- De slo i bilen og kastet bilnøkkelen opp i skråningen

Asbjørn Ringstad fikk seg en støkk i møtet med syklistene torsdag kveld.

Asbjørn Ringstad fikk seg en støkk i møtet med syklistene torsdag kveld. Foto: (Henning Gulbrandsen)

Asbjørns kjøring provoserte syklister.

19.04.13 19:08

Det er torsdag kveld på fylkesveg 246 ved Reinsvoll i Vestre Toten. Asbjørn Ringstad og kona Haldis er på veg hjem i bil, og blir liggende bak et følge syklister, skriver Oppland Arbeiderblad.

Ringstad sier at syklistene lå 2-3 i bredden. Rett nedenfor Reinsvoll sykehus kjører bilen foran ham forbi følget. Ringstad legger seg også ut, men forteller at idet bilen foran legger seg inn igjen, blir han oppmerksom på at det kommer en bil imot.

«Nå smeller det»
- Da svinger jeg inn igjen, og bråstopper. Jeg tenkte «nå smeller det» , og jeg var ganske skjelven, sier 70-åringen til OA.no.

Og mer skjelven skulle han bli. Idet han bråstopper midt i vegen, får nemlig flere av syklistene trøbbel. De blir rett og slett forbanna. De er ni i følget, og nå flokker de seg rundt bilen. Ringstad telte dem ikke, sier han har har skjønt på politiet et de var ni.

- Da jeg stoppet, var jeg nærmest i sjokk. Da kom det en opp på sida mi, og jeg rullet ned vinduet og spurte hvorfor de ikke bare kunne sykle én og én etter hverandre. Men han ville ikke prate. Samtidig går døra på føresida opp. Der lener en av syklistene seg inn over kona mi, napper ut bilnøkkelen og kaster den opp i skråningen, sier Ringstad.

Her fant Ringstads barnebarn therese bilnøkkelen fredag formiddag. Foto: Henning Gulbrandsen

Slo i bilen
Samtidig skal flere av syklistene ha slått i bilen.

- Det panket både foran og bak. Det var en ekkel situasjon, sier Ringstad.

Kona Haldis opplevde også situasjonen som svært ubehagelig.

- Da han ene lente seg inn i bilen tenkte jeg at han kom til å slå til Asbjørn. Men så tok han nøkkelen og kastet den i stedet. Og de dundret på bilen, sier Haldis Ringstad.

Deretter forsvant de.

- Vi fikk ikke prata med dem i det hele tatt, sier Ringstad.

Sto nøkkelløs midt i vegen
Men han hadde mer å tenke på enn å starte en diskusjon om hvor mange syklister som kan sykle i bredden langs vegen. Der sto bilen, han og kona, midt i vegbanen, uten bilnøkkel.

- Varseltrekanten fikk jeg jo ikke satt opp, for den lå i bagasjerommet, som var låst. Og nøkkelen var jo borte. Rattlåsen gikk på, så vi fikk ikke dyttet bilen noe sted heller, sier Ringstad.

Nødblinken fikk han imidlertid satt på. Så ringte han datteren sin, som dro innom og hentet både husnøkkel og reservenøkkelen til bilen.

- Det var flaks at hun var hjemme, ellers hadde vi blitt stående, sier ekteparet.

Ventet en halv time
De anslår at de ble stående i vegen en halv times tid mens de ventet på nye nøkler. En liten leteaksjon etter nøkkelen som havnet til skogs var resultatløs. I mellomtida kom politiet forbi, og fikk historien.

Ringstad sier han ikke følte seg truet av syklistene - med unntak av de første sekundene der døra ble revet opp.

- Men vi ble både skremte og sjokkerte. I går kveld var vi ganske satt ut, sier Haldis.

Etterlyst
Politiet etterlyste de nevnte syklistene på Twitter. Og etter at oa.no omtalt episoden, tok representanter for Raufoss og Gjøvik Sykkelklubb kontakt med politiet.

Syklister og bilist har avvikende forklaringer på hvordan den farlige situasjonen oppsto. Mange av syklistene reagerte sterkt på kjøringen, og da oa.no snakket med sykkelklubbens leder i dag, sier han at laget ikke oppfattet at det kom noen bil i mot, men at Ringstad bare bråstoppet i den samme kjørebanen som bilistene kom i.

- Jeg var ikke med selv, men har snakket med dem det gjelder. De sier de syklet to i bredden, ikke tre. Og de forteller bare at bilen bråstoppet midt blant dem, og skapte en farlig situasjon. En holdt på å bli kjørt ned. Han som reiv ut nøkkelen var både så redd og så sint at han handlet i affekt, sier klubbleder Morten Korslund i Raufoss og Gjøvik Sykkelklubb til OA.

I tillegg har en av dem vedgått å ha slått hånda i panseret.

Beklager sterkt
- Uavhengig av hvordan denne situasjonen oppsto, er vi lei oss for reaksjonen som kom. Dette er vi bare nødt til å beklage på det sterkeste. Det er en situasjon vi gjerne skulle ha vært foruten, sier Korslund.

Han var selv ute og leita etter nøkkelen i formiddag, sammen med syklisten som hadde kastet dem til skogs. De fant imidlertid ingenting.

Ringstads barnebarn Terese Strandvik hadde nemlig kommet dem i forkjøpet. Hun var tidlig oppe for å hjelpe sine besteforeldre, og etter litt saumfaring i skråningen dukket bil- og husnøkkel opp.

Sykkelklubbens leder snakket selv med Ringstad fredag, og beklaget hendelsen.

- Det var en god tone. Selv om vi nok har ulik oppfatning av hva som skapte den trafikkfarlige situasjonen, sier Korslund.

Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.