*Nettavisen* Nyheter.

- Cokes gangstere fikk «lønn» av statsministeren

Foto: HO (Reuters)

Narkobaronens gjeng skal ha hjulpet Jamaicas statsminister. Så langt er 60 drept i sammenstøtene.

26.05.10 08:40

Den jamaicanske narkobaronen Christopher Coke er etterlyst for internasjonal narkotikahandel og våpensmugling. I forrige uke kunngjorde Jamaicas statsminister Bruce Golding at Coke skal bli utlevert til USA for blant annet narkotikaanklager.

Dette utløste voldelige sammenstøt mellom politi og Cokes tilhengere, og så langt har 60 mennesker blitt drept, skriver The Times.

Nå viser det seg at Cokes kriminelle organisasjon «Shower Posse» har tidligere vært på lønningslisten til statsministeren.

Les også: - Mr Coke er verdens farligste narkobaron

Mobiliserte velgere
Den samme narkotikagjengen skal ha hjulpet det regjerende Arbeiderpartiet med å true opposisjonsvelgere under et valg for tre år siden. I tillegg skal de ha bistått med å få Goldings tilhengere til valglokalene for å avlegge stemme, skriver The Independent.

David Rowe, en professor ved universitetet i Miami som spesialiserer seg på jamaicansk lov, hevder statsminister Golding og Coke hadde nesten et symbiotisk forhold.

Rowe mener det har vært en slags maktbalanse mellom de politiske partiene og de kriminelle gjengene. De kriminelle har drevet med pengeinnsamling til de politiske partiene, samt mobilisert velgere. Partiene ville da gjengjelde dette med gode kontrakter, samt ignorere de kriminelle aktivitetene.

Politiske nabolag
Dette blir også bekreftet fra andre eksperter.

- Visse nabolag tilhører PNP (opposisjonen), mens andre nabolag tilhører Arbeiderpartiet. I grunnen så betyr dette: «Dette er mine revolvermenn, og hvis du skyter mine folk, så kommer vi til å skyte dine», sier Larry Bins, spm er leder ved Council on Hemispheric Affairs i Washington D.C., til The Independent.

Krigssone
De siste dagene har politi og soldater forsøkt å rykke inn i slumområdet Tivoli Gardens, hvor de mener Coke holder seg skjult.

Det har vært unntakstilstand i Kingston i flere dager, og tirsdag ble byen omgjort til en krigssone. Minst 60 mennesker skal ha blitt drept i sammenstøt mellom kriminelle og sikkerhetsstyrker.

- Man må bare innse at vi kjemper en krig, sier visepolitikommissær i Kingston, Glenmore Hinds, skriver The Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.