*Nettavisen* Nyheter.

- De har bombet oss 5000 ganger

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Israels ambassaderåd svarte om krigen på Gazastripen. Les svarene nederst i saken.

06.01.09 16:35

Ambassaderåd ved den israelske ambassaden i Oslo, Aviad Ivri, svarer på spørsmål angående krigen mellom Israel og Hamas. Ivri stiller til nettreff hos Nettavisen tirsdag kl. 14.30.

LES SVARENE NEDERST I ARTIKKELEN.

Israels offensiv mot Hamas startet 27. desember og har så langt krevd over 500 menneskeliv.

Israel har tydeligvis kviet seg for å rykke inn i Gaza med bakkestyrker fordi de vet at denne typen krigføring fører med seg store tap. Men etter syv dager med luftangrep besluttet altså Israel å iverksette en bakkeinvasjon av Gaza.

- Nok er nok
- Vi håper som alltid at vi ikke trenger å lide store tap. Det vi vet er at situasjonen ikke kan fortsette slik den har gjort. Nok er nok. Vi har forsøkt alt med Hamas, og det gjelder ikke bare oss. Nesten alle har forsøkt å forhandle med Hamas, sier ambassaderåd ved den israelske ambassaden i Oslo, Aviad Ivri, til Nettavisen.

- Er det bare Hamas som har skyld i det som skjer nå?

- Det må være helt klart for dem som har litt kunnskap om Midtøsten at Israel har vist en enorm selvbeherskelse i lys av de kontinuerlige rakettangrepene mot Israel fra Hamas. I løpet av de siste åtte årene har Israel blitt truffet av mer enn 8000 raketter. Dette er uutholdelig, og det vil være uutholdelig for ett hvert land, svarer han.

- Vi har retten til å forsvare oss. Vi har ikke noe alternativ, legger han til.

Så langt i krigføringen mellom Hamas og Israel har fem israelere mistet livet, mens over 500 palestinere er blitt drept. Mange av dem er barn og kvinner. I tillegg er over 2400 mennesker skadd i angrepene.

- Israel sier at Hamas er hovedmålet i denne offensiven, men veldig mange uskyldige palestinere lider på Gazastripen. Hva føler du om det?

- Jeg beklager i likhet med majoriteten av folket mitt at noen uskyldige palestinere blir skadd. Vi opererer med de mest presise våpnene vi har. Vi advarer befolkningen om å evakuere steder vi skal angripe. Vi vil ikke at uskyldige palestinere skal bli skadd. Palestinerne er ikke våre fiender. Det er Hamas som er våre fiender, sier han.

- Krigen kan føre til fred
Flere eksperter mener at Israels offensiv har ødelagt sjansene for å få til en fredelig løsning mellom palestinerne og israelerne. Men Ivri mener tvert imot at offensiven kan muligens styrke sjansene for fred i den urolige regionen.

- Så lenge Hamas er i Gaza og gjør det til en terrorstat, så kommer det ikke til å bli fred i Midtøsten. Dette må bli forstått. De får støtte fra Iran, Syria og Hizbollah og nekter å anerkjenne Israel som en stat. Kanskje det vi nå gjør i Gaza med å forsvare folket vårt kan bidra til å øke sjansen for fred i Midtøsten, sier han.

EU står i spissen av å fremforhandle en midlertidig våpenhvileavtale slik at hjelpeorganisasjoner på grensen til Gazastripen kan nå fram til konfliktområdet med nødhjelp. FNs sikkerhetsråd har derimot mislykkes med å enes om en resolusjon.

- Vil aldri tillate en humanitær krise
- Tror du det er en mulighet for at det blir en 48 timer lang humanitær våpenhvile i løpet av uken?

- Israel har i lang tid, til tross for gjentatte rakettangrep og andre terroraksjoner, gjort det veldig klart for det internasjonale samfunnet og palestinerne at vi aldri vil tillate en humanitær krise i Gaza. Vi ønsker ikke å ha palestinerne som fiender. Men når Hamas har tatt 1,5 millioner palestinere som gisler, har vi ingen annen utvei enn å kjempe, sier han.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å tillate nødhjelp til Gaza, sier han.

Støre kritiserte Israel
Utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot Israel i helgen og sa at Israels måte å reagere på ville bare fremprovosere mer hat i regionen.

- Jeg hørte at han sa det. Når det kommer til Hamas og deres tilhengere, så finnes det ingen andre som hater mer. De er eksperter når det kommer til hat. De hater ikke bare Israel, men hele Vesten, sier han.

Det har vært flere antydninger om at Israel bruker klasebomber, slik det ble gjort i krigen mot Hizbollah i 2006. Men Ivri avviser at Israel har tatt i bruk den slags type våpen mot Hamas.

- Nei, nei. Det stemmer absolutt ikke. Jeg kan bekrefte at dette ikke stemmer, sier Ivri.

LES SVARENE TIL AMBASSADERÅDEN UNDER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.