*Nettavisen* Nyheter.

- De møter opp med plastposer på beina og spør etter mat

Foto: (Nettavisen)

Flere frivillige organisasjoner frykter menneskeliv vil gå tapt i ekstremkulda. Én gruppe er spesielt utsatt.

05.12.12 14:04

(Nettavisen): Natt til søndag valgte byrådet i Oslo å iverksette kuldeberedskap for utenlandske statsborgere, uten rettigheter i Norge. Frelsesarmeen har siden dette nattlig huset over 70 personer, hovedsakelig romfolk.

I tillegg sliter flere bostedsløse rusavhengige, blant annet Monica og Rita, som Nettavisen omtalte i en reportasje tirsdag ettermiddag. Enkelte får husly, mens andre tilbringer nettene i byens parkeringshus.

TIPS ELLER INNSPILL TIL RELEVANTE SAKER? Kontakt: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Plastposer på beina
På Evangeliesenteret, et par steinkast unna Sprøyterommet i Oslo, kommer en lang rekke med hutrende og kalde mennesker til syne. Mange av dem har allerede stått i kø flere timer. Belønningen for å holde ut den lange ventetiden er et varmt måltid og i bestefall nye sko eller en vinterjakke.

Senterets bestyrer, Stian Ludvigsen, forteller at tilbudet primært ble gitt til rusavhengige og uteliggere. Likevel er alle fattige, også romfolk, velkommen. Klesutdelingen var ikke planlagt, men er et resultat av det prekære behovet som meldte seg i forbindelse med desemberkulden denne uken.

- Vi oppsøkes av mennesker med plastposer, tøfler eller sandaler på beina. Voksne menn står timevis i kø og gråter åpenlyst på grunn av situasjonen de har havnet i, sier Ludvigsen.

Han forteller at mat og klesutdelingen begynte i sommer, og at en stor del av de som oppsøker det kristne senteret er romfolk. Likevel er det flere andre bostedsløse som kommer innom med jevnlige mellomrom. De fleste av dem er rusavhengige.

- I sommermånedene var det kanskje flere mennesker her, men til gjengjeld er lidelsen og nøden mye større blant de som oppsøker oss nå. Det er ikke å overdrive og si at vi frykter for brukernes liv og helse, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Smekkfulle sovesaler
Frelsesarmeens Knut Haugsvær sier til Nettavisen at de har hatt smekkfulle sovesaler siden søndag. I tillegg har flere overnattet på legevakten. Også han forteller at behovet for varme klær er stort.

- Frelsesarmeen samler inn klær til alle som trenger det via Fretex. Nå er det spesielt varme klær folk trenger. Om natten er vi ute og patruljerer. Det vi da gjør er å overvåke situasjoner på kvelds- og nattetid for å se at folk har det bra - og hjelpe dem som har strandet i byen. Mange romfolk sover fortsatt i bilene sine, men det er svært kaldt i ti minus, sier han.

Ludvigsen ved Evangeliesenteret mener samarbeidet mellom Frelsesarmeen og kommunen, der de holder åpent for romfolk på nattetid, er livreddende. Likevel mener han den ekstreme situasjonen han daglig møter i sine lokaler viser at Oslo kommune har et stort og økende fattigdomsproblem.

- Vi hadde ikke daglig hatt 300 mennesker ventende flere timer i kø i minusgrader på en liten tallerken med mat, dersom fattigdom ikke hadde vært et stort problem i landet. Heldigvis har flere organisasjoner samlet inn klær og bidratt på best mulig måte. Det er tragisk at så mange er fattige i Norge. Det vi ser hver dag er en ekstrem kontrast til den kjøpefesten de fleste opplever, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Får fortvilte telefoner
Den frivillige organisasjonen Hjelp oss å Hjelpe, med nesten 10.000 medlemmer på Facebook, forteller at de nedringes av mennesker som trenger varme klær.

- Vi får fortvilte telefoner fra både enslige, foreldre, eldre og studenter som ikke har penger til julemat, julegaver eller varme klær. I tillegg er vi ukentlig ute og deler ut klær og mat til bostedsløse rusavhengige i hele Norge, sier assisterende daglig leder Wenche Løkken.

Hun sier at mange av de rusavhengige som de møter på gata sliter i sprengkulda - som kom nesten over natta.

- Jeg vil tippe at rundt 60 prosent av de klærne vi får inn nå går direkte til våre venner på gata. Alt vi får tilsendt av ull og vintertøy forsvinner umiddelbart, sier hun.

Organisasjonen kjører ukentlig flere lastebillass med klær til trengende rundt om i hele Norge. Rett før jul etterlyser Løkken spesielt vinterklær og julegaver for barn.

- Vi har et stort behov for ullundertøy til både barn og voksne. I tillegg ber vi folk sende oss votter, luer, ullgensere, termodresser, soveposer, liggeunderlag og ullpledd. I tillegg får vi forespørsler om julegaver til alle aldersgrupper, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.