RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De nyrike forgifter vårt land

En virkelig hendelse som fikk selv Jan Guillou til nesten å miste munn og mæle ble utgangspunktet for romanen «Tyvenes marked». Les hvilken her.

I fjor kom «Tyvenes marked» ut i Sverige. Hittil har den solgt nesten 400.000 eksemplarer og antas å bli Jan Guillous mestselgende bok gjennom tidene.

Og det til tross for at det er en nøkkelroman, det vil si at den utløsende spenningen rundt politikvinnen Ewa Johnséns etterforskning er velkjent. Det er begrunnelsen for tyveriene som fascinerer både Guillou og hans lesere.

Skandia-skandalen
- Jeg kunne aldri angrepet fra venstresiden med radikale synspunkter, men jeg kunne gjøre satire ut av dem, sier Jan Guillou til TV 2 Nettavisen.

Skandia-skandalen er en av de virkelige hendelser som Guillou raljerer rundt i en forrykende fart og med et ordvalg som ikke kan misforstås. Om forsikringstoppene som fordelte tre milliarder kroner mellom seg, ga hverandre bonuser herfra inn i evigheten og sine barn leiligheter på Strandvägen i firmaets navn.

- Men det vet alle, den story'en hadde allerede journalistene skrevet, sier Guillou. Det var først da «Lidingö-ligaen» kom på banen at han følte det som om gavepakken ble overlevert på døren.

- Arrogante oppkomlinger
For et par år siden i Sverige ble den ultimate fiff i Stockholm utsatt for en rekke kuriøse innbrudd. Politiet ante uråd, her ble kun den fineste vin, de flotteste kunstverkene og de mest omsettbare juvelene tatt. Verdien var bort mot 300 millioner svenske kroner.

- Samtidig virket det som om tyvene var alarm- og låsgenier siden de gikk rett gjennom alle sperrene, sier Guillou.

Da de godt voksne ungene til fiffen ble arrestet, mente de at de ikke kunne straffes for de var jo så rike. Dessuten tok jo forsikringsselskapet støyten, så kunne det være så farlig? Deres arroganse sjokkerte Sverige, men fascinerte Guillou.

- Man må skrive en roman om hva disse menneskene gjør for noe, hvordan de tenker - for de forgifter vårt land. Vi er tilbake på 1600-tallet der den føydale adelen mente at de var en menneskegruppe som var hevet over alle andre, sier han.

Rasende rike
I «Tyvenes marked» er det få som skammer seg. Ifølge Guillou har de virkelige hendelsene skapt raseri, ikke hos redaktøren av svenske Klassekampen, men blant Guillous velhavende naboer på Östermalm.

- Indignasjonen er faktisk sterkere fra høyresiden enn fra venstre. Mine naboer på Östermalm er rasende for å bli satt i bås med gangstere og sjarlataner. De mener disse menneskene undergraver deres budskap om kapitalismen, smiler han.

For Jan Guillou, som alltid har tilhørt den gamle overklasse, og som selv har solgt bøker for rundt 160 millioner (men betalt omtrent 75 prosent i skatt, ifølge ham selv), lever i godt selskap i Stockholms absolutt dyreste bydel. Han er både litt på innsiden - men mest på utsiden. Og kanskje særlig nå etter «Tyvenes marked» defintivt der.

Jaktlag
- Det er ingen hemmelighet at jeg liker å jakte. Og enkelte ganger er jeg blitt invitert på riktig dyr jakt når en forretningstopp må trekke seg fra jaktlaget. Det er egentlig komisk, for her blir jeg invitert med på et jaktlag av mennesker som aldri ville finne på å invitere meg til styrerommet eller engang gi meg et intervju. Men det har vært interessant. Dette er nyrike mennesker som kler seg som de tror engelske lorder gjør og som svetter over etiketten ved middagsbordet fordi de har lest seg til den i en bok. Det er utrolig avslørende for mennesketypen, sier Guillou.

Etter sine karakteristikker i «Tyvenes marked», regner han med at det er slutt på invitasjonene.

I «Tyvenes marked» møter vi også igjen «Ondskapen»s Erik Ponti og hans venn Pierre Tanguy, ganske mye eldre enn da de var på kostskole. Ponti, regnet som Guillous alter ego, er blitt en av Sveriges mest kjente journalister, mens Tanguy kommer tilbake fra utlandet.

- Jeg hadde aldri trodd at «Ondskapen» skulle bli så stor. Og jeg har fått hundrevis av brev fra folk som spør meg hvordan det gikk med Pierre? I virkeligheten gikk det ikke så bra med han som var forbildet for Pierre, men det var jo en litt negativ tilbakemelding så i romanform ville jeg vise at det faktisk gikk riktig bra, ler Guillou.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere