RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dama skyld i hans utroskap

Foto: Crestock (Crestock)
Sist oppdatert:
Hvorfor blir temaet utroskap en kjønnskrig?

(SIDE2): - Når det har vært utroskap i et forhold, så blir det naturlig nok spørsmål om skyld internt i paret. Hvorfor gjorde man det, hvem har skyld i det? Da kan man fort komme i en situasjon at den som har vært utro vil forsøke å frita seg fra noe av ansvaret. «Vi snakker ikke sammen lenger», «Vi har ikke sex lenger», sier psykolog og professor ved Høyskolen i Bergen, Frode Thuen til Side2.

- At de samme synspunktene kommer til uttrykk i nettdebatter, er refleksjon av det samme. Temaet utroskap aktiverer slike perspektiver.

Opphetet debatt
Denne uken har Manchester United-spiller Wayne Rooneys påståtte utroskap ført til en rekke oppslag, også om hvem pekefingeren skal rettes mot. I to artikler her på Side2 har temaet utroskap blitt heftig debattert i kommentarfeltet. Blant de mange kommentarene har du her et knippe:

- I min familie var kjerringa utro med en annen mann mens ungene var små - hun satt oppe og tastet hele natten mens mannen hennes la ungene. Kan kvinner slutte å rette pekefingeren mot menn - når de ikke er bedre selv?

- Er mannen utro er det ikke nødvendigvis fordi mannen er en drittsekk. Det er klart at de finnes, men det er nå også slik at man kan skylde på kvinnen for mannens utroskap. Gjør du en slett jobb med din kjære har du deg selv å skylde når han må finne det han trenger annensteds.

- Dessverre finnes det noen drittkjerringer der ute også... Men vi må nå alle innrømme at det er nok flere av oss mannfolk som er utro...

Les: Er fotballspillere oftere utro?
Les også: - Det finnes noen drittsekker

Forskjellige årsaker
Professor Thuen sier det er individuelle forskjeller i årsak til utroskap hos alle, men at det er noen tydelige forskjeller mellom kjønnene.

- Når kvinner først er utro, er det to ting til stede. De er forelsket i den de er utro med, og de er ofte utro fordi de ikke har det helt bra hjemme.

Menn kan derimot ofte være utro og lykkelig gift.

- Menn trenger ikke være spesielt forelsket i den de er utro med, kanskje bare der og da, men det er en mulighet som åpnet seg og som de benyttet, sier Thuen.

Forskjellig ståsted
Kvinner og menn opplever derfor også utroskap veldig ulikt.

- En typisk situasjon dersom en mann har vært utro er at hah ofte kan si at «Hun betydde ingenting for meg». Hun vil ha et helt annet utgangspunkt når det gjelder å være utro, og derfor spørre hvorfor han da gjorde det, hvorfor utsatte han henne, parforholdet og familie for en slik belastning, dersom det ikke betydde noe?

Dermed vil han og hun få ulike perspektiver eller ståsted avhengig av hvem som har vært utro.

- Man oppfatter og fremstiller det ulikt, sier Thuen, og mener det også gjenspeiler seg i debatten generelt.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Skryt og sympati
Tall fra Statens institutt for folkehelse viser at 30 til 50 prosent av gifte menn og 20 til 40 prosent av gifte kvinner trolig vil ha sex med en annen enn partneren minst én gang i løpet av ekteskapet.

Av dem som er utro, opplever mellom 50 og 70 prosent at sidespranget fører til brudd eller et svekket forhold.

På internett er det flere diskusjonsfora der utroskap diskuteres - både den som er blitt bedratt og den som har vært utro ber om råd og lufter sine tanker. Menn er representert i diskusjonene, men i langt større grad er det kvinner som skriver om slike hendelser.

- Jeg tror kvinner generelt snakker oftere og mer. Dessuten er det en generell forskjell på hva menn og kvinner sier. Menn kan snakke til sine venner og skryte av et sidesprang, mens kvinner nok i mindre grad vil skryte av det til sine venninner. Men kvinner kan lettere dele det å ha blitt bedratt.

Det viser seg at parforholdet ryker langt oftere dersom det er hun som har vært utro, enn dersom det er han som har bedratt. En bedratt mannen vil føle sin maskulinitet truet, at identiteten hans vakler.

Det sammenfaller også med at menn holder mer kjeft om slikt.

- En mann er lite villig til å fortelle at han er blitt bedratt, sier Thuen.

Les: Derfor er han utro
Les: - Kvinners utroskap er verst
Les: - Vanskelig for menn å tilgi sidesprang

Forskjellig grad
Han mener årsaken til at utroskap får så mye oppmerksomhet, er fordi det trigger mange tanker og følelser. De fleste henvendelsene han får om samlivsspørsmål er fra kvinner, men også menn spør om samlivsråd. Også de spør mest om forhold rundt utroskap.

- Jeg pleier å si at utroskap er så mangt. Det er forskjell på en one-night stand og et langvarig, følelsesmessig forhold. Det første kan mange par overleve, mens et langvarig forhold krever mye mer av et par.

Thuen viser også til alle tilleggsbelastningen en utroskap medfører, og som han mener er minst like vanskelige å legge bak seg som selve utroskapen.

- Det blir i mange tilfeller et dobbeltsvik. Blant annet alle løgnene man har fått servert rett opp i ansiktet. det å vite at partneren har gitt lidenskap og ømhet til en annen, noe man selv har savnet i lang tid. Eller det at utroskapen har involvert en felles bekjent. Det kan være mange ting, men de gjør det alle ekstra vondt å takle.

- Forståelig
Til tross for at de fleste av kommentarene på Side2s utroskapssaker, både fra kvinner og menn, har gått på at den (igjen både kvinner og menn) som er utro er et svin, mener Thuen at det er grunn til å forstå utroskap også.

- Mange ganger er utroskap forståelig. Det er en del av vårt følelsesapparat, ofte kan man bli fristet. Har man noen hjemme, tar man det noen ganger litt for gitt. Det er dilemmaer innebygd i kjærlighetslivet.

Ikke-fungerende seksualliv
Hvorvidt utroskap er greit er derimot en annen ting.

- Det er i hvert fall slik at dersom seksuallivet ikke fungerer, så vil man på et eller annet tidspunkt oppleve utroskap. Har man problemer som par og ikke finner ut av det, så er sjansen for at en av partene er utro, veldig stor. Jeg er ikke så opptatt av en moralsk vurdering, men i at det er et fenomen som dukker opp og som kan skape store utfordringer for den enkelte og for forholdet.

Men det er et lite glimt av håp i elendigheten:

- Jo mer bevisst partene er på utfordringer og trusler parforholdet står overfor, jo mindre sjanse er det for at man faller ut i det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere