*Nettavisen* Nyheter.

- De ansvarlige vil bli straffet

Foto: Reuters

Egypts visepresident avviser at myndighetene iscenesatte motdemonstrasjonene

03.02.11 21:31

Al Jazeeras korrespondent melder torsdag kveld at situasjonen har roet seg ned og det kan se ut som demonstrantene som støtter president Mubarak har trukket seg tilbake. Militæret lar heller ikke de ulike grupperingene komme i kontakt med hverandre. Det siste døgnet er minst 10 drept ifølge NRK Dagsrevyen.

- Vil høre på kravene
Egypts visepresident Omar Suleiman sier i et intervju med egyptisk tv at de ønsker å vente til august eller september med å holde presidentvalg og avviser at myndighetene sto bak mot-opprøret på Tahrir-plassen.

- De ansvarlige vil bli straffet. Det er enkelte grupper i dette opprøret som har sin egen agenda. Verken presidenten eller hans sønn vil delta i presidentvalget, og vi ønsker også å høre på ungdommen og deres krav, sa han i intervjuet.

Samtidig inviterte han det muslimske brorskap til samtaler.

Flere tilhengere av den kontroversielle presidenten Hosni Mubarak (82) har torsdag brutt gjennom hærens sikkerhetssonene og kaster steiner mot demonstrantene på Tahrir-plassen (frihetsplassen) i Kairo, ifølge AFP.

Saken oppdateres

Mubarak-tilhengerne er væpnet med kniver og jernstenger, melder TV-kanalen Al Jazeera.

Live-bilder fra Tahrir-plassen viser at det også kastes steiner mot stridsvogner. Stridsvogner har forsøkt å presse Mubarak-tilhengere vekk fra plassen.

Soldater griper også inn overfor Mubaraks tilgengere, i forsøk på å stanse dem. Det rapporteres dessuten om skyting på stedet torsdag ettermiddag.

Følg dramaet live på Al Jazeera!

Her er en annen live-feed fra CNN

  • Det har kommet nye rapporter om overfall på journalister, talsmannen for det hvite hus ber om at alle journalistene som har blitt fengslet i Egypt, blir sluppet fri.

- Begynner å bli ubehagelig
Også torsdag skal flere journalister har blitt angrepet i Kairo. Blant annet har en reporter fra TV-kanalen Al Jazeera har blitt angrepet.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik skriver på sin Twitter-profil at det begynner å bli ubehagelig å være der.

«Journalister bankes opp, trues på livet og trakasseres. Sikkerhetssituasjonen forverres. Dette begynner å bli ubehagelig», skriver Græsvik.

Tidligere torsdag beklaget Egypts statsminister angrepet på demonstrantene, og ba om etterforskning for å finne ut hvem som sto bak, melder AP.

Den egyptiske regjeringen avviser at de har noe med angrepet å gjøre.

Egen sikkerhetssone
Hæren ble sterkt kritisert for ikke å ha grepet inn i sammenstøtene onsdag.

Men hæren skal ha arrestert flere mennesker i morgentimene torsdag, og har nå posisjonert seg rundt frihetsplassens innganger med fire stridsvogner for å beskytte demonstrantene, melder The Wall Street Journal.

Hæren har også opprettet en sikkerhetssone mellom demonstrantene og Mubarak-tilhengerne.

Minst sju mennesker er blitt drept i sammenstøtene som brøt ut mellom Mubarak-tilhengere og demonstranter, opplyser leger torsdag.

Ifølge noen estimater er 1500 mennesker blitt skadd.

- Beordret av presidenten
Demonstrantene anklager Mubarak-tilhengerne for å ha blitt betalt og beordret av presidenten til å gjennomføre angrepene onsdag. Noen påstår også at det var politimenn som sto bak angrepene. Politiet ble i forrige uke jaget bort fra gatene i Egypt, og hæren tok over sikkerhetskontrollen.

- Det vi så i forgårs var at disse demonstrasjonene forløp rimelig rolig. Det vi nå ser er mer borgerkrigslignende tilstander i Kairo sentrum, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK torsdag morgen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon reagerer kraftig på blodbadet i Kairo.

- Ethvert angrep på fredelige demonstranter er forkastelig, og jeg fordømmer det på det sterkeste, sier Ban i en uttalelse.

Støre utelukker ikke at det er Mubarak-tilhengere som har iscenesatt sammenstøtene i Kairo.

- Det kan vi selvsagt ikke utelukke. Det er ikke overraskende at de som støtter Mubarak, at de tar ut i gatene og bruker andre uttrykk når ting er som det er. For nå står kampen om Egypt, sier Støre.

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'Egypt', interval: 6000, title: 'Egypt', subject: 'Følg tvitringen om Egypt', width: 250, height: 300, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' } }).render().start();

- Myndighetene har ansvar
Støre fordømmer voldsbruken.

- Vi fordømmer voldsbruken i Kairos gater. Sammenstøtene i Egypt må ikke brukes som påskudd til å slå ned på reformbevegelsen og vanskeliggjøre ordnet overgang til demokrati. Egypternes rett til ytringsfrihet og medias rett til å rapportere må respekteres, uttaler han torsdag.

Han påpeker at myndighetene og ordensmakten har ansvar for å forhindre slike voldelige angrep som vi har sett på Tahrir-plassen og andre steder i Egypt.

- Norge støtter det egyptiske folks legitime krav om demokrati og grunnleggende politiske endringer. Alle parter må avstå fra vold. Den politiske ledelsen har et hovedansvar for å igangsette dialog og påbegynne grunnleggende politiske reformer, sier Støre.

- Fullstendig uakseptabelt
Flere vestlige ledere har også gått ut og fordømt sammenstøtene i Kairo.

- Hvis det viser seg at regimet har på noen som helst måte støttet eller tolerert denne voldeligheten, så vil det være fullstendig uakseptabelt. Scenene vi har vært vitne til er foraktelige, sier Storbritannias statsminister David Cameron i en uttalelse, skriver The Times.

USA truer også med å trekke den årlige bistandsstøtten på 1,5 milliarder dollar.

President Mubarak har styrt Egypt med jernhånd i 30 år, og millioner av egyptere krever at han trekker seg umiddelbart fra makten. Tirsdag denne uken kunngjorde Mubarak at han ikke stiller til gjenvalg til høsten.

Støre sier at de fleste nordmennene har kommet seg ut av Egypt, og at turoperatører jobber på spreng med å få de resterende turistene hjem til Norge innen kort tid. Han oppfordrer nordmenn som fortsatt befinner seg i Egypt, til å ta forholdsregler og forholde seg rolig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.