RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dagens mødre er vettskremte

Sist oppdatert:
Anne Lindmo fantaserte om at en hund spiste ansiktet på sønnen hennes. Sammen med Helle Vaagland har hun skrevet en «dønnærlig» mammabok.

(SIDE2:) «Heia Mamma» er tittelen på Store studios Anne Lindmo og kollega Helle Vaaglands nye bok. Det er ingen roman, men heller en beretning om hva det vil si å være ung mor i dag - slik de to tobarnsmødrene ser det.

Synkrone fødsler
- Helle og jeg har jobbet sammen lenge, og vi er så heldige at vi fikk barn synkront. Det er mange fordeler med det, blant annet har vi travet milevis over hele Oslo og pratet masse, sier Anne Lindmo.

Fram fra samtalene har «Heia Mamma» vokst frem. Den handler om alle forventningene som stilles til dagens mødre, og som de stiller til seg selv.

- Dagens mødre er overinformerte og vettskremte, mener Vaagland, som blant annet er kjent som en av forfatterne bak «Råtekst».

- Mamma, kom og hjelp meg
- Vi hadde ett krav og det var at boken skulle være fri for jug. Vi fant straks ut at det er en lei tendens til å juge i disse sakene fordi man har et intenst ønske om å tilfredstille forventningene, sier Anne Lindmo.

Begge mener det er lett å føle seg utilstrekkelig.

- Jeg er sikker på at listen for å være en god mor er langt lengre for meg enn den var for min mor. Hun trengte ikke å vite forskjellen på vind- og vannvotter, alt om amming, om det var usunt å røyke og drikke kaffe, sier Vaagland. Som leste opp en passasje på Aschehougs vårslipp der hun tynt ba sin mor komme og hjelpe til med dette rare vesenet av et nyfødt barn hun ikke forsto opp og ned på.

- Å bli mor forbløffer én, mente Anne Lindmo.

- Jeg har i alle fall blitt veldig voldelig i hodet. Jeg hadde voldsomme katastrofetanker. Det hjalp meg ikke å ta ut redselen utad, mener hun.

«Heia Mamma» kommer ut i midten av februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere