RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De fortjener å bli likvidert

Foto: Skjermdump fra YouTube.
Sist oppdatert:
Denne konflikten er nå blodigere enn Irak-, Afghanistan- og Libya-krigen.

Human Rights Watch har mandag frigjort en rapport som avdekker omfattende menneskerettighetsbrudd begått av opposisjonen i Syria. Forskere fra organisasjonen, deriblant norske Ole Solvang, har avdekket kritikkverdige forhold etter gjentatte besøk i Aleppo i Syria og andre opposisjonskontrollerte områder.

- Vi har avdekket at opposisjonssoldater har vært ansvarlige for tortur, henrettelser av fanger og andre omfattende brudd på menneskerettighetene, sier Europa-direktør for Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen.

«Fortjente å bli drept»
Human Rights Watch har understreket overfor flere opposisjonsledere at de i likhet med regimet må overholde lover om å beskytte sivile fanger og ikke-stridene mennesker.

- Svarerne vi har fått er at de tar dette meget alvorlig og vil innskjerpe dette overfor sine styrker, mens andre igjen gir uttrykk for at hevndrap er noe man må leve med når regimet gjør det de gjør. Det opposisjonen hevder, delvis med rette, er at det hele begynte med regimets drap av ubeskyttede og ubevæpnede demonstranter. Men det gjør det ikke noe bedre at regimet begår enorme krigsforbrytelser, sier Egeland.

Noen opposisjonsledere har hevdet overfor Human Rights Watch at de henrettede «fortjente å bli drept, og at kun de verste kriminelle blir henrettet», lyder rapporten Syria: End Opposition Use of Torture, Executions.

- Den blodigste måneden
Den siste uken har nyhetsbildet vært preget av de omfattende demonstrasjonene og protestene i den muslimske verden, som er forårsaket av den islamkritiske filmen. Egeland sier at opptøyene har tatt fokus vekk fra grusomhetene som blir begått i Syria.

- Det har jo nå blitt skiftet fokus i de siste dager på de voldsomme demonstrasjonene mot denne obskure filmen som krenker profeten Mohammed. Og det gjør at mange ikke fikk med seg at august er den blodigste måneden til nå i Syria-konflikten, sier Egeland.

- Det er den blodigste måneden av samtlige kriger i regionen. Verken Irak-krigen, Afghanistan-krigen eller Libya-krigen nådde opp i over 4000 drepte hver måned, og det har vi sett i Syria. Og det er jo like ille i september, sier Egeland.

- 27.000 drept
Bare i løpet av søndagen ble 143 mennesker drept i Syria, ifølge en syrisk menneskerettsgruppe, melder Al Arabiya.

Mer enn 27.000 mennesker har blitt drept siden opprøret mot diktator Bashar al-Assad startet i mars måned i fjor, hevder den syriske organisasjonen Observatory for Human Rights, som har base i Storbritannia. FN opererer med et tall på 20.000 drepte.

Egeland mener støttespillere av begge parter i konflikten må skjerpe seg.

- Det ene er at de i verdenssamfunnet som støtter regimet, går fra å belønne til å straffe diktatoren Assad, men også at Gulf-landene og vestlige land som støtter opposisjonen, ser nå at de er på vei i full fart inn i en sekterisk spiral med hevntokter. Så man må legge press på begge partene, sier han.

- De slo meg i to timer
Human Rights Watch har mottatt en rekke videoer som viser brutale likvideringer av regimesoldater, som angivelig er begått av opposisjonen. En av videoene ble lagt ut på YouTube i forrige uke, og viser 21 regimesoldater som angivelig har blitt likvidert av opposisjonssoldater. Human Rights Watch har ikke fått verifisert autentisiteten til videoen.

Organisasjonen har intervjuet en rekke personer som har sittet fanget hos opposisjonen.

«Sameer», som ble arrestert av Den syriske frihetsarmeen (FSA) i august, sier følgende til Human Rights Watch:

- FSA-soldatene som fakket meg, brakte meg først til leiren deres. Jeg tilbrakte én natt der sammen med en annen fange. De slo meg masse med en trestokk på fotsålene mine. Det varte i cirka to timer. I begynnelsen nektet jeg å tilstå. Men så ble jeg nødt til å gjøre det. Da stanset de å slå meg, sier fangen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere