*Nettavisen* Nyheter.

- De krever ti millioner av meg

Foto: Asieh Amini

Det sier Nobels fredsprisvinner Shirin Ebadi i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

13.01.11 21:31

Nettavisen kunne tidligere denne uken avsløre at Nobels fredsprisvinner Shirin Ebadi er dømt for skatteunndragelse fordi hun ikke har betalt skatt av fredsprispengene.

Ebadi ble tildelt Nobels fredspris i 2003 for sitt omfattende arbeid med menneskerettigheter i Iran.

Prispengene utgjør ti millioner svenske kroner, og nå krever iranske myndigheter at hun betaler en straffeskatt som tilsvarer beløpet på prispengene.

- Det interessante er at Nobels fredspris er på 1,3 millioner dollar (ti millioner svenske kroner da prispengene ble tildelt) og skatten som regjeringen krevde av meg for denne premien og disse etterskuddsvise skatteoppgjørene utgjør samme beløp som prispengene. Det vil si at regjeringen forventer at hele premiebeløpet skal konfiskeres på grunn av min aktive rolle som menneskerettsforkjemper, sier Ebadi til Nettavisen.

- Brukte pengene til å hjelpe andre
Ebadi forteller at prispengene ble investert i arbeid tilknyttet menneskerettigheter i Iran.

- Jeg brukte penger fra fredsprisen til å kjøpe en eiendom og ønsket at den skulle være et senter for menneskerettigheter (Human Rights Defenders’ Centre red.anm.). Det vil si at denne eiendommen ble kjøpt i samforstand med mine kolleger, og jeg er beæret av å være leder for et slikt senter. Dette er den samme bygningen som ble angrepet og plombert fra myndighetenes side i desember 2008. Noe av premiepengene fra Nobels fredspris ble investert i fond i iranske banker, og med rentene fra dette fondet hjalp vi politiske fanger. Noen av familiene til disse fangene er i en veldig vanskelig situasjon og de bør også få hjelp, sier hun.

- I tillegg til dette kontoret og investeringen av premiepengene har jeg også en leilighet i Teheran og en liten gård i Karaj som er blitt konfiskert, legger hun til.

Les også: Fredsprisvinner dømt for skatteunndragelse

Klikk på bildet for å forstørre.

- Prispengene er ikke skattepliktig
Ebadi var Irans første kvinnelige dommer, og var i perioden fra 1975 til 1979 dommer i byretten i hovedstaden Teheran. Hun har dermed god kjennskap til landets lover og regler. Ebadi sier hun ikke er forpliktet til å betale skatt av fredsprispengene.

- Ifølge iranske skatteregler er pengepriser unntatt skatt. Og på bakgrunn av dette var det ikke nødvendig å betale skatt på denne prisen i 2003. Det var heller ingen som kom med noe krav, og i tillegg mottok jeg ordinært skatteoppgjør, sier hun.

Videre sier Ebadi at hun aldri ville ha fått fornyet sin advokatlisens, dersom hun hadde brutt skattereglene.

- Ifølge iransk lov må enhver advokat i Iran fornye sin advokatlisens, og for å få fornyelsen, må de forevise korrekt skatteoppgjør. Jeg har fornyet min lisens de foregående årene og fram til 2009 da det var valgår i Iran, og dette viser i seg selv at jeg har fått korrekt skatteoppgjør og har ikke noe utestående. Ellers ville jeg ikke fått min advokatlisens fornyet, understreker Ebadi.

- Begynte å trakassere meg etter valget
12. juni 2009 var det presidentvalg i Iran. Meningsmålingene tydet på at opposisjonskandidat Mir Hossein Moussavi lå an til å vinne valget, men resultatet viste at sittende president Mahmoud Ahmadinejad fikk 62 prosent oppslutning. Dette førte til anklager om valgfusk og store opptøyer i Iran. Regimet slo hardt ned på demonstrantene med både drap og massearrestasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Amateur Video Via Internet

I kjølvannet av presidentvalget igangsatte det iranske regimet en omfattende forfølgelsesprosess av politiske fanger i landet, med blant annet en henrettelsesbølge som fortsatt pågår.

Ebadi engasjerte seg kraftig i uretten som ble begått av det iranske regimet.

- Etter hendelsene som skjedde etter valget, hvor jeg jobbet med å utarbeide rapporter om menneskerettigheter og kjempet for disse, begynte de å trakassere meg. Men de kunne ikke arrestere meg da jeg på det tidspunktet selv ikke var i Iran. Derfor arresterte de min ektemann for en tid og tvang ham etter tortur til å gå imot meg på TV, sier hun.

Fikk hjerteproblemer i fengsel
Ebadis andre familiemedlemmer har også fått lide for fredsprisvinnerens aktive kamp for menneskerettigheter.

- De arresterte også min søster, men da hun i fengselet fikk hjerteproblemer, ble hun løslatt mot kausjon. De fant ut at dette var nytteløst og ga meg beskjed om at de skulle konfiskere alle mine eiendeler og eiendommer. De konfiskerte alt som var, og dette kun fordi jeg er aktiv i kampen for menneskerettigheter, sier Ebadi.

- Hvorfor har iranske myndigheter dømt deg for skatteunndragelse?

- Det er på grunn av mitt arbeid for menneskerettigheter og min åpenhet rundt brudd på menneskerettighetene i Iran, spesielt i tiden etter valget i juni 2009, hvor menneskerettighetssituasjonen ble forverret, at de har opprettet disse sakene mot meg. Og som jeg nevnte ble til og med min ektemann arrestert, samt torturert og presset til å gå imot meg på TV. Min søster ble også arrestert og fikk hjerteproblemer i fengselet. Alt dette på grunn av min kamp for menneskerettighetene, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.