*Nettavisen* Nyheter.

- De oppfører seg som en skjøge

Foto: LUKE MACGREGOR (Reuters)

Nick Clegg beskyldes for kidnapping og horing mens Storbritannia venter på at han skal bestemme seg.

11.05.10 17:43

Mens Nick Clegg og Liberaldemokratene forhandler om regjeringsmakt til høyre og venstre i britisk politikk, får han så hatten passer.

- Kan vi virkelig stole å disse menneskene? Kan vi stole på Liberaldemokratene? De oppfører seg som enhver skjøge i historien, sier Labours parlamentsmedlem David Blunkett.

- Det er tydelig at han vil holde hele nasjonen som gissel slik at han får det som bare gavner Liberaldemokratene, sier Toryenes leder David Cameron.

Femte dagen
Storbritannia er inne i den femte dagen uten regjering. Torsdagens valgresultatet ga verken Labour eller De konservative rent flertall, men satte Liberaldemokratene med leder Nick Clegg i en nøkkelposisjon.

Dermed startet øvelsen som britene er svært lite familiære med: Regjeringsforhandlinger.

Først innledet Liberaldemokratene forhandlinger med De konservative. Mandag innledet de derimot forhandlinger med Labour også. Det skjedde etter at Gordon Brown annonserte sin avgang.

Kritisk fløy i Labour
Nå er britiske politikere oppgitt over Liberaldemokratene som beiler politiske friere på begge fronter, og er åpne for «ekteskap» med begge fløyer.

Kommentaren om at Liberaldemokratene oppfører seg som «every harlot in history» (enhver skjøge i historien) har stemplet Clegg i britske aviser.

Blunkett mener også at det er tvilsomt oversatt til Labours gamle ringrev David Blunkett (representant siden 1987).

Valgresultat
Partiene

Plasser i parlamentet

Konservative (Toryene)

306

Labour

258

Liberaldemokratene

57

Småpartiene

29

Sum

650

Han og mange av den eldre garden i Labour er skeptiske til å inngå samarbeid med Liberaldemokratene og de andre småpartiene Labour trenger for å skape rent flertall.

Da Gordon Brown åpnet for regjeringssamarbeid mandag, sa han at en ny regjering vil bestå av Labour, Liberaldemokratene, og småpartiene SNP, Plaid Cymru, SDLP og The Alliance. Disse partiene har til sammen 328 av totalt 650 plasser i parlamentet, og dermed absolutt flertall.

- En koalisjon av de overvunnede. Jeg er usikker på om de kan bære noe som helst natt etter natt, sier Blunkett.

Les: Brown gir seg som statsminister

- Jeg kan ikke forstå hvordan et regjeringssamarbeid mellom seks ulike partier skal bringe stabilitet (...) Hvis vi tar en avgjørelse som folk flest vil oppleve som ikke å skape stabilitet, så kan det bli oppfattet som om vi handler bare i vårt eget beste. Opinionen er ikke dum, sier tidligere Labour-statsråd John Reid til Daily Mail.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Med nasjonen som gissel
Tory-leder David Cameron er heller ikke stupforelsket i Liberaldemokratene til tross for frieriene.

- Den store planen til Nick Clegg har nå blitt tydelig. Han er bare interessert i en ting. Det er å endre valgsystemet slik at vi i all framtid skal ha et parlament der ingen har majoritet. Slik at vi alltid vil ha koalisjoner. Det er tydelig at han vil holde hele nasjonen gissel slik at han får det som bare gavner Liberaldemokratene, sa Cameron under en tale i Romsey tirsdag, skriver politicshome.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.