*Nettavisen* Nyheter.

- De ga meg 300.000 i bonus for å spille mer

Foto: Aagaard, Rolf M. (Rogalands Avis Overskrift:)

Internettspillselskapene tilbød Bjarte Baasland penger og reiser for å få ham til å spille mer.

01.10.09 15:33

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Det fortalte Bjarte Baasland da han torsdag forklarte seg i Oslo tingrett.

Baasland er tiltalt for grovt bedrageri av 28 millioner kroner, men skal ha spilt bort så mye som 70 millioner kroner på internett.

I tingretten torsdag forklarte Baasland seg om spillselskapene han hadde brukt i perioden han lånte de mange millionene for å subsidiere spilleavhengigheten.

Blant annet tilbød spillselskapene ham bonuser i form av penger og turer rundt om i Europa.

- Bonusene var i størrelsesordenen 200-300.000, og var mente å oppmuntre meg til å fortsette å spille, forklarte Baasland.

Gått til søksmål
Biskopsønnen har gått til søksmål mot internettspillselskapene CenterBet og Bet365, og har blant annet søkt om erstatning for beløpet han tapte på spilleavhengigheten.

- Som et motsvar har Bet365 gått til sak i England, for å få engelsk rett til å bestemme at norsk rett ikke kan føre en slik sak her hjemme.

Han fortalte også at banken aldri hadde stil spørsmålstegn ved de store summene som gikk ut og inn.

- Jeg brukte samme konto til alle spillene, og banken spurte meg aldri om aktiviteten på kontoen.

Spilleavhengigheten ble også gjort til et poeng ved bruk av vitnet Hans Olav Fekjær, som ifølge han selv har behandlet rundt 300 spillavhengige og som fortalte hvordan spilleavhengighet fører til en desperat situasjon, der man spiller mer for å tjene tilbake det man har tapt.

- Fått oppmerksomhet på grunn av min far
I retten torsdag ettermiddag tok Bjarte Baasland også et oppgjør med media.

- Saken har fått så stor oppmerksomhet på grunn av min far, ikke på grunn av handlingene mine, selv om de ville blitt behandlet på samme måte, sa Baasland i retten, da forsvarer Hege B. Ersdal spurte om hvordan han har opplevd fremstillingen i media.

- Jeg reagerte tidlig på bildebruk og identifisering. Det står i Vær Varsomplakaten at man skal være forsiktig med å identifisere på et tidlig tidspunkt i en etterforskning. Jeg opplevde at allerede før jeg hadde forklart meg for politiet eller det var tatt ut siktelse, så var navnet offentliggjort i media flere steder. Det var svært belastende i den situasjonen jeg var i, sa Baasland, som også pekte på rollen hans mor har fått i det hele.

Bodil Baasland er siktet for bedrageri av 5,5 millioner kroner.

- Jeg er veldig lei meg for at mine handlinger har skadet så mange, spesielt familie og kreditorer. Og spesielt lei meg fordi jeg tror saken har vært medvirkende til at min mor sliter med en veldig dårlig helse.

Les mer av Baaslands forklaring:
Les: Skapte fiktive personer for å lure mamma
Les: - Gjelden gjorde det umulig å ikke svindle

- Ba på sine knær
Et av forsvarets vitne var Endre Havnås, økonomisjef i Malin AS og som skal ha frarådet Nustad å gi Baasland flere lån, etter ha snakket med Baasland våren 2007 angående dennes prosjekter i Tsjekkia.

- Jeg lurte på hva disse pengene skulle brukes til, og Cecilie (Nustad, red.anm.) sa dette var kortsiktige lån. Da pengene ikke kom inn etter hvert, så spurte jeg om hun hadde en låneavtale, noe hun ikke hadde, og jeg oppfordret henne til å undersøke saken mer, fortalte Havnås.

- Vet du om Nustad fulgte rådene dine?

- Jeg hadde neppe stått her dersom hun hadde gjort det, svarte Havnås.

Deretter spurte Ersdal hvorfor han trodde Nustad likevel betalte ut pengene.

- Jeg forsto det ikke var snakk om et vanlig lån, men tiltaltes mor ba på sine knær om lånet, ellers ville hun miste sin eldste sønn, sa Hanvås i retten.

Dom på fredag
Baasland har sagt seg skyldig i grovt bedrageri på to punkter, deriblant svindel av 26,6 millioner kroner fra Cecilie Nustad.

Dommen mot Baasland kommer fredag.

Etter tiltalen risikerer han seks års fengsel, men på grunn av tilståelsen vil denne automatisk reduseres med inntil 1/3.

Lukket dørene
Retten lukket dørene etter forsvarers inspill om nødvendighet av dette med hensyn til Baaslands helsetilstand. Dette ble etterfulgt av dommeren.

Dommer Lund opplyste retten om at aktoratet har krevd tre år og seks måneder i straff, i tillegg krever Cecilie Nustad hele beløpet tilbakebetalt i erstatning.

- Har du noe å si til det, spurte dommeren Baasland.

- Jeg bekrefter å ha lånt beløpet og at det skal betales tilbake. Jeg registrerer at Nustad har reist erstatningskrav på samme beløp til DnB Nor (Baaslands bank, red.anm.), ut over det så har jeg ikke noe å legge til. Jeg har tenk å betale.

- Dersom det er mulig. Det er betalingsvilje tilstede, om ikke betalingsmulighet, dersom jeg har forstått det riktig.

- En eventuell erstatning fra spillselskapene vil kunne brukes til å betale tilbake på beløpet, sa Baasland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.