- Datter (11) varslet politiet om at far gikk løs på mor

Skal ha utsatt familien for mishandling i en årrekke.

05.09.14 14:57

- Hun føler frykt, og er redd, sier Robert Fonn, bistandsadvokaten til kvinnen som skal ha blitt utsatt for mishandling og trusler fra sin egen mann i påsyn av barna deres.

Familiefaren i 40-årene står nå tiltalt for å ha mishandlet og truet kona over en periode på fem år. Dette skal ha skjedd både i Norge og i utlandet, mens paret bodde der.

Samtidig er han satt under påtale for å ha mishandlet sine to døtre på sju og elleve år i samme periode, ved at de har vært vitne til at faren utsatte moren for vold. Han skal også én gang ha brukt vold overfor den ene datteren.

- Vold mot familiemedlemmer er i seg selv alvorlig. At barna har observert det og er fornærmet i saken gjør den spesielt alvorlig. Dette har med den frykt dette gir små barn å gjøre, sier politiadvokat i saken, Inger Myklebust Ferstad til Nettavisen.

- Datteren ringte politiet
Det skal ha vært datteren på 11 år som varslet politiet om at faren gikk løs på moren tidligere i år.

Da skal barna over flere år ha vært vitner til at moren fikk gjennomgå av faren. Blant annet skal han ha kommet inn på rommet hvor moren sov med sine to døtre, og dro den ene datteren ut av senga og tok kvelertak på kona.

- Han kom inn på soverommet og var beruset, aggressiv og sint. Han tok først tak i bena til XX (datteren red. anm.) og dro henne ut av sengen slik at hun falt i gulvet, for deretter å ta tak rundt halsen til moren mens XX var vitne til dette, står det skrevet i tiltalen.

Vendepunktet skal ha vært en dag i mai i år. Mannen var ifølge tiltalen beruset, og utsatte kona for vold foran øynene på døtrene. Han skal blant annet ha forsøkt å slå en dør i ansiktet hennes. Senere på dagen skal han ha dyttet og sparket kona i magen, slik at hun falt. Det skal ha vært dette som fikk den eldste datteren til å ringe politiet.

- Truet med å drepe
Da politiet pågrep mannen kort tid senere, skal han ha sagt til kona at han skulle drepe henne neste gang han så henne. Også dette skal barna ha hørt.

I tillegg til vold, trusler og mishandling er mannen tiltalt for brudd på besøksforbudet han er ilagt kona i etterkant av pågripelsen, og for å ha forsøkt å hindre politimennene i å gjøre jobben sin da de skulle pågripe ham. Han skal også ha sagt til parets felles sønn at han hadde tenkt til å drepe moren.

Bistandsadvokat Fonn sier at kvinnen synes situasjonen er svært vanskelig.

- Hun er på en måte isolert fra den normale hverdagen. Og hun er preget av å stå oppe i denne vanskelige situasjonen.

Det er satt av fire dager til saken som starter i en tingrett på Vestlandet i november.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra tiltaltes forsvarer. Heller ikke barnas bistandsadvokat var tilgjengelig for en kommentar fredag formiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.