*Nettavisen* Nyheter.

- De kom hit for å stjele

Foto: Politiet (Romerikes Blad (RB))

De tre litauerne ble stoppet i en tilfeldig trafikkontroll. Poltiet mener de kom til landet kun for å stjele.

22.05.11 12:25

- Selv om vi er tidlig i en etterforskningsfase, så tyder alt på at de tre litauerne er i kategorien mobile vinningskriminelle. Vi jobber med det som utgangspunkt, sier politiførstebetjent Ståle Årdal ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor til Romerikes Blad.

Det var tilfeldigvis en trafikkontroll i regi av Utrykningspolitiet (UP) som gjorde at politiet kom på sporet av litauerne. Da den hvite varebilen ble stanset, oppdaget UP-betjentene at den var stappet med tyvegods.

Rattet på feil side
Politikontrollen ble avholdt på Eidsvoll Verk onsdag, og litauerne var blant dem som ble stanset.

I en hvit, utenlandskregistrert varebil av typen Ford Transit – og med rattet på feil side av kupeen – kjørte de rett i fella.

- Da UP-patruljen stanset og kontrollerte bilen, fikk de mistanke om at det var flere straffbare forhold. Ved nærmere undersøkelse av bilen, fant de en del tyvegods, samt annet gods som vi ennå ikke har fått sporet, sier Årdal.

En motorsykkel, flere tråsykler, en snøfreser, en sittegressklipper og en rekke dekk på felg var blant det politiet fant i bilen.

- Mye av tyvegodset kan spores til flere konkrete tyverier på Romerike – først og fremst Eidsvoll og Ullensaker – samt Hedmark og Gudbrandsdalen. Vi mistenker at litauerne står bak flere straffbare forhold på og utenfor Romerike og etterforsker flere vinningsforhold de kan ha hatt befatning med, sier Årdal.

Fjerdemann løslatt
Onsdag fikk også politiet medhold av Nedre Romerike tingrett i å varetektsfengsle de tre i fire uker, nettopp ut fra teorien om at de er mobile vinningskriminelle. Det er uklart hvor lenge de har oppholdt seg i landet, men en av dem ble arrestert og bøtelagt etter et butikktyveri i Oslo for en stund siden.

Alle de tre siktede ble pågrepet i bilen, men senere ble ytterligere en person pågrepet i en privatbolig Nes. Sistnevnte ble imidlertid løslatt fredag, mens siktelsen mot ham ble frafalt.

- Vi har ikke lenger skjellig grunn til å mistenke at han var delaktig, så derfor ble han løslatt. Nå håper politiet at publikum som kan ha observert bilen eller de tre litauerne tar kontakt.

- Beskrivelsene av bilen, med rattet på feil side, kan ha vært et blikkfang. Derfor håper vi noen kan ha gjort observasjoner av bilen, sier førstebetjenten.

Les flere saker hos Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag