RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De har ikke likestillingspolitikk

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Julie Brodtkorb måtte forsvare partiets feminisme i studio.

- En regjering med Høyre og Frp vil bety slutten på den norske likestillingsmodellen, skriver statsviter Malin Lenita Vik i Klassekampen

Hun har gått igjennom partiprogrammene til Høyre og Frp, og i sin masteroppgave advarer hun mot å stemme på partiene på høyresiden til neste år.

- De har ikke likestillingspolitikk. Eller Frp har det, men den består av å avvikle den likestillingspolitiske tiltakene vi allerede har i dag, sier hun i en debatt med lederen av Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorb, på onsdagens NRK Dagsnytt 18.

Les også:Det Store Intervjuet - Julie Brodtkorb

Etterlyser mer kvotering
- Det kommer ikke til å bli noe problem for Høyre og Frp å samarbeide om dette feltet i en regjering. De er enige om at man ikke skal ha fedrekvote, satse på likelønn, de vil ikke arbeide for å bedre arbeidsforholdene til de kvinnedominerte yrkene, og de vil ta vekk kvoteringen. Her er de helt på linje og et samarbeid vil ikke bli problematisk, fortsetter hun.

I 2006 trådte loven om kjønnskvotering i alle landets ASA-srtyrer i kraft. Hensikten skulle være å få flere kvinner inn i sentrale roller i næringslivet. Loven har møtt sterk motstand.

Vik etterlyser mer tyngde på kvoteringspolitikk fra Høyre og Frp. Det er mange, særlig på venstresiden som også ønsker at alle AS-selskaper burde få en slik påbudt kjønnsfordeling i styrene, for å styrke kvinnenes posisjon ytterligere.

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet

Jenteklubben Grei
- Vi innførte kvotering på 40 prosent i ASA-styrene, men Høyre går ikke inn for å innføre dette i As-ene av to grunner. Den ene er at privat eiendomsrett er viktig for oss, og kvoteringen til ASAene har vist at det det har ført til er at vi gikk fra gutteklubben Grei til jenteklubben Grei. Det er noen få kvinner som nå sitter på alle styrevervene. Kvotering har ikke ført til likestilling, sier Julie Brodtkorb i debatten.

Brotkorb påpeker at partiet har gått inn for kompetansepott, slik at kvinnelige lærere og sykepleiere kan få høyere lønn. Hun legger også til at partiet har tatt opp at overgrepsmottakene skal få fagfolk

- Det som gjør at vi får likestilling, er at vi får fleksible ordninger som legger til rette for at kvinner og menn kan leve de livene de har lyst til, uten å føle at de hemmes fordi man er kvinne eller mann, sier Julie Brotkorb, som også bruker tid på å ta sin mulige regjeringspartner Frp i forsvar.

Særlig Siv Jensens tale fra 2009 som ble dedikert til kvinnenes posisjon i partiet trekkes fram som eksempel på at også frp har en likestillingsplattform.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere