RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De aner ikke hva de skal gjøre

(Shutterstock)
Sist oppdatert:
Norske gjeldsofre bosatt i Spania får utbetalt trygd langt under fattigdomsgrensen.

(iBergen.no) Årsaken er det enorme svingningen i valutaen de siste månedene.

- Vi har begynt å få inn meldinger fra nordmenn som er bosatt i Spania om at de får utbetalt bare 4500 kroner i måneden i trygd. Det bekymrer meg sterkt, sier leder for Gjeldsoffer-Alliansen (GOA), Bengt Schledt til iBergen.no.

Forsvinner i euro
Trygdemottakerne sliter med stor gjeld i Norge og har inngått en gjeldsordning der namsfogden trekker et beløp fra månedsinntekten. Men minst 6000 kroner skal trygdemottakeren beholde selv.

- Det er minstebeløpet for livsopphold i Spania, forklarer Schledt.

Men når trygden underveis til Spania veksles om til euro, blir det ikke rare slanten tilbake.

- På bare to måneder har euro steget med to kroner. Det er ikke blitt tatt høyde for valutaendringen i gjeldsordningen, og dermed sitter gjeldsofrene igjen med 1500 kroner mindre enn de vanligvis gjør.

Er du rammet? Kontakt iBergen.no på epost redaksjon@ibergen.no

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Har ikke penger til mat
Sjokkutbetalingene har fått fortvilte gjeldsofre til å tilkalle hjelp hos Gjeldsoffer-Alliansen.

- Vi får telefoner fra folk som får problemer med å betale husleien og som ikke har penger til mat lenger. De aner ikke hva de skal gjøre, sier Scheldt bekymret.

Det er namsfogden i Oslo som håndterer alle utleggstrekksaker der skyldneren bor i utlandet. Ifølge seksjonssjef Marthe Natøy har namsfogden ennå ikke mottatt henvendelser med denne problemstillingen.

Må søke om endring
- I forhold til gjeldsordning har vi ikke det. Når det gjelder utleggssaker vet jeg ikke. Men det skal uansett være en smal sak å få ordnet opp i det, for de har krav på å sitte igjen med et minimumsbeløp, sier Natøy.

Personer med gjeldsordning og utleggstrekk kan søke om at trekket endres slik at de får regulert trekkavtalen etter valutakursen, alt etter hvilken avtale de har inngått i utgangspunktet.

Er inntektsreduksjonen på grunn av kursen «vesentlig» eller «varig» kan endring bli aktuelt.

2 milliarder i gjeld
- Vi vil da fremlegge et forslag til kreditorene om endring av avtalen. Nekter kreditorene å gå med på det, vil saken gå for retten der de kan få en tvungen endring, forklarer seksjonssjefen.

I de senere år har stadig flere nordmenn bosatt seg i utlandet, og noen av disse har tung gjeldsbyrde. Nordmenn bosatt i utlandet har en samlet gjeld på nærmere to milliarder kroner, ifølge en SIFO-undersøkelse fra 1. november i fjor.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere