Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Danmark har funnet god løsning på juryordningen

ADVARER: Stortingsrepresentantene Jenny Klinge (Sp) og Abid Q. Raja (V) forsvarer begge juryordningen.
ADVARER: Stortingsrepresentantene Jenny Klinge (Sp) og Abid Q. Raja (V) forsvarer begge juryordningen. Foto: (Sp/Venstre)
Senterpartiet ber stortingsflertallet tenke seg om før de skroter juryordningen.

- Flertallet på Stortinget snur opp ned på en grunnleggende rettssikkerhetsgaranti dersom de avvikler juryordningen.

Det mener Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge.

Les også: Stortinget vil fjerne juryordningen i norsk rett

Savner begrunnelse

Etter at Fremskrittspartiet snudde, er det flertall på Stortinget for å skrote juryordningen i lagmannsretten og i stedet innføre en meddomsrett. Det er Høyre, KrF og Ap som sammen med Frp går inn for endringen. Innvendingen mot juryordningen har vært at den ikke gir mulighet for etterkontroll av vurderingen, fordi juryen ikke begrunner sin avgjørelse.

- Kan lære av Danmark

Senterpartiet har programfestet av de vil beholde juryordningen, og stortingsrepresentant Jenny Klinge mener Norge kan lære av Danmark, der ordningen er beholdt, men der juryen samtidig er pålagt å begrunne sin kjennelse.

- Det er grunnlovsfestet at det skal være en juryordning i Danmark, men man har endret den, slik at det nå er større innslag av fagdommere. Lekdommerne går her sammen med fagdommerne når begrunnelsen skal skrives, sier Klinge til Nettavisen.

- Kan koste på oss

Klinge peker på at Frode Sulland, leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen, også advarer mot å avskaffe juryordningen. Han mener erfaringen fra alvorlige straffesaker tilsier at juryordningen bør beholdes og mener dette er ordningen som best sikrer oss mot uriktige domfellelser.

- Det er ikke mange saker det gjelder, kanskje 300 straffesaker i året. Men vi kan koste på oss en spesiell ordning for spesielle saker, sier Klinge.

- Tilbake til et embetsmannsvelde

Også i Venstres stortingsgruppe advares det mot å skrote juryordningen.

«Spørsmålet om juryen er et spørsmål om rettsstatlige prinsipper. Venstre vil kjempe mot en endring som bidrar til at fagdommerne vil dominere i rettssalene på bekostning av lekdommerne. Bare ved å beholde og forbedre juryordningen vil vi sikre at vi ikke går tilbake til et embetsmannsvelde i rettssalene», skriver Venstres Abid Q. Raja og Iselin Nybø i et innlegg i Aftenposten onsdag.

Det var Venstre som kjempet gjennom juryordningen i 1887, og poenget var at man skulle dømmes av likemenn, ikke av embetsmenn.

- Gått ut på dato

Curt A. Lier, president i Norges Juristforbund, var blant dem som gledet seg da KrF, Høyre, Ap og Frp fant sammen i denne saken. Han mener juryordningen på mange måter har gått ut på dato og har tro på at en ny ordning kan få betydning i voldtektssaker.

- Den største innvendingen mot juryordningen er at juryen ikke begrunner sin avgjørelse. Spesielt i saker som gjelder seksuelle overgrep ser vi at det er uheldig og det er vanskelig å få domfellelse av en jury. Det kan være mange grunner til det, men vi mistenker at uheldige holdninger til hvordan kvinner bør oppføre seg er én av grunnene. En mulig virkning av av juryordningen avskaffes, kan være at antall frifinnelser i saker som gjelder voldtekt og seksuelle overgrep går ned, uttalte Lier til Nettavisen tirsdag.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!