*Nettavisen* Nyheter.

- CIA hadde «plikt til å advare» en mulig målskive i Norge

Venner og bekjente av regimekritiker Jamal Khashoggi (59), som ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i fjor høst, skal ha blitt advart av CIA om at de er mulige skyteskiver.

Venner og bekjente av regimekritiker Jamal Khashoggi (59), som ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i fjor høst, skal ha blitt advart av CIA om at de er mulige skyteskiver. Foto: (NTB scanpix)

Minst tre venner og bekjente av likviderte Jamal Khashoggi skal ha blitt varslet av CIA om mulige represalier.

10.05.19 19:04

Tirsdag ble det kjent at CIA angivelig skal ha varslet norske sikkerhetsmyndigheter om at en aktivist bosatt i Norge er et potensialt mål for Saudi-Arabia.

Palestinske Iyad El-Baghdadi fikk innvilget asyl i Norge i 2015. For to uker siden ble El-Baghdadi, ifølge ham selv, oppsøkt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og informert om den potensielle trusselen.

Les: - CIA advarte Norge om potensiell trussel mot aktivist

El-Baghdadi var en bekjent av den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi (59), som ble brutalt likvidert på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i fjor høst. Nå går det rykter om at enda flere venner og bekjente av Khashoggi er potensielle målskiver for det saudiarabiske regimet.

- Det går et rykte som jeg ennå ikke har fått bekreftet, at det ikke bare er Norge, men også andre lands sikkerhetsmyndigheter som er advart om potensielle trusler fra Saudi-Arabia mot aktivister, uttalte El-Baghdadi til Nettavisen da The Guardian sprakk nyheten på tirsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bloggeren og forfatteren Iyad El-Baghdadi var statsløs palestiner før han fikk politisk asyl i Norge i 2015. Han har bodd i De forente arabiske emirater mesteparten av livet og er en profilert kritiker av Saudia-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Jean-Pierre Jans/Civita

Flere angivelige mål

Nå skriver magasinet Time at det er ytterligere to Khashoggi-bekjente som angivelig skal være potensielle målskiver for Saudi-Arabia.

«CIA og utenlandske sikkerhetstjenester advarer venner og kolleger av Jamal Khashoggi om at deres innsats med å fortsette det pro-demokratiske arbeidet til den drepte saudiarabiske journalisten, har gjort både dem og familiene deres til mål for potensielle represalier fra Saudi-Arabia,» skriver Time, som henviser til opplysninger fra individene selv, samt etterretningskilder i to land.

«Tre av dem som ble gitt sikkerhetsorientering de siste ukene, er de pro-demokratiske aktivistene Iyad El-Baghdadi i Oslo, Omar Abdulaziz i Montreal i Canada og en person i USA som ikke vil bli navngitt,» skriver magasinet.

El-Baghdadi har selv fortalt en rekke medier, inkludert Nettavisen, at det var PST som informerte ham om den potensielle trusselen, og at de vurderer å gi ham politibeskyttelse.

- Vi ønsker ikke å kommentere de påstandene som er kommet fram eller de vurderingene PST gjør med hensyn til hans sikkerhet, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til Nettavisen.

Den saudiarabiske ambassaden i Oslo ønsker heller ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

«Plikt til å advare»

Time skriver at det var CIA som varslet både norske og canadiske sikkerhetsmyndigheter, i tillegg til egne sikkerhetsmyndigheter, om de potensielle truslene.

De tre personene skal være yndede mål for Saudi-Arabia ettersom de er høylytte og innflytelsesrike kritikere av Saudi-Arabias kronprins Mohammed Salman – også kjent som regimets de facto-leder.

CIA har ikke villet kommentere saken overfor Time, men magasinet skriver at etterretningstjenesten har i henhold til Direktiv 191 fra 2015 en juridisk «plikt til å advare» potensielle ofre, både amerikanske og utenlandske, om spesifikke trusler som overlagt drap, kidnapping og alvorlig kroppslig skade.

Direktivet er signert av direktør for National Intelligence, James R. Clapper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er landets De facto-leder. Foto: Sergio Moraes (Reuters)

- Beordret hemmelig kampanje

CIA har møtt kraftig kritikk for at de ikke varslet Khashoggi om en angivelig trussel mot ham i forkant av likvideringen. Etterretningstjenesten har blant annet vært gjenstand for et søksmål fra Colombia University.

I søksmålet hevdes det at allerede før drapet på Khashoggi «hadde amerikanske etterretningsbyråer plukket opp kommunikasjon der saudiarabiske tjenestemenn drøftet en plan om å fange Khashoggi,» skriver The Washington Post.

The New York Times rapporterte i mars måned at kronprins Salman hadde beordret en hemmelig kampanje om å bringe dissidenter til taushet gjennom overvåking, kidnapping, fengsling og tortur av saudiarabiske borgere.

Kampanjen skal ha blitt beordret allerede et år før drapet på Khashoggi, skriver avisen som siterer amerikanske tjenestemenn med kjennskap til etterretningsrapporter om kampanjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Reier Møll Schoder er redaktør for nettstedet Den arabiske halvøy. Foto: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

- Utelukker ikke at trusselen er reell

Saudi-Arabia-ekspert og redaktør for nettstedet Den arabiske halvøy, Reier Møll Schoder, sier det er vanskelig å vurdere hvorvidt de angivelige truslene er reelle.

- Når man har sett hva som har skjedd med Khashoggi, kan man ikke utelukke noe. De gikk over en grense. Men én ting er å gå etter en saudiarabisk statsborger som Khashoggi, mens det er noe helt annet å gå etter en palestiner fra De forente arabiske emirater som har fått flyktningstatus i Norge. Så dette blir bare spekulasjoner, sier Schoder til Nettavisen.

Schoder sier El-Bagdhadi-saken kan bidra til å skremme andre regimekritikere til taushet.

- Det er ingen tvil om at Saudi-Arabia spiller Khashoggi-saken opp mot sine kritikere, at de skremmer folk til taushet. Det kan godt være at denne prosessen med El-Baghdadi sånn sett bidrar til å sende ut signaler om at Saudi-Arabia kan nå sine kritikere hvor som helst i verden, dersom de fortsetter å være kritiske, sier Schoder.

Selv om mye peker i retning av at kronprins Salman kan ha hatt en finger med i splittet i drapet på Khashoggi, har ringvirkningene vært relativt små for Saudi-Arabia.

- På kort sikt ble det mye bråk, men på lang sikt viser det seg at Saudi-Arabia er såpass viktig strategisk at det er få stater som har trukket seg helt vekk fra dem, med unntak av kanskje Canada, sier Schoder.

- Lukter som en skinnrettssak

Regimet hevder at den såkalte saudiarabiske drapsskvadronen som reiste til Istanbul for å drepe Khashoggi inne på konsulatet, handlet på egen hånd. Schoder sier kongefamilien har forsøkt å distansere seg fra saken ved å peke ut syndebukker.

- Saudi-Arabia har tiltalt flere av dem som var i denne gruppen som reiste til Istanbul, men ironisk nok har alle rettssakene gått for lukkede dører. Man har ikke fått tilgang til bevismateriale. Det har vært enormt hemmelighold. Utenifra lukter det som en skinnrettssak hvor man later som at noen blir stilt til ansvar, sier Schoder.

Nettavisen spurte El-Baghdadi på tirsdag om han fryktet for sitt liv.

- Jeg tror ikke at jeg er utsatt for en overhengende fare her i Oslo, men hvis de skal gjøre noe mot meg, så vil de trolig vente til jeg er utenfor EU-området. PST har blant annet rådet meg til ikke å reise og besøke familien min i Malaysia, sa han til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.