Gå til sidens hovedinnhold

- De er ingenting, bare mannens eiendom

Aps innvandringspolitiske talskvinne støtter Frps forslag om forbud mot burka i Norge.

Stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) er enig med Frp i at de heldekkende hodeplaggene burka og niqab bør forbys.

- Men dette er mitt eget standpunkt, vi har ikke tatt det opp i stortingsgruppa. Det er nok mange meninger om dette. Men når Frp nå legger fram lovforslaget om forbud, så blir det nok en gruppebehandling av forslaget i løpet av neste uke, sier Christoffersen til Nettavisen.

LES OGSÅ:Frp med burkafrieri til Ap

Christoffersen er klar på hvorfor hun vil forby plaggene:

- Kvinner som bærer dette er fratatt all identitet og er ingenting, bare mannens eiendom. De kan ikke kommunisere, ikke delta i undervisning eller ta seg jobb.

- Ikke religiøse plagg
Christoffersen sier at hun ikke aksepterer argumentet om at burka og niqab er religiøse plagg som må tolereres fordi vi har religionsfrihet.

- Nei, det er jeg ikke enig i. Plaggene er tvert om misbruk av religion. De handler om politikk og kvinneundertrykking, sier Christoffersen.

Christoffersen sier at selv om burka i svært liten grad er brukt i Norge, mens Niqab er noe mer utbredt, så mener hun at det er bedre å være føre var.

GUNNAR STAVRUM:Klespoliti og moralpoliti

- Nå går det en verdidebatt om dette i hele Europa, så vi bør absolutt diskutere det her også. Det er ingen som velger selv å bli helt visket ut, så burka og niqab skal vi ikke ønske velkommen i toleransens navn. Vi kan ikke snu ryggen til at kvinner blir undertrykket, sier Christoffersen.

- Maskeringsforbud
Christoffersen er usikker på om Frp-forslaget vil få flertallet med seg i Stortinget. Hun sier hun ikke er sikker på om tiden er moden.

- Jeg tenker at et forbud mot maskering i det offentlige rom hadde vært best, i det store og det hele - at det ikke handler om religion. Så fikk man heller gjøre et unntak for karnevalsfeiring, sier hun.

Hun syns bruken av hijab har noe av det samme ved seg som burka og niqab.

- Det er ikke noe direkte pålegg i Koranen om at man skal bruke det, men hensikten er altså å dekke kvinnens hår så hun ikke vekker menns begjær. Jeg har ærlig talt problemer med å tenke tanken om at småjenter må dekke håret sitt til for å ikke vekke voksne menns begjær, sier Christoffersen.

- Som på 70-tallet
Christoffersen, som har bakgrunn som ordfører i Drammen, er ikke ukjent med integreringsproblematikken. Hun mener at det norske samfunnet ikke er flinkt nok på å integrere innvandrere.

- Det er tendenser til ghettofisering og mange høyt utdannede innvandrere får ikke jobber de er kvalifiserte for. Jeg tror ikke det er riktig at vi setter oss på vår høye hest, for da kan vi fort tråkke feil. Dette handler ikke bare om hodeplagg, men om likestilling, utdanning og arbeid. Vi må forankre holdningene våre og la de modnes. Innvandrerkvinnene må selv på banen og vi skal vise dem solidaritet når de vil befri seg fra undertrykkende klesplagg. Dette ligner på mange måter kampen til norske kvinner på 70-tallet, sier Ap-politikeren.

Hun er usikker på om hijabforbud i skolen er riktig - selv om hun er imot det. Hun sier hun har mest tro på dialog og forankring.

- Vi må forklare hvorfor vi ikke ønsker det. Vi må prøve! Jeg var på en skole i Drammen dagen etter 11. september i 2001. På lærerværelset fikk jeg høre at enkelte barn hadde gitt uttrykk for at foreldrene deres mente at denne terroraksjonen hadde USA jammen godt av. Da sa jeg til lærerne at de burde slå opp i Koranen og finne noen ord som sier at terror ikke er ok. Men på skolen hadde de ikke en eneste utgave av Koranen, sier Christoffersen.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley