RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De slo meg bevisstløs

Jon Caine
Jon Caine Foto: Skjalg Ekeland (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Slik så Jon Caine (65) ut etter å ha blitt stoppet av UP for brudd på veitrafikkloven.

(ba.no): Den spesielle historien stammer fra torsdag i forrige uke. Engelskmannen, som bor i Bergen med sin norske kone og to barn, har vært på besøk hos sin svigerfar i Fana når han var på vei nordover igjen.

Ved rundkjøringen til innkjørselen til Nesttuntunnelen oppdager Caine en svart Mercedes.

- Den kommer bak meg og akselererer forbi på utsiden i rundkjøringen. En bil som kommer ut av tunnelen i motsatt kjørefelt må svinge unna for å unngå en kollisjon. Mercedesen kjører videre i stor hastighet, hevder Caine overfor Bergensavisen.

Tror det er en galning
Ved innkjøringen til Fritz Riebers vei retning Sentrum, hevder Caine at Mercedesen er nære på å treffe en ny bil i forbindelse i uvørent feltskifte.

- Jeg er overbevist om at føreren av Mercedesen er en ruset galning, og jeg tuter gjentatte ganger for å prøve å advare andre trafikanter, sier Caine.

Etter hvert blir Caine, som kjører en bronse/gullfarget Peugeot Partner, liggende bak Mercedesen på motorveien.

- Jeg finner frem mobilen og tar bilde av registreringsskiltet, slik at jeg kan melde dem til politiet og få dem stoppet, sier Caine.

UP-bil
Caine forteller at Mercedesen like ved Krambua nærmest bremser helt ned og forflytter seg til høyrefeltet.

Etter hvert ender det opp med at begge bilene stopper helt opp i hvert sitt felt på motorveien, som har en fartsgrense på 80 kilometer i timen.

- Da setter de plutselig et blålys på taket. Føreren kommer ut og åpner passasjerdøren min. Han ber om å få se førerkortet mitt. Han er ikke kledd i noen som helst form for politiuniform og har ikke noen identifikasjon på seg, hevder Caine.

Det viser seg at Mercedesen er utrykningspolitiets egen videobil, og at to betjenter på oppdrag sitter i bilen.

- Jeg sier at jeg vil se et politibevis før jeg gir ham førerkortet mitt.

- Svartner
Da hevder 65-åringen at det klikker for politimannen. Dette er hans versjon av hva som skjer siden:

- Med en gang jeg nevner mobilen, er det som om det svartner for ham. Han går over på min side, river opp døren og beordrer å få mobilen min. Når jeg nekter, slår ham meg i ansiktet rett under venstre øye og drar mobilen ut av hendene mine, hevder Caine.

- Hans kompanjong kommer til og de skriker at jeg må komme meg ut av bilen. Samtidig drar de den venstre armen min ut, og vrir den om. Jeg kjenner at den var i ferd med å knekke – for de bøyer den feil vei – men jeg har fortsatt setebeltet på meg og sitter fast i setet. Til slutt får jeg løsnet selen og blir dratt ut av bilen.

- Får ikke puste
- De legger meg i bakken, og føreren kjører den ene leggen i hoftene mine. Det andre kneet presses mot brystet mitt. Den andre politimannen drar armene mine bakover, og jeg tror det er for å få på meg håndjern, men de bøyer armene mine feil vei. Jeg roper: Dere brekker armene mine. Føreren forflytter så kneet sitt fra brystet mitt og over til halsen, noe som gjør jeg ikke får puste, hevder Caine.

Politiet bekrefter
- Jeg klarer ikke å si noe og kan ikke gi noen som helst signaler. De prøver å knekke armene mine, og jeg er helt sikker på at jeg kommer til å dø.

Så svimer Jon Caine av. Politiet bekrefter at Jon Caine ikke forlater bilen frivillig og at han får et «illebefinnende», som politiet beskriver det.

- Når jeg våkner igjen har jeg håndjern på. Jeg går inn i en slags sjokktilstand, jeg kan ikke bevege meg og jeg skjelver av redsel. Jeg klarer ikke å snakke. Jeg har hjerteproblemer, og er helt overbevist om at jeg skal få et hjerteinfarkt og dø. I hodet mitt tenker jeg bare på min sønn Christopher, og gjentar navnet hans konstant, sier Jon Caine.

Når ambulansen ankommer stedet, har politiet fjerner håndjernene, og Jon Caine blir tatt med til legevakten for sjekk.

Ambulansejournalen viser at Jon Caine forteller akkurat samme handlingsforløp til ambulansepersonellet på stedet, som til BA i ettertid.

I journalen slås det fast at han har vært bevisstløs, at han skjelver mye og at han ellers forklarte seg klart og tydelig.

Prøvene viser heller ingen spor av alkohol eller medikamenter i blodet.

Jon Caine slapp unna fysiske varige men. Han har sår i fjeset, en sår skulder og såre håndledd etter håndjernene. Han har også brystsmerter.

Uaktsom kjøring
UP-sjef Leon Nordanger bekrefter at UP-patruljen var involvert i en episode med Jon Caine torsdag kveld.

- Jeg kan bekrefte at vår sivile videopatrulje stoppet en fører for uaktsomkjøring på Fritz Riebers vei. De observerte hans kjøring og vurderte den som uaktsom, sier Nordanger til BA.

Anmeldelse kan endres
Caine er anmeldt for brudd på veitrafikkloven paragraf 3. Her heter det: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»

- Han er ikke anmeldt for å ha motsatt seg arrestasjon eller noe annet enn brudd for veitrafikkloven?

- Foreløpig er han bare anmeldt for brudd på veitrafikkloven, men jeg kan ikke utelukke at det forandrer seg, sier Nordanger.

Betjentene har fortalt om et annet hendelsesforløp enn Jon Caine, men Leon Nordanger mener at politiet ikke har anledning til å uttale seg detaljert om saken, fordi det foreligger en anmeldelse mot Jon Caine.

- Da har vi taushetsplikt overfor ham, sier Nordanger.

Ingen selvkritikk
Han bekrefter derimot at ambulansen ble tilkalt og at Jon Caine ble dratt ut av bilen med makt.

- Den ble tilkalt for hans egen beskyttelse. Det er klart at det er uheldig når sånt skjer, men det er heldigvis ikke ofte. Jeg husker vi hadde en episode på 1990-tallet der en fører ble så stresset da han mistet førerkortet, at vi var så redde for at han skulle få hjerteinfarkt at vi kontaktet ambulansen. Folk kan bli stresset i slike situasjoner, sier Nordanger.

- Politiet vil ikke ta noe selvkritikk?

- Vi har ikke gjort noe galt i denne saken. Hvis Spesialenheten setter i gang en etterforskning, kan betjentene bli innkalt til avhør enten som mistenkt, siktet eller som vitne.

Jon Caine har forklart at han ikke kunne være sikker på at de to mennene faktisk var fra politiet.

- Videopatruljen stopper mellom 10 og 20 biler hver dag, og vi skifter mannskap fra år til år. Vi har aldri vært ute for at det har vært et problem tidligere. Når de går i sivilt, har også alle et ID-kort hengende rundt halsen, påpeker Nordanger.

Har anmeldt saken
Fredag valgte Jon Caine og anmelde saken til Spesialenheten.

Spesialenheten bekrefter at de har mottatt anmeldelsen, men det er ikke satt i gang en etterforskning ennå.

- Jeg klarer ikke å tenke på noe annet og sliter med å sove. Dette er noe jeg kommer til å slite med i mange år fremover, det er jeg overbevist om, sier Caine.

Han sier at det må ha vært mange vitner til hendelsene, både til UPs kjøring og selve «pågripelsen».

- Det er derfor jeg velger å stå frem med denne historien. Det er mange som har sett dette og jeg trenger vitner. For de som så dette, virket det nok bare som om politiet gjorde en god jobb og pågrepet en gal ruset fører. Det ville jeg også trodd. Slike ting som dette skjer jo bare i Chicago og slikt, ikke i Norge og Bergen, sier han.

Caine sier også at han vil engasjere advokat, og forfølge saken så langt som mulig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere