- De beste argumentene for sjøkabel

Foto: Martin Ystenes

Hardinger får selskap av sunnmøringer i kravet om sjøkabel.

15.08.10 14:42

Hvor skal det legges sjøkabler om ikke nettopp langs Vestlandsfjordene? spør ordfører Jan Kåre Aurdal (KrF) i Sykkylven kommune i Møre og Romsdal. Han er en av flere ordførere som nå ser med fornyet optimisme på kravet om sjøkabel framfor kraftlinjer gjennom egen kommune.

Skal krysse tre fjorder
Kraftlinjene han vil unngå er tenkt strukket tvers over møbelbygda og i tillegg over tre fjorder; Storfjorden, Hjørundfjorden og Sykkylvsfjorden. Storfjorden er også innseilingen til turistmagneten Geiranger.

Ber Jens og Terje komme og se
- Ja, nå kommer vi til å invitere statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til Sykkylven og vise dem hvilken naturperle vi har her, slik at de forstår vårt krav om sjøkabel, sier Aurdal til Nettavisen.

Han sitter allerede med gode kort på hånden. Statnett har allerede utredet sjøkabel på deler av strekningen for den planlagte 420 kV-linjen mellom Fardal i Sogn og Ørskog på Sunnmøre, nemlig de 44 kilometerne fra Ørskog til Standal i Ørsta og dermed forbi Sykkylven. Og konklusjonen i vinter var at dette faglig sett var OK og teknisk mulig. I denne saken har Olje- og energidepartementet ennå ikke tatt noen avgjørelse.

420 kV kraftlinje Ørskog-Sogndal

Rundt 280 km ny 420 kV kraftledning

Sanering av cirka 110 km med 132 kV kraftledning

Statnett har utredet sjøkabel på deler av strekningen fra Ørskog til Ørsta

Les mer på Statnett

(Kilde: Statnett, Aftenposten)

- Voksent gjort
Nå mener Sykkylven-ordføreren at Sima-Samnanger-debatten og regjeringens vedtak om å se på sjøkabelalternativet en gang til for Hardangers vedkommende har gitt kommunen vind i seilene.

- Jeg har fulgt godt med på debatten om Sima-Samnanger i sommer og følt at her kommer det til å skje et eller annet. Jeg er glad for at regjeringen har gjort det den har gjort. Det var voksent, sier Aurdal til Nettavisen.

- Men det blir betydelig dyrere med sjøkabel. Hva tror du de tenker i Finansdepartementet nå om alle ordførerne som krever sjøkabel der det er planlagt kraftlinjer?

- Det er klart det koster mer å bygge sjøkabler, men vi må se det i et lengre perspektiv. Det vi bygger nå vil kanskje stå i 100 år, sier Aurdal.

420 kV kraftlinje Balsfjord-Hammerfest

370 kilometer lang

Berører åtte kommuner

Storreisa mest berørt. Kraftlinjen omstridt blant annet på grunn av reindriften i området.

Les mer på Statnett

(Kilde: Statnett)

Vil ha svar i Stortinget
En annen ordfører som nå øyner håp om sjøkabler er John Karlsen (Frp) i Nordreissa i Troms. Mellom Balsfjord og Hammerfest er det søkt om konsesjon for 420 kV luftlinje på 370 kilometer. Hans argument for sjøkabler er ikke bare naturen, men også reindrift.

- Da vi fikk dette utredet fikk vi høre at det ikke var teknisk mulig, men nå stiller vi oss spørrende til det. Vi er opptatt av å få kraftforsyningen på plass før 2016, men vil ha flere svar og vil gjennom våre folk på Stortinget blant annet ta dette opp i Stortingets spørretime, sier Karlsen til Nettavisen.

Nordreisa-ordføreren fikk beskjed om at sjøkabelalternativet kunne bli inntil 10 ganger dyrere enn luftlinjealternativet som er kostnadsberegnet til tre milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.