RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De ranet min selvfølelse og selvtillit

Sist oppdatert:
Laila skulle egentlig på to julebord i Oslo, men dropper dem i år. Det væpnede ranet sitter ennå for mye i.

- Det verste med et ran er ikke at du mister mobiltelefonen, pc-en, penger eller slike ting, men at du mister mye av deg selv. Et ran er ikke bare et ran av penger, men det er også et ran av selvfølelse, selvtillit og mot, sier 26 år gamle Laila til Nettavisen.

De siste dagene har det blitt skrevet mye om en kraftig økning av ran i Oslo. Sannheten er at ranstallene i Oslo er jevnt høye, men at det er store variasjoner. Tall fra politiet viser at 120 ran ble anmeldt i oktober 2013. I oktober 2011 ble det anmeldt 118 ran. I november 2010 ble det anmeldt 122 ran. På den andre siden av skalaen var tallene på anmeldte ran nede i 48 i januar 2013. I hele 2012 var tallene antall ran per måned mellom 49 og 93.

Uansett: Fokuset har gjort at Laila har fått hendelsen fra oktober 2011 sterkt i minne.

- Jeg er invitert på to julebord i Oslo, men jeg drar ikke på noen av dem. Jeg har fortsatt mye redsel etter det som skjedde. Spesielt nå som det er høst og vinter, og nå med fokuset på ransbølgen så har det blusset litt opp igjen, sier hun.

Ranet
Mandag 31. oktober 2011 klokken 20.49: Laila var på jobb på Sportskafeen på Gjettum - en butikk som hadde blitt ranet fem ganger før denne dagen. Lokalavisen Asker og Bærums budstikke skrev denne artikkelen om ranet.

«De kom inn på jobben min, en med pistol, en med hammer, en med kniv og den siste med øks»skriver hun her på sin blogg.

- Han ene hadde en pistol 10 centimeter fra meg, rettet mot magen min. En annen ble sint da jeg trykket på ransalarmen under disken. Han lagde hoggebevegelser mot meg. Det verste var at de hadde våpen og at de kom så nærme meg og tok på meg for å se om jeg hadde ransalarmen på meg, sier Laila.

Ranerne kom seg unna med kassabeholdningen og en pc. På bloggen skriver Laila om ranet, og hvordan det var å møte ranerne igjen i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

«Det var faktisk det verste, det å prøve å komme over hendelsen og så måtte gjenleve den i retten og sitte der ansikt til ansikt med ranerne» skriver hun.

Bærer det med seg
Lailia sluttet måtte slutte i jobben og var lenge sykmeldt. I dag studerer hun for å bli advokatsekretær. Interessen fikk hun etter å ha fulgt straffesaken både i tingretten og i lagmannsretten.

- Vil du noen gang komme over hendelsen?

- Nei, jeg vil alltid bære den med meg. I dag har jeg alltid med meg forsvarsspray og voldsalarm når jeg går ut døra, og jeg er veldig skvetten fortsatt. Men det har blitt bedre. Spesielt etter at jeg fikk meg en stor og sterk samboer, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere