RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De skrur tiden hundre år tilbake

TRIST: Likestillings og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik synes det er særlig trist at det er de unge som ønsker at kvinner ikke lenger skal ha tale- og stemmerett i læresaker.
TRIST: Likestillings og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik synes det er særlig trist at det er de unge som ønsker at kvinner ikke lenger skal ha tale- og stemmerett i læresaker. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
Sist oppdatert:
Likestillingsombudet er usikre på om Lekmannsmisjonen har lov til å frata kvinner tale- og stemmerett. - Klart brudd på ytringsfriheten, sier ekspert.

I mer enn 50 år har kvinnene i Norsk Luthersk Lekmannsmisjon hatt stemmerett på lik linje med menn. Nå har de derimot bestemt at kvinner ikke skal ha tale- og stemmerett i lærespørsmål.

En veldig uheldig utvikling, mener likestillings og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

- Jeg synes det er veldig synd at noen religiøse samfunn ønsker å skru tiden hundre år tilbake, sier Ørstavik til Nettavisen. 

- Her gjør de det motsatte av det de fleste andre gjør, nemlig anerkjenne kvinner og menns like muligheter og evner, sier hun. 

Klart brudd på ytringsfriheten

Ytringsfrihetsekspert og høyesterettsadvokat Kyrre Eggen i Wiersholm, mener dette er et opplagt brudd på ytringsfriheten, og Grunnlovens paragraf 100.

YTRINGSFRIHET: Advokat Kyrre Eggen mener det er et klart brudd på ytringsfriheten, og at det er tvilsomt i forhold til likestillingsloven.

- At kvinner i organisasjonen ikke skal kunne uttale seg om denne type spørsmål er et klart brudd på ytringsfriheten, men det er ikke nødvendigvis straffbart. Jeg vil også tro at det står i et tvilsomt forhold til likestillingsloven, sier Eggen. 

Usikkert om det er lovlig

Å frata kvinner stemme- og talerett er i utgangspunktet brudd på likestillingsloven. Men det er likevel lovlig hvis forskjellsbehandlingen er saklig, nødvendig og ikke uforholdsmessig inngripende.

Nettavisen har vært i kontakt med flere advokater, som alle er usikre på om Norsk Luthersk Lekmannsmisjon bryter loven.

- Umiddelbart vil jeg si at dette reiser et spørsmål i forhold til likestillingsloven. Jeg stiller meg spørrende til om en slik innskrenkning for kvinnes tale- og stemmerett i lærespørsmål, i en religiøs organisasjon, omfattes av unntaket i likestillingsloven. Men dette er et område som faller utenfor det jeg jobber med til daglig, sier Erik Keiserud, leder av Advokatforeningen.

Kan være saklig

Anne Jorun Ballangrud, seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet, forklarer at de ikke har nok informasjon til å vurdere om dette er lovlig eller ikke. Men på generelt grunnlag sier hun at forskjellsbehandling begrunnet i religionen kan være saklig.

- Men hvis det har vært åpning for likebehandling tidligere, kan det være et moment som taler for at det ikke ligger en religiøs begrunnelse bak, eller at forskjellsbehandlingen ikke er nødvendig for å unngå kollisjon med den religiøse læren, sier hun til Nettavisen.

Likestillings og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener dette er like trist uansett om det er lovlig eller ikke.

- Dette er uansett en veldig trist utvikling, sier Ørstavik. 

Ønsket av de unge

At det er de yngre i organisasjonen som vil ha endringen, synes Ørstavik er spesielt synd.

- Her er det de unge som går foran og skrur tiden tilbake, isteden for å skru den frem. Det er åpenbart at dette er trist og synd. I det store og hele ser vi heldigvis det motsatte, og her er vår egen folkekirke et godt eksempel. Der vinner man stadig nytt terreng i likestillings og diskrimineringsspørsmål, sier Ørstavik, og trekker frem at kvinner i dag kan bli prester og biskoper.

Ikke enstemmig

Norsk Luthersk Lekmannsmisjon er en konservativ organisasjon som ble dannet i 1963. Ifølge den kristne avisen Dagen har den sin bakgrunn i vekkelser i 1950- og 60-årene.

Vedtaket om å frata kvinner tale og stemmerett var ikke enstemmig. I en SMS til Nettavisen opplyser Reidar Heian, formann i landsstyret for Norsk Luthersk Lekmannsmisjon at det var 35 personer som stemte, men at han ikke har oversikt over hvor mange som var kvinner.

Ikke sin manns herre

Da bibelskolerektor Per Bergene Holm forklarte hvorfor Norsk Luthersk Lekmannsmisjon ikke lenger vil la kvinner ha talerett og stemmerett i lærespørsmål, siterte han Bibelen.

– I Bibelen står det at en kvinne ikke skal være sin manns herre, sier bibelskolerektor Per Bergene Holm til NRK.

Han sier saken har vært drøftet grundig.

– Vi er klar over at det er mange meninger om dette, og det er ingen stor sak for oss, men saken har vært oppe til vurdering flere ganger og nå har man bestemt at kvinner ikke bør ha tale og stemmerett i læresaker, sier Bergene Holm.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere