*Nettavisen* Nyheter.

- De seriøse vil innrette seg

Foto: (Foto: Kreftforeningen)

De seriøse solstudioene vil følge loven om 18-årsgrense, mener generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

25.01.11 17:06

(SIDE2): En ny solariumslov vil utfordre solkjedene.

Det skal bli slutt på selvbetjente solstudio, og nå må alle ungdommer vise legitimasjon før de kan bli brune i solstudio.

Les saken: Vil innføre 18-års grense for solarium

- Dette er gledelige nyheter og noe vi i Kreftforeningen har jobbet for i mange år. Vi har sett at det å fraråde solarium ikke har fungert så nå er neste steg å forby det, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel til Side2.

- Må forebygge
Hun mener dette er et steg i riktig retning fordi det er en klar sammenheng mellom føflekkreft og bruk av solarium over tid.

- Norge er på hudkrefttoppen og 1300 får diagnosen i året, sier hun. Får du diagnosen sent er ikke prognosene gode.

- Det er viktig å forebygge og gjøre det vi kan for å unngå flere krefttilfeller, sier Ryel.

Hun mener de seriøse i bransjen vil innrette seg etter en eventuell lov.

- Vi snakker om alvorlige sykdommer her, så de som er seriøse i bransjen vil nok overholde loven, mener hun.

Høringsbrevet fremlegger forslag om at alle som soler seg skal få informasjon og at opplært personell skal se legitimasjon for dem som skal sole seg.

- Ikke viktig med solarium
Skulle forslaget til regjeringen bli vedtatt, tror Norsk Solarieforening på sin side at solariebruken blant unge vil forflytte seg fra godkjente solstudioer til private hjem og illegale aktører.

- Samtidig frykter man at forslaget ville være negativ for folkehelsen ettersom en nedleggelse av solariebransjen vil gi færre nordmenn tilgang til D-vitamin i det solfattige vinterhalvåret, sier Ronny Pedersen, leder i Norsk Solarieforening til NTB.

Dette tilbakeviser Ryel og forteller at det fins så mange måter å få i seg D-vitamin på i vinterhalvåret at man ikke nødvendigvis trenger å velge den måten som i tillegg er farlig.

- Du får vitamin D gjennom mat, tran og utetid i frisk luft også i vinterhalvåret. Dessuten trenger man bare 3-4 minutter soltid i solarium før man har fått nok vitamin D. Ikke fortell meg at ungdommer ligger i solarium så kort tid, sier hun.

Kreftregisterets tall fra 2008

1285 tilfeller av føflekkreft, 275 døde

1450 tilfeller av ikke-melanom hudkreft, 37 døde

I tillegg registreres det rundt 7000 tilfeller årlig av basalcellekreft, som er mindre alvorlig, men kan kreve mye behandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.