*Nettavisen* Nyheter.

- De kaster stein gjennom soveromsvinduer og setter fyr på klevask

Foto: Jørn Losvar (Nordlys)

Styreleder i velforening fortviler.

(Nordlys) Omfattende vandalisme og trakassering over lang tid ødelegger bolyst til beboere på Kronstad i Alta.

- Jeg leste innleggene på ei Facebook-side og fikk vite om til dels omfattende vandalisme og hærverk i tillegg til det man kan oppfatte som normale fantestreker, sier styremedlem Lena Suhr i velforeningen i bydelen Kronstad i Alta.

Suhr forteller om svært mange hendelser den siste tiden.

- Man blir rystet av å høre at utstyr ødelegges, steiner kastes gjennom soveromsvinduer, klesvask settes fyr på, låser ødelegges med lim, tunge ting kastes i husvegger nattestid, biler skrapes opp og mye mere. Dette er ikke uskyldige rampestreker som man kan smile av i etterkant. Dette er trakassering av et helt nabolag.

Gamle og ny-innflyttere plages ekstra
Siden har flere beboere på Kronstad stått frem og fortalt om sine dårlige erfaringer. Beboere i området hevder det spesielt er eldre som ikke har kapasitet å fly etter pøblene og ny-innflyttede uten sterke bånd til det etablerte nabolaget som er ekstra utsatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørn Losvar

Lena Suhr sier laget hadde et møte tirsdag kveld der også lensmann Øyvind Lorentzen deltok. På sakslista sto problemene med hærverk og forstyrrelser i nabolaget.

- Vi aksepterer ikke slike handlinger. Dette er ikke uskyldige pøbelstreker og vi må ta det på alvor når enkelte beboere rett og slett blir terrorisert, sier Suhr.

Bekymret lensmann

Politiet oppfordrer foreldrene om å prate med ungene sine, men også om å bry seg dersom de oppdager beboere i nabolaget blir plaget. Lensmannen i Alta er ikke overrasket over pøbelsBekymret lensmannreker. Sakene han fikk høre på møtet med velforeningen bekymrer Øyvind Lorentzen.

- Vi har fått meldinger om ulovlig mopedkjøring på Kronstad de siste tretti årene, så det er ikke noe nytt. Derimot oppfatter politiet denne trakasseringen som et angrep på trivsel og kvaliteten ved å bo i nabolaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørn Losvar

Lensmannen sier han tar problemet alvorlig og mener det kan være et holdningsproblem i hjemmene til disse ungene. Han ber foreldrene gjøre grep for å rettlede barna.

- Vi har fått flere tips om hvem disse ungdommene er og vil følge dette opp med bekymringssamtale med foreldre samt økt patruljering i området og holde øye med utviklingen.

- Anmeld også småsaker
Likevel sier lensmannen at dette er en oppgave som hører hjemme hos foreldrene og naboer.

- Voksne må ta sitt ansvar. De kan ikke lukke øynene og slutte å la være om å bry seg om slike "skøyerstreker".

Lensmannen har en klar melding til folk som føler seg trakassert.

- Meld fra til politiet. Få hendelsene registrert. Store som små. Når politiet har en liste med saker blir det mye enklere å synliggjøre slike problemer. En enkelt rampestrek vil ikke få samme tyngde som en rekke henvendelser.

Frykter dårlig rykte
Velforeningen på Kronstad skriver på sin Facebook-side at dette er en holdningsendring.

- Nå står bydelen i fare for å få et dårlig rykte og utenforstående tror at dette er et dårlig sted å bo på. Politiet har lovet å patruljere litt oftere her nå. Vi oppfordrer også de som blir plaget til å melde fra slik at dette blir loggført hos politiet. Det er også mulig å ta kontakt med noen i styret dersom man ikke ønsker å kontakte politiet.

Når vi først hadde møte med politiet så ble temaet mopedkjøring tatt opp. Her har vi nok en enda større jobb å gjøre.

-Hva mener dere, er det lov å si i fra til ungdommene når vi observerer at de kjører farlig? Kanskje det hjelper at vi begynner å si i fra til dem eller foreldrene?

Vi tror mange er redde for at det skal skje ulykker og i sommer/høst har det vært ekstra ille. Nå håper at vi dette kan åpne for diskusjon og vil veldig gjerne at nabolaget engasjerer seg.

HER ER NOE AV DET PØBLENE HAR GJORT PÅ KRONSTAD:

 • Sprengt postkasser
 • Ødelagt lykter
 • Knust vinduer
 • Brent klesvask
 • Skrapet lakk på biler
 • Kaster ting i vegger
 • Avfyrer fyrverkeri på trappa og inntil husvegger
 • Ringer på dører og bråker utendørs nattestid
 • Fyller låser med lynlim/epoksy
 • Urinerer i postkasser
 • Ødelegger søppeldunker og utstyr utenfor hus
 • Bryter istykker pyntegjenstander i hager
 • Omfattende ulovlig kjøring med motoriserte sparkesykler og mopeder

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag