RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De burde bli skutt i ballene

Foto: HANDOUT (Reuters)
Sist oppdatert:
Edward Snowden har ikke alltid vært en tilhenger av åpenhet.

(Nettavisen/NTB): Etterretningsanalytikeren Edward Snowden (29) var ansatt i USAs nasjonale sikkerhetsbyrå, NSA.

Nå har han vært etterlyst av amerikanske myndigheter helt siden han tidligere denne måneden offentliggjorde store mengder med hemmelig informasjon om USAs overvåkingsprogram «Prism».

Først oppholdte han seg noen uker i Hongkong, før turen gikk videre til Moskva søndag kveld. Han skjuler seg mest trolig i transittområdet på en flyplass utenfor Moskva. Varsleren får blant annet hjelp av varslernettstedet Wikileaks.

Selv om Snowden for tiden er verdens mest kjente varsler, så har han ikke alltid vært en tilhenger av åpenhet, skal vi tro loggen til teknologinettstedet ArsTechnica.

Nettstedet har nylig frigjort loggen til en chat som Snowden angivelig var delaktig i, skriver The Huffington Post.

I chatten reagerer Snowden på et oppslag fra 2009 i The New York Times hvor avisen skrev at USA avviste en forespørsel fra Israel om å forsyne dem med bunkerbomber, som sistnevnte ville bruke til å ødelegge Irans atomanlegg.

Videre avslørte avisen hvordan daværende president George W. Bush hadde godkjent en hemmelig plan om å sabotere Irans atomprogram.

- Burde bli skutt i ballene
Snowden gikk langt i å fordømme varslerne som lekket informasjonen til storavisen.

«Prøver de å starte en krig? Herregud, de er som wikileaks,» skrev Snowden i chatten.

«Hvem i helvete er disse anonyme kildene som forteller dem dette?»

«De folkene burde bli skutt i ballene,» skrev Snowden.

Chatten er fra januar 2009 da Snowden jobbet for CIA og var stasjonert i Genève, skriver The Washington Post.

Nekter å utlevere
Snowden har som kjent endret holding siden den gang, og har blitt jaktet på av amerikanske myndigheter etter at han lekket den hemmelige informasjonen til avisen The Guardian 9. juni.

Russlands president Vladimir Putin nekter å utlevere Snowden til amerikanerne. Dermed er USA pent nødt til å vente til Snowden setter seg på et fly og reiser til en annen destinasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

På en pressekonferanse i Dakar i Senegal torsdag sa president Barack Obama at han verken har ringt til Vladimir Putin eller Xi Jinping for å få utlevert Snowden.

Obama fastslo også at det er helt uaktuelt for USA å sende jagerfly for å avskjære et eventuelt fly Snowden er om bord i.

- Jeg vil ikke sende opp fly for å hente en 29 år gammel hacker, sa han.

Juridisk spørsmål
Obama sa også at når han ikke har ringt Putin eller Xi, skyldes det at USAs begjæring om å få utlevert Snowden er et rent juridisk spørsmål som håndteres gjennom rettsvesenet.

- Grunnen til at jeg ikke har ringt, er først og fremst at jeg ikke burde trenge å gjøre det, sa Obama.

- For det andre har vi mye vi jobber med Kina og Russland om. Jeg vil ikke at en sak der vi forsøker å få utlevert én mistenkt skal bli heist opp til det punkt der jeg må drive hestehandel med andre saker, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere