- De ønsket å gravlegge meg fordi jeg var farlig

Tidligere politispaner Johnny Brenna

Tidligere politispaner Johnny Brenna Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)

Eks-spaner Johnny Brenna kjenner seg igjen i situasjonen til varsleren i Monika-saken.

14.02.15 13:33

Tidligere politispaner Johnny Brenna var den politimannen i Norge som hadde desidert best kunnskap og kjennskap til det voksende ransmiljøet på 1990-tallet. Han var ingen direkte varsler, men var en sterk stemme innad i politiet som kritiserte politiledelsen for manglende bruk av ressurser opp mot ransmiljøet.

- Jeg kjenner meg igjen i de beskrivelsene til han varsleren i Monika-saken. Jeg fikk en klar telefon fra en politileder om at jeg skulle holde meg unna Nokas-saken, sier Brenna til Nettavisen.

- Jeg har alltid vært en person som var brysom for en del i ledelsen i Oslo, fordi jeg gjentatte ganger skrek om ressurser for ransmiljøet. Man så jo hva som skjedde i Stavanger (Nokas-ranet red.anm.). Noen ønsket å gravlegge meg fordi de anså meg som en farlig person. Jeg fikk ikke lov til å jobbe med denne saken, sier Brenna.

Hordalands politimester Geir Gudmundsen er utsatt for massiv kritikk i forbindelse med utviklingen i Monika-saken. Politiet i Hordaland konkluderte først med at jenta på åtte år hadde begått selvmord. Nå peker mye i retning av at det har skjedd et barnedrap.

Lojalitet og hierarki
Saken er blitt gjenopptatt takket være varsleren Robin Schaefer. Schaefer har skrevet bok om Monika-saken. Der forteller han at politiledelsen i Bergen skjulte opplysninger, underslo dokumenter, og forsøkte å presse ham til å holde seg unna saken.

Brenna sier Politiet preges av en kultur som er basert på lojalitet og hierarki.

- Man kan stille spørsmål, men må ikke være for kritisk. Hvis sjefen har tatt en avgjørelse, så skal man respektere det. Dette er en organisasjon som er bygget på at man skal være lojal og ikke lekke informasjon, sier Brenna.

- Noen vil være plagsomme elementer for politiledelsen og sette spørsmålstegn ved en del prioriteringer. Istedenfor å snu hvis man innser at man har prioritert feil, så velger politiledelsen heller å gravlegge personen og få ham vekk, sier Brenna.

- Ferdig om du skriver bok
Schaefer har skrevet en bok om politiledelsens interne håndtering av Monika-saken. Boken ble utgitt på fredag.

- Når han nå skriver en bok, så vet du at han er ferdig. Han har ikke noe sted å gå tilbake til. Det å skrive en bok om interne ting, er ikke lojalt i det systemet der. Jeg skrev selv en bok flere år etter å ha sluttet i politiet. Det var det mange som ikke syntes noe om, sier Brenna.

Brenna sier det er endringer på gang i Politiet, men han mener kulturen vil fortsatt henge ved fram til neste generasjonsskifte.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Politimester Geir Gudmundsen. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)


- Ingen tradisjon for å sparke
Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen og redaktør Ole Martin Mortvedt i politiets eget fagblad, Politiforum, er blant dem som krever politimesterens avgang.

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen mener imidlertid det ikke er noen tradisjon for å sparke politimestre i Norge.

- I Norge har man altså ingen tradisjon for å gå til det skritt å si opp ledere i staten, særlig ikke i politiet. Vi har ingen tradisjon får å si opp de som begår alvorlige feil, sier Finn Abrahamsen til Nettavisen.

Abrahamsen mener politimesteren i Bergen har vanskjøttet jobben sin, og bør ta sin hatt og gå.

- Jeg synes politimesteren bør kjenne sin besøkelsestid, og han bør ta med seg hoffet sitt, og da mener jeg visepolitimesteren og påtalejuristen som har vært med på dette. De tre bør absolutt bli borte, og etterforskningsledelsen på dette lensmannskontoret bør gjøre noe annet, sier den tidligere polititoppen.

Abrahamsen henviser til visepolitimester Gunnar Fløystad og påtaleansvarlig for etterforskningen Sidsel Isachsen.

- I England hadde de vært «bobbys» (fotpatrulje). De hadde blitt forflyttet umiddelbart og gått på gaten noen dager etter. Men det skjer ikke i Norge, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen. Foto: Falch, Knut (SCANPIX)


- Hva bør politidirektøren gjøre, Abrahamsen?

- Politidirektøren kan nok sørge for at politimesteren finner noe annet å gjøre. Han kan frabeordre ham stillingen, sier Abrahamsen.

- Vi må huske på at politiet er der for folket, og at de forvalter rettsikkerheten enten du er kriminell eller offer.

Abrahamsen tror ikke episoden i Bergen er enestående. Han sier kvaliteten varierer mye i politi-Norge, og at saker henlegges selv om det «finnes beviser i bøtter og spann».

- Dette gjelder både alvorlige saker og mindre alvorlige saker. Dette går på rettssikkerheten løs, sier han.

Politimester har beklaget
Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem på Sotra i Hordaland i november 2011. Saken ble først henlagt som selvmord. Etter at saken ble gjenopptatt, ble moras tidligere samboer siktet for drap på jenta.

Gudmundsen har tidligere beklaget måten politiet håndterte etterforskningen av dødsfallet overfor åtteåringens mor, skriver NTB.

Han beklaget fredag også overfor Schaefer, som i en bok som ble utgitt samme dag kritiserer politiledelsen for å ha sviktet da han sa ifra.

- Det er klart at jeg ser at politidistriktet og politimesteren tidligere skulle vært inne og gjenopptatt saken, sa Gudmundsen til NRK.

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem på Sotra i Hordaland i november 2011. Saken ble først henlagt som selvmord. Foto: (Politiet)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.