*Nettavisen* Nyheter.

- Danske forskere kan ha fått et nytt gjennombrudd i kampen mot kreft

Forskerne ved Universitetet i København håper de kan bruke malariaparasitter for å drepe kreftceller. Foto: Heine Pedersen/pressefoto

Vil bruke annen sykdom for å bli kvitt kreftceller.

13.10.15 10:05

En rekke danske forskere fra København Universitet og University of British Colombia i Canada kan ha fått et stort gjennombrudd i kampen mot kreft.

Danske Ali Salanti ved institutt for immunologi og mikrobiologi ved det danske universitetet har forsket på graviditetsmalaria, hvor parasittene fra malaria setter seg fast i morkaken, skriver danske TV2.

Les også: Trebarnsmoren Kristin har brystkreft med spredning: -Jeg spør ikke om tidsperpektiv, det vil jeg ikke vite

Dreper kreftcellene

Sammen med flere andre har han funnet ut at malariaparasittene har slags kroker de fester seg med. Disse skal også finnes i mange kreftceller. derfor kan malariaparasitten feste seg i kreftcellene. Det gjør at man kan utstyre denne parasitten med en gift som dreper kreftcellene, viser forskning som er gjort på dyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

Professor Ali Salanti er optimist eter dyreforsøkene. Foto: Pressefoto

- Da fikk vi en veldig hurtig og effektiv blokkkering av kreftveksten i dyrene, sier Salanti til kanalen.

Teste på mennesker om 2-4 år

Hvis den samme funksjonen kan overføres til mennesker, kan det få store konsekvenser for kreftbehandlingen. Det antas at forsøkene på mennesker kan starte om tre til fire år.

Les også: Kreftgjennombruddet: - Det vil koste ufattelig mye penger

- Vi har noenlunde samme risiko for å feile når vi går fra dyr til mennesker som alle andre. Men kommer vi ut på den andre side, så tyder våre funn på at dette kan komme til å virke mot alle typer kreft, sier Ali Salanti.

I tidsskriftet Cancer Cell kan du lese mer om forsøkene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag