RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De plukket ut meg for å statuere et eksempel til skrekk og advarsel

KRITISERER KOMMUNE: Da sykehjemslege Bjørn Lichtwarck uttalte seg kritisk i media, ga kommunen beskjed om at han ikke kunne uttale seg slik. Nå får Rana kommune kritikk fra sivilombudsmannen.
KRITISERER KOMMUNE: Da sykehjemslege Bjørn Lichtwarck uttalte seg kritisk i media, ga kommunen beskjed om at han ikke kunne uttale seg slik. Nå får Rana kommune kritikk fra sivilombudsmannen. Foto: Arne Forbord (Rana Blad)
Sist oppdatert:
Kommunen refses for å ha forsøkt å kneble lege Bjørn Lichtwarck da han uttalte seg i media. Nå håper han andre kommuner unngår å gjøre samme feil.

Da sykehjemslege Bjørn Lichtwarck gikk ut i media og kritiserte kommuneadministrasjonens forslag om å legge ned 36 sykehjemsplasser, fikk han raskt beskjed fra Rana kommune om at han ikke kunne uttale seg slik til media. De ga sykehjemslegen en skriftlig tilrettevisning, og dro frem avisoppslagene i lokalavisen på en ledersamling, som et eksempel på hvordan ansatte ikke skal oppføre seg.

Nå har Sivilombudsmannen behandlet saken, og refser kommunen for å ha begrenset legens ytringsfrihet.

Sykehjemslegen Bjørn Lichtwarck er både glad og lettet, på egne og andre kommuneansattes vegne.

- Det aller viktigste nå er at det blir kjent for rådmenn og toppledelsen i kommuner rundt om i Norge at takhøyden for ytringsfriheten skal være høy for de ansatte. Dette er neppe et enkeltfenomen, sier Lichtwarck til Nettavisen.

- Forventer mer lojalitet

Det var i en artikkel og i et leserinnlegg i Rana Blad i 2013, at sykehjemslegen uttalte seg kritisk til forslaget om å legge ned de 36 sykehjemsplassene. Han mente dette ville føre til økte lidelser for den mest sårbare delen av befolkningen, og at han som fagperson var forpliktet til å si fra om konsekvensene.

FPORPLIKTET: Bjørn Lichtwarck følte seg forpliktet til å si fra om konsekvensene av å legge ned 36 sykehjemsplasser.

I den skriftlige tilrettevisningen fra kommunen ga de Lichtwarck streng beskjed om at det var rådmannen som skulle uttale seg offentlig på kommunens vegne, og at de forventet mer lojalitet. I tillegg skal oppslagene i lokalavisen ha blitt vist frem på storskjerm på et ledermøte i kommunen, som et eksempel på hvordan ansatte ikke skal oppføre seg.

Nå konkluderer Sivilombudsmannen med at det ikke er grunnlag for tilrettevisningen og at den må anses som en urettmessig begrensning av legens ytringsfrihet. Kommunen får også kritikk for å trekke frem artikkelen på ledersamlingen.

Sivilombudsmannen mener det ga et feilaktig inntrykk av at Lichtwarck handlet i strid med kommunens regelverk, og at det var egnet til å begrense ytringsfriheten for de ansatte som var der. Nå får kommunen beskjed om å korrigere den informasjonen de har gitt, og be om unnskyldning til Lichtwarck. 

- Et klima preget av kontroll

Bjørn Lichtwark er helt sikker på at kommunens håndtering har ført til at andre ikke har turt å uttale seg kritisk. Nå håper han at andre kommuner passer på at de ikke innskrenker de ansattes ytringsfrihet. Han legger til at han vet om lignende tilfeller i andre kommuner.

- Faren ved en slik utøvelse av makt og kontroll er at de som skal ta beslutningene ikke får tilgang til god faglig informasjon, og dermed kan ta beslutninger på et for svakt grunnlag. Det har vært et klima i kommunen preget av kontroll, sier Lichtwarck til Nettavisen.

Han mener kommunen har forsøkt å kontrollere de ansatte.

- De plukket meg ut for å statuere et eksempel til skrekk og advarsel for andre, sier han. 

- Sikrer åpen debatt

Nå er han veldig glad for at Sivilombudsmannen har bedt kommunen be ham om unnskyldning, og trekke tilrettevisningen.

- Dette sikrer en åpen debatt i fremtiden og god informasjon til dem som skal ta beslutningene. Vi som fagpersoner har jo direkte kontakt med feltet og med pasientene, sier Lichtwarck.

Vil se på regelverket

I en pressemelding fra Rana kommune uttaler rådmann Robert Pettersen at  de er glad for den grundige gjennomgangen Sivilombudsmannen har gjort, og at de vil foreta en gjennomgang av regelverket.

- Når det gjelder uttalelse om tilrettevisning av sykehjemslegen registrerer kommunen at sivilombudsmannen konkluderer med at Lichtwarcks ytringer i Rana blad ikke ble fremsatt på kommunens vegne. På denne bakgrunn var det heller ikke grunnlag for å gi han en tilrettevisning. Kommunen tar sivilombudsmannens konklusjon til etterretning og vil umiddelbart både beklage og trekke tilrettevisningen tilbake, skriver Pettersen.

Sivilombudsmannen har også merknader til Rana kommunes mediereglement og de etiske retningslinjene.

- Det er formuleringer i disse regelverkene som kan være egnet til å skape usikkerhet blant ansatte om hvilken rett de har til å uttale seg offentlig. I lys av dette vil kommunen vurdere de aktuelle bestemmelsene på nytt, uttaler Pettersen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere