RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De kuttet i bagen, og der lå det noe hvitt noe

Foto: Nano Cartagena (AP)
Sist oppdatert:
Christina Øygarden begynte å gråte da hun skulle fortelle om de første dagene etter at hun ble tatt med narkotika.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Christina Øygarden kunne ikke holde tårene tilbake da hun torsdag skulle fortelle om de første dagene i boliviansk varetekt.

Torsdag har den narkotikatiltalte 21-åringen forklart seg om turen til Bolivia og pågripelsen på flyplassen i Cochabamba. Hele formiddagen har hun svart rolig på spørsmålene fra aktor Petter Mandt.

Men da Mandt begynte å spørre om de første dagene i varetekt, måtte sørlandskvinnen ha en pause.

- Egentlig snakket vi om ingenting, sa Øygarden mens stemmen hennes brast og tårene presset seg fram. Øygarden fikk en kort pause og hennes forsvarer Carl Bore kom fram og la hendene rundt den gråtende jenta.

- Visste ingenting
Øygarden begynte sin forklaring onsdag. Da fortalte hun om sin beskyttede oppvekst på Sørlandet, og hvordan hun møtte kjæresten Stina Brendemo Hagen da hun flyttet til en venninnes familie på Lillestrøm. Brendemo Hagen var en selvstendig jente med egen leilighet og god økonomi.

- Det klaffet med en gang. Vi kalte oss aldri kjærester, men det var ikke store forskjellen, sa Øygarden i retten. Stina har tidligere nektet for dette forholdet. I retten leste forsvarer Carl Bore opp et kjærlighetsbrev fra Brendemo Hagen til Øygarden der det går fram at de to hadde hatt et kjæresteforhold.

De to fikk et romantisk forhold og Brendemo Hagen invitert henne med til Spania der de skulle male et hus. På Gardermoen flyplass møtte hun Madelaine Rodriguez for første gang. Rodriguez hadde med seg sin lille datter. På flyplassen fikk Øygarden vite for første gang at hun skulle til Bolivia og ikke til Spania. Alt var betalt - inkludert lommepenger.

- Hva skulle du gjøre i gjengjeld for dette da, spurte aktor Petter Mandt.

- Nei, ingenting. Det var en gave. Det var en kjærlighetsferie, svarte Øygarden.

Så bagene
På flyplassen i Santa Cruz i Bolivia møter de Augusto Toro Blacutt som ble en guide for jentene i Bolivia, og ble med dem til Cochabamba. De to andre hadde møtt ham året før da de hadde vært på tur til Bolivia. Nordmannen sitter nå fengslet i Bolivia dømt for å ha organisert smuglerforsøket.

Øygarden fortalte at hun så bagene med kokain for første gang bare én time før de reiste fra Cochabamba. Bagene var pakket i plast.

- Jeg og Stina så på tv da hun kom inn på rommet vårt og slengte bagene i vår koffert. Jeg mener hun sa «sykt billig» da hun slengte dem oppi, fortalte Øygarden i retten.

Til sammen var det åtte Adidas sportsbager med totalt 16 kilo kokain. I tillegg hadde Rodriguez 6,4 kilo kokain i sin bagasje. Jentene ble tatt med totalt 22,4 kilo kokain i Cochabamba.

Ble ropt av flyet
Etter å ha pakket kjørte jentene til flyplassen sammen med Blacutt. Rodriguez sjekket inn koffertene, og jentene gikk etter hvert om bord i flyet på vei hjem til Norge.

Før flyet tar av, blir Rodriguez ropt opp i høyttaleren og ble bedt om å gå av flyet.

- Madelaine kommer inn igjen og ber meg og Stina om å bli med. Så går vi av og da har de tatt med bagasjen også så blir vi med bak et sted. Der er alle tingene som hadde blitt sjekket, fortalte Øygarden i retten.

Med rolig stemme fortalte Øygarden hvordan de bolivianske tollerne hadde bedt henne om å åpne kofferten. Deretter tok tollerne over og pakket ut av kofferten. Deretter tok de av plastikken på en av de fire bagene og begynte å stikke hull i bagen

- Så noe hvitt
De tar den ut av plastikken. Så stikker de hull i alle sidene. De tar fram en kniv og kutter oppi bagen. De kutter egentlig på alle sidene

- I det de snitter i bagen, så er det noen ekstra lag og inni der lå det noe hvitt noe.

- Hva så det ut som? spurte aktor Petter Mandt

- Akkurat i det øyeblikket så visste jeg ikke hva jeg skulle tro.

- Hva skjedde med dette hvite pulveret?

- De hadde noe som det kom ut en liten dråpe av. Hvis det ble blått så var det narkotika eller så var det omvendt. Det var den fargen som sa at det var narkotika, fortalte Øygarden med rolig stemme.

- Jeg husker jeg sa at vi måtte si at dette ikke var alle bagene, og at Stina også hadde bager, slik at de ikke trodde at dette var noe vi gjorde bevisst, sa Øygarden i retten.

Etter en liten pause, fortsatte hun med gråtkvalt stemme.

- Stina sa at det skulle gå bra.

Med gråtkvalt stemme fortsatte Øygarden å fortelle at Rodriguez ba dem fortelle at bagene var kjøpt på et marked.

Ble truet
Grunnen til at denne tiden var spesielt tøff for Øygarden, var at hun røyk uklar med kjæreste sin Brendemo Hagen og den andre kvinnen Madelaine Rodriguez.

- De sparket meg og sang stygge sanger om min familie, fortalte hun.

- I min første forklaring der nede sa jeg ikke det Madelaine ville jeg skulle si. Jeg fortalte hvordan det var.

Konsekvensen ble at Øygarden ble truet og mobbet av de to andre jentene.

-De forsøkte å snakke med meg. De kom busende gjennom døra og hylte og skrek. De snakket egentlig ikke så mye. Det var mest trusler, sa Øygarden.

Uskyld
Petter Mandt sa selv i retten at «du har holdt deg til den samme forklaringen hele veien». Dermed støtter han selv troverdigheten som Øygarden er avhengig av for at Oslo tingrett skal tro på hennes uskyld.

Øygarden har hele tiden stått på at hun ikke visste noen ting om narkotika før hun ble stoppet på flyplassen. Påtalemyndigheten mener derimot at hun på et tidspunkt fikk vite om narkotikaen, og at hun likevel gjennomførte smuglerforsøket.

Forsvarer Carl Bore bruker mye tid i retten på å fortelle hvordan Øygarden kommer fra en rik, trygg, kristen familie - langt fra de tøffere forholdene på Østlandet som hennes to venninner kom fra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere