RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De fortalte oss aldri at de feiret jul med Mona

Foto: Bendiksby, Terje (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ingen av slektningene har hørt om de 27 julefeiringene Mona Høiness tilbrakte med det avdøde millionærekteparet.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Temperaturen i rettssal 616, der kjendisadvokat Mona Høiness (54) og Urdahl-slektningene kjemper om 100-millioners arv, var høy i morgentimene.

Tidligere påstod Mona Høiness at hun feiret jul 27 ganger sammen med ekteparet Urdahl for å illustrere at hun var blitt som en datter for dem. Slektningene setter nå denne påstanden i tvil i Oslo byfogdembete tirsdag morgen.

Anne Berit Urdahl (50), en av slektningene til det avdøde ekteparet, var den første som inntok vitneboksen.

- Synnøve og Per var min tante og onkel. Vi hadde god kontakt gjennom hele oppveksten og fram til midten av 2000 tallet, startet hun.

- Pratet sjeldent om Mona
På spørsmål fra familiens advokat, Fred. A. Gade, om hun visste om hvordan det avdøde ekteparet feiret jul svarte hun følgende:

- Per og Synnøve har aldri fortalt oss at de feiret jul sammen med Mona. De pratet sjelden om henne. I min barndom kan jeg huske at de kom til oss og byttet gaver på julaften, svarte hun.

- Så dere hadde et nært forhold? spurte advokat Gade.

- Ja, mine foreldre var tettest på Synnøve og Per, men vi hadde også en nær relasjon, opplyste Anne Berit Urdahl før hun tok en kort pause og fortsatte:

- Vi opplever det som totalt uforstående at Høiness går ut i media og sier at vi bare er ute etter penger, sier slektningen og setter blikket i Høiness som ikke viker en tomme.

- Henvend deg til dommeren du, avbrøt advokat Gade før han fortsatte utspørringen av sin klient.

Fikk ikke hjelpe til med begravelsen
Videre fortalte Anne Berit Urdahl at hun møtte Mona Høiness første gang i farens begravelse i 1986.

Når onkelen Per Urdahl døde i 2002 fikk familien beskjed av hans kone Synnøve.

- Da jeg så dødsannonsen til Per ble jeg overrasket over at Høiness sto oppført som en datter. Jeg ringte likevel og spurte henne om jeg kunne hjelpe til med begravelsen, men fikk et kjølig avslag av Høiness.

Angrep familiens fravær
Høiness sin bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen, ønsket å vite hvorfor slektningene ikke besøkte sin tante, enkefru Urdahl, de siste årene før hun døde.

- Siste gang jeg besøkte onkel Per i Eckersbergs gate (parets hus, nå Mona Høinæss sitt jour. anm.) var i 2004. Etter dette var det vanskelig å få tak i Synnøve. Vi burde kanskje ha vært mer på i denne perioden, men var litt rådville. Personlig hadde jeg akkurat fått barn og hadde en mann som reiste mye, sa Anne Berit Urdahl.

- I mai 2008 dro vi på besøk til Synnøve på eldrehjemmet der hun bodde og hadde med bursdagsgave. Vi skrev også i gjesteboka hun hadde liggende på rommet. Vi drar tilbake til henne i juni, men da er besøksboka borte. Ingen visste hvor den er var blitt av, la Anne Berit Urdahl til.

Ønsket ikke kontakt med familien
Kort tid etter det siste besøket på eldrehjemmet mottok slektningene et lite hyggelig brev i posten. Synnøve Alver Urdahl skrev at hun ikke ønsket besøk av sine slektninger.

- Vi skjønte aldri hvorfor vi fikk brev i posten der hun skrev at hun ikke ønsket besøk, og da vi kontaktet pleiehjemmet fikk vi beskjed om at Mona Høiness hadde nektet oss adgang. Desember 2008 var siste gang vi så Synnøve, sa slektningen.

- Så det er ikke slik at når en arv skal fordeles og helsa til en gammel slektning begynner å skrante så tar dere kontakt? spør Larsen.

- Nei, selv om det kanskje kan virke slik.

- Så dere er ikke ute verdiene, spør Larsen.

- Nei.

- Så hvorfor er vi her i dag?

- Jeg har hatt et langt forhold til Per og Synnøve og føler vi aldri har sluppet henne, svarer slektningen.

Slektningene hadde ingen familiebilder
Hittil har fire slektninger vært innom vitneboksen. Urdahl-familiens advokat, Fred A. Gade, spurte sine klienter ut om tidligere familietradisjoner, det gode samholdet mellom slektningene, samt at flere i Urdahl-slekta ved flere anledninger forsøkte å ta kontakt med enkefru Urdahl før hun døde.

Høiness advokat, Mette Yvonne Larsen, repliserte med at da var spesielt at ingen i familien kan huske å ha feiret noen høytider sammen med det ekteparet.

Larsen spurte videre om slektningene i form av bilder kunne vise situasjoner der de hadde vært sammen med avdøde Synnøve Urdahl. Dette kunne ingen av dem.

Etter pausen skal Høiness selv forklare seg i arvesaken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere