*Nettavisen* Nyheter.

- De må komme med noe ekstraordinært

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

De siste meningsmålingene viser fremgang for både SV og Frp. Men det skal mye til for at kveldens partilederdebatt fører til et skikkelig løft, mener valgforsker.

11.09.11 09:05

I valgkampens siste debatt lørdag kveld skal partilederne gi sisteinntrykket før valgdagen mandag.

Ifølge de siste meningsmålingene fra TNS Gallup har går både Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet fram. SV går fram med 0,6 prosentpoeng, til 4,6. Frp har gått opp med 1,0 til 12, 3 prosent.

- Må komme noe markant
De tre partiene ligger an til å få svake resultater på mandag. Valgforsker og professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jensen, mener endringene ikke viser stort.

- Endringene som har vært for Sp og SV på de siste målingene har vært så små at de er innenfor feilmarginene, så vi vet ikke om de vinner noen tilbake. Men det er flere målinger lokalt som viser den samme tendensen for, og det kan henge sammen med at de får vist seg fram gjennom debattene, sier Jenssen til Nettavisen lørdag kveld.

- Det som skjedde 22. juli holdt Arbeiderpartiet i fokus og både Sp og SV har havnet i skyggen, så det er viktig for dem å vise seg fram.

Han tror likevel det skal større grep til for at kveldens debatt skal gi en reell effekt.

- Hvis det skal bety et løft må noen av dem heve seg. De må komme noe markant, noe som blir lagt merke til og som får mange til å nikke anerkjennende og si: «det var godt sagt». Det må være noe ekstraordinært.

Hva vil dette si for SV?

- Det er vanskelig å si, for de er veldig på jakt etter å markere seg. De bør vinne tilbake troverdighet på gamle kjernesaker, jeg vil kanskje gjette på miljø, sier Jenssen.

- Kan gamble på innvandring
Han mener Frp har et annet problem.

- Frp har også vært på en nedadgående kurs, men deres problem er litt annerledes. De har ikke et synlighetsproblem, de har kanskje vært overeksponert i saker som ikke gir dem så mye uttelling.

Han tror derfor de kan satse på andre typer saker i avslutningen.

- I sluttfasen kunne Siv Jensen gamblet på innvandringspolitikk, da dette er noe hun kan gjøre uten at andre kan respondere.

- Viktig for alle
Ifølge TV2 har Arbeiderpartiet fått tilbake med 1, 0 prosentpoeng, til 33, 3 prosent. Høyre går tilbake med 0,9, til 26, 2 prosent. Jenssen påpeker at debatten er viktig for samtlige partier.

- Debatten er superviktig for alle fordi dette er avslutningen og sisteinntrykket de avgir.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.