RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De kidnappet 33 barn

Foto: Ramon Espinosa (AP)
Sist oppdatert:
De ti amerikanerne hevder de ville hjelpe foreldreløse barn, men barna har familie i live.

De fleste barna som ble forsøkt hentet ut av Haiti av en gruppe på ti amerikanere, har familie som overlevde jordskjelvet

De ti amerikanerne ble før helgen arrestert da de prøvde å frakte 33 barn fra Haiti til nabolandet Den dominikanske republikk. Ifølge amerikanerne var det foreldreløse barn, og de hadde angivelig planer om å starte et barnehjem i Den dominikanske republikk.

Nå viser det seg imidlertid at de fleste av de 33 barna har familie som overlevde jordskjelvet, opplyser Patricia Vargas i SOS Barnebyer. Hun har fått sine opplysninger fra haitiske myndigheter.

Noen av barna skal selv ha fortalt at foreldrene er i live, mens andre har gitt fra seg adresser og telefonnumre til familiemedlemmer. Barna er fra to måneder til tolv år gamle

Les saken: - Forsøkte å smugle 33 barn ut av Haiti

Menighet
De ti amerikanerne, fem kvinner og fem menn, som ble arrestert fredag, skal møte i retten mandag. De skal ifølge Sky News alle tilhøre en baptist menighet i Idaho. Også to haitiere er arrestert, deriblant en pastor.

- Dette er bortføring, ikke adopsjon, sier Haitis sosialminister Yves Christallin ifølge Sky News .

De arresterte amerikanerne tilbakeviser på sin side alle beskyldninger om at barnesmugling og kidnapping.

- I kaoset blant myndighetene nå prøver vi bare å gjøre det rette, sier gruppens leder, Laura Silsby i et intervju på hovedpolitistasjonen i Port-au-Prince.

De 33 barna er nå plassert på en institusjon nord for Port-au-Prince.

Mange foreldreløse
Haiti var et land med mange foreldreløse barn allerede før jordskjelvet rammet. I det fattige landet med ni millioner innbyggere, levde 380.000 barn på barnehjem. Noen av disse mistet foreldrene i de årlige oversvømmelsene landet opplever, eller de dødelige stormene som herjet øya både i 2004, 2005 og 2008.

Nå etter jordskjelvet er myndighetene ekstra på vakt for å hindre at menneskesmuglere forsyner seg av de forsvarsløse barna i landet.

Tidligere er det blant annet dokumentert at 15 barn forsvant fra et sykehus.

Flere hjelpeorganisasjoner og adopsjonsbyråer har tidligere advart mot adopsjon fra Haiti, nettopp på grunn av faren for menneskesmugling eller trafficking.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere