- De rødgrønne kan sprekke

ERKJENNER NEDERLAGET: Mona Sahlin (til venstre) og hennes partnere i Rödgröna måtte erkjenne nederlaget etter valget i Sverige søndag. Her er hun sammen med Peter Eriksson og Maria Wetterstrand fra Miljöpartiet.

ERKJENNER NEDERLAGET: Mona Sahlin (til venstre) og hennes partnere i Rödgröna måtte erkjenne nederlaget etter valget i Sverige søndag. Her er hun sammen med Peter Eriksson og Maria Wetterstrand fra Miljöpartiet. Foto: AP/Anders Wiklund

Politisk kommentator mener Reinfeldt vil få støtte av Miljöpartiet, men må trolig sette planene om nye kjernekraftverk på vent.

20.09.10 17:06

Statsminister Fredrik Reinfeldt og Moderaterna fikk det beste resultatet noensinne etter søndagens valg. Dette er første gang i historien at de borgerlige blir gjenvalgt. Men alliansen som består av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna, fikk kun 172 mandater.

- Det betyr at de borgerlige har mistet sin majoritet i Riksdagen, og da må de på en eller annen måte skape en majoritet for å drive gjennom sin politikk. Men Reinfeldt blir sittende. Det er ingenting i svensk lovgivning som tilsier at han må gå med en gang, sier Björn Lindahl, korrespondent for Dagens Nyheter og Svenske nyheter, til Nettavisen.

- Nå har Reinfeldt allerede i går invitert Miljöpartiet til samtaler. De var avvisende i går, men mange tror at når de har fått tenkt seg om litt, så kommer de til å være samarbeidsvillig, sier han.

Les også: Miljöpartiet avviser Reinfeldts frieri

Sverigedemokraterna på vippen
Ifølge Lindahl vil Miljöpartiet trolig velge å støtte alliansen i Riksdagen for å hindre Sverigedemokraterna fra å få noe særlig innflytelse.

De innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna fikk 20 mandater i Riksdagen, og ligger dermed på vippen. Dette er første gang partiet klarte å komme over sperregrensen på 4 prosent.

Men Lindahl sier det trolig må til en krise i Riksdagen før Miljöpartiet velger å gå aktivt ut og støtte alliansen.

- Det kan skje når Regjeringen legger fram statsbudsjett om noen måneder og ikke får flertall, eller når man får en avstemning på bidraget i Afghanistan, sier han.

Alliansen ønsker å fortsette med Afghanistan-bidraget, mens de øvrige partiene, inkludert Sverigedemokraterna, helst vil tilbakekalle de svenske soldatene fra det krigsherjede landet.

- Miljöpartiet må bare gi sin støtte, og da kan Regjeringen fortsette, sier han.

Dystert for de rødgrønne
I så fall vil Miljöpartiet trekke seg fra det rødgrønne samarbeidet. Lindahl spår ikke det rødgrønne samarbeidsprosjektet noen lysende fremtid etter Socialdemokraternas valgnederlag søndag.

- Nå var Mona Sahlin klar på at hun ikke vil gå av, men det er mange som stiller spørsmål ved dette. Og hvis hun går av, så er det stor sannsynlighet for at de rødgrønne sprekker, sier han.

Videre påpeker Lindahl at det rødgrønne samarbeidsprosjektet ikke er så tett, og at Miljöpartiet vil kunne trekke seg for å få gjennom viktig miljøspørsmål hos alliansen.

Nekter kjernekraftverk
Miljöpartiet er kritisk til bygging av flere kjernekraftverk på svensk jord.

- Man tok en beslutning i sommer i Riksdagen hvor det var to representanter i overvekt. Man sa at det skal bli lovlig å bygge nye kjernekraftverk istedenfor å beholde de gamle. De skal være på samme plass, og det skal skje uten statlig støtte, sier han.

Miljöpartiet har gjort det tydelig overfor Reinfeldt at det er uaktuelt å gå i regjering med noen som planlegger å reise nye kjernekraftverk.

- Men det er ikke utenkelig at man forskyver disse planene i tid, i fire år kanskje. Og det finnes også andre miljøspørsmål som Miljöpartiet er opptatt av. Jeg tror ikke de går inn i alliansen, men bidrar med en passiv støtte i Riksdagen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag