*Nettavisen* Nyheter.

- De klarer ikke å avsløre rentejuks

Foto: (Niels Ruben Ravnaas)

Forbrukerrådet refser myndighetenes nye tiltak.

10.04.13 10:40

For nesten halvannet år siden sendte Finansdepartementet et brev til Finanstilsynet hvor de ønsket en gjennomgang av hvordan den norske internbankrenten Nibor ble fastsatt.

Årsaken var at det i mange år hadde versert rykter om at den dollarbaserte Libor-renten hadde blitt manipulert. I fjor sommer sprakk det og en av de største internasjonale finansskandalene i nyere tid ble rullet opp.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Det hadde vist seg at en rekke store internasjonale banker hadde manipulert Libor-renten i en årrekke. Nå ønsket man å finne ut av om det samme hadde skjedd i Norge.

Ikke imponert

Svaret fra Finanstilsynet kom mandag og Forbrukerrådets mann på feltet er ikke imponert.

- Det kritiske her er at Finanstilsynet verken slår fast eller avviser mulig manipulasjon eller forsøk på manipulasjon av Nibor, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fagdirektør, Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet. Foto: CF WesenbergKolonihaven

Kontrollen må styrkes

Det har rett og slett ikke kommet noen svar, ifølge Jensen.

- Det har gått over fjorten måneder siden Finansdepartementet sendte offisielt brev om Nibor til Finanstilsynet, men storsamfunnet er like mye i uvisse om det har foregått manipulasjon, fortsetter han.

- Når Finanstilsynet ikke kan friskmelde systemet for fastsettelse av noe så viktig som Nibor, er det klart at kontrollen må styrkes, sier Jensen.

- Det er enkelt å manipulere renten

Nettavisen NA24 avslørte tidligere i år at også den norske renten i en årrekke har blitt manipulert.

- Det er enkelt å manipulere den norske renten, sa en anonym og sentralt plassert kilde til Nettavisen NA24.

Kilden har i mange år har vært sentralt plassert på innsiden i én av de seks bankene, og sitter med førstehåndskunnskap om hvordan Nibor fastsettes.

LES HER: - Slik manipulerte jeg norske renter

Måten dette gjøres på er at en eller flere aktører, før renten fastsettes klokken 12.00, setter den opp eller ned med noen punkter. De andre bankene ser da at noen kjører opp renten og de følger lynkjapt etter i frykt på at det finnes noe informasjon som de ikke vet om.

- Og det gjorde de seks bankene ofte?

- Ja, helt klart, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Nettavisen NA24s kilde skuer utover Aker Brygge, hvor store deler av finans-Norge er plassert.

Selv om kilden fortsatt befinner seg i utlandet og ikke har noe med Nibor-fastsettingen å gjøre i dag, tør han av frykt for represalier, ikke å stille åpent med navn og bilde. Grunnen til det er at det er så få personer som faktisk er med på å sette renten, og at han i så fall vil bli «persona non grata», eller rett og slett «død», i finansbransjen.

LES HELE SAKEN HER: - Slik manipulerte jeg norske renter

Dette vil Finanstilsynet ha:

Det er etter Finanstilsynets syn særlig tre hovedområder hvor det må iverksettes tiltak for å styrke dagens system:

  1. Finans Norges og panelbankenes ansvar bør konkretiseres. Hver enkelt bank er ansvarlig for egen kvotering. Finans Norge må sørge for organer for overvåking og kontroll med Nibor-kvoteringen. Dette bør tydeliggjøres og systematiseres.
  2. Det bør stilles krav til panelbankenes offentliggjøring, dokumentasjon, loggføring og kontroll av egne kvoteringer og de vurderinger som er lagt til grunn for kvoteringen. Dokumentasjon og loggføring vil muliggjøre etterprøving og kontroll av kvoteringen.
  3. Finans Norge bør etablere et overvåkingsorgan samt et undersøkelsesorgan med bredere sammensetning enn styringsgruppen. Et overvåkingsorgan bør ha det overordnede ansvar for oversyn med prosessene og bankenes enkeltbidrag. Det bør etableres klare retningslinjer for overvåkingsorganets rolle og oppgaver som bør omfatte varslingsrutiner til Finanstilsynet og styringsgruppen. Undersøkelsesorganet bør ha ansvar for å motta og vurdere henvendelser om mulige uregelmessigheter ved fastsettelsen av Nibor. Undersøkelsesorganet bør ha en annen sammensetning enn, og være uavhengig av, styringsgruppen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix.)

Har du tips i saken? Tips oss på Niels.Ravnaas@na24.no og Ole.Eikeland@nettavisen.no

Nog er nok

Forbrukerrådet krever nå at politisk ledelse må på banen.

- Slik det ser ut nå, er det naturlig å gjøre spørsmålet om kontroll til en politisk beslutning. Konklusjonen til Finanstilsynet maner ikke til ro, sier Jensen.

- Å legge opp til bankene fortsatt skal utøve kontrollen selv, øker ikke den allmenne tilliten til systemet. Det er jo bare å videreføre grunnprinsippene i dagens system, fortsetter han.

At bankene selv er de eneste som kan kontrollere seg selv, mener Jensen bare er tull.

- Klart det er mulig å etablere kontrollorganer som ikke er rotfestet i bransjen selv. Det er jo bare et spørsmål om å ville det, sier Jensen.

- Kostnaden med å opprette et nøytralt og slagkraftig kontrollorgan må veies opp mot hva det koster samfunnet å leve med et manipulert rentenivå. Legger man til grunn anslagene fra andre land, regner jeg med at en kost-nytteanalyse vil forsvare hver offentlig krone brukt på kontroll med Nibor, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas N. Witsø-Bjølmer

- Kan ikke kontrollere seg selv
Det at bankene kan gjøre hva de vil har man i hvert fall sett i utlandet.

I Ibor-skandalen kom det fram at det har pågått ulovlig manipulasjon siden begynnelsen av 1990-tallet. Så langt er over tjue banker under etterforskning og storbankene Barclays og UBS er kjent skyldige. Libor brukes til å fastsette verdier tilsvarende vel 350.000 milliarder dollar.

Finanstilsynet annonserer økt oppmerksomhet og stedlige tilsyn i bankene som bidrar til fastsettelse av Nibor, ifølge Jensen, men han savner en permanent og bransjeuavhengig kontroll og undersøkelses organ.

- Det bør ikke ligge til Finans Norge å kontrollere sine egne medlemsbedrifter, fordi Finans Norge mangler sanksjonsmuligheter og tradisjon for å være myndighet for sine medlemmer, sier Jensen.

Allerede i fjor sommer ble Nettavisen NA24 tipset om at flere store internasjonale banker reagerer på systemet, og at de hadde sendt brev til Norges Bank om sin misnøye.

- Det forstår jeg. De sitter jo ikke på samme informasjon som de seks bankene gjør og blir fort sittende igjen med svarteper, sier kilden.

LES OGSÅ RELATERTE SAKER HER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.