavisen* Nyheter.

- CIA betaler for å få telefonlister

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Telefkomselskap får 10 millioner dollar årlig.

07.11.13 16:49

NEW YORK (NTB-Reuters): CIA betaler det amerikanske telekomselskapet AT & T over 10 millioner dollar årlig for å tilgang til opplysninger om amerikaneres telefonsamtaler til utlandet, skriver avisen New York Times.

AT & T er USAs nest største mobilselskap, og det har frivillig inngått dette samarbeidet med CIA, skriver avisen og siterer regjeringskilder. Verken rettslige ordrer eller andre påtvungne tiltak ligger bak.

Avtalen mellom CIA og AT & T innebærer at CIA får tilgang til telefonnumre til terrormistenkte personer i utlandet og kan sjekke hvem de ringer til, når og hvor. Det skal imidlertid ikke være snakk om avlytting av selve samtalene, kun registrering av telefontrafikken.

New York Times skriver at de aller fleste av telefonlistene fra AT & T som CIA gjennomgår, omhandler telefontrafikk i utlandet. I tillegg avslører ikke AT & T identiteten til telefonbrukere som ringer fra USA, og telefonnumrene som brukes fra USA til utlandet, sladdes, opplyser den anonyme regjeringskilden til avisen.

Avsløringene kommer like etter at avdekkingen av hvordan etterretningstjenesten NSA har overvåket internasjonal tele- og datatrafikk og avlyttet mobiltelefonene til politiske ledere, blant annet Tysklands statsminister Angela Merkel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.