RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De fleste blir engstelige

(thinkstock.com)
Sist oppdatert:
Celleforandringer kan utvikle seg til kreft.

(SIDE2): Hvert år får flere enn 25 000 norske kvinner konstatert celleforandringer i prøver fra livmorhalsen.

- Det er helt vanlig med psykiske reaksjoner. De fleste blir veldig engstelige, forteller Grete Riis-Johannessen, spesialist i gynekologi, til Helsenett .

Som oftest ordner kroppen opp i de syke cellene selv, men iblant utvikler celleforandringene seg videre til kreft. Årlig rammes om lag 300 av livmorhalskreft og 80 - 100 dør av sykdommen.

Sjekk dine kunnskaper om hvorfor man rammes, og lær mer om hvordan du kan beskytte deg her.

Nok med en seksualpartner
Ny forskning tyder på at livmorhalskreft kan være et resultat av en infeksjon med Humant Papillomavirus (HPV). En vedvarende infeksjon med HPV kan utvikle alvorlige celleforandringer i livmorhalsen. Hvis dette ikke blir behandlet kan det utvikle seg til kreft, skriver Kreftforeningen på sine sider.

Det kan være nok med én seksualpartner for å bli smittet med HPV, med mange partnere øker risikoen. HPV kan også forårsake kjønnsvorter. Kvinner som har kjønnsvorter kan ha større risiko for å utvikle livmorhalskreft enn andre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere