*Nettavisen* Nyheter.

- De syke og gamle har ikke en sjanse

Foto: EDUARDO MUNOZ (REUTERS)

Nå begynner også de som har overlevd den store katastrofen å slite med å overleve.

17.01.10 19:58

Til tross for det enorme hjelpeapparatet som nå er satt i gang for å hjelpe ofrene etter jordskjelvkatastrofen i Haiti, er det fortsatt lite hjelp som faktisk kommer fram til ofrene.

Det lille som har kommet fram er det svært liten kontroll over.

Kjemper om maten
Situasjonen skal ha vært svært amper da et amerikansk militærhelikopter med forsyninger gjorde en rask landing i hovedstaden for å lempe av vann og mat.

Ifølge en Reuters-reporter skal hjelpearbeidere bare ha kastet hjelpen ut til de desperate personene som hadde samlet seg.

- Distribusjonen er totalt uorganisert. De identifiserer ikke de personene som faktisk trenger vannet. De syke og gamle har ikke en sjanse, sier Estime Pierre Deny som står bakerst i folkemengden med en tom plastdunk.

Denne fremgangsmåten blir slaktet av eksperter. De som har erfaring med hjelpearbeid mener at det aller viktigste for å unngå opptøyer er å organisere folk på bakken før en slipper til forsyningene. De mener at dette nærmest er å be om opptøyer.

Svært mange får ikke hjelp
Ifølge rapporter fra Haiti begynner situasjonen for de overlevende å bli så kritisk at de overlevende er i ferd med å dø.

FN melder at de nå gir mat til rundt 40.000 personer daglig, men at de håper å kunne hjelpe to millioner på daglig basis innen to uker. I praksis betyr det at det er hundretusenvis som fortsatt må vente i flere uker før de får hjelp.

- Utfordringen nå er hvordan vi skal koordinere utdelingene av all hjelpen, sier generalsekretær Ban Ki-moon.

Går til angrep på hverandre
Desperasjonen etter livsnødvendige varer er stor, og ved et tilfelle skal flere tusen mennesker ha slåss om stjålne varer fra et supermarked. Menn væpnet med kniver, isøkser og hammere begynte å slåss om klær, vesker og andre gjenstander som de fant i den ødelagte butikken.

- Det er anarki her nå, totalt kaos. Politiet er helt usynlige. Folk sloss, slår hverandre og kaster steiner på hverandre, sier fotografen Carlos Barria til Reuters.

Tyver blir lynsjet
Men situasjonen for tyvene er heller ikke spesielt god, til tross for at politiet i det store og hele er fraværende.

Ifølge Reuters har i løpet av dagen en rekke personer blitt skutt av sinte folkemengder etter å ha blitt tatt for tyveri. En annen mann skal rett og slett ha blitt satt fyr på og brent i hjel.

Les også: - Det er totalt kaos

- Haitiere tar nå ting delvis tak i ting selv. Det er ingen fengsler, de kriminelle løper rundt fritt, det er ingen myndigheter som kontrollerer dette, sier læreren Eddy Toussaint til nyhetsbyrået.

Disse tilfellene er veldokumentert av fotografer på stedet, men fordi bildene er så sterke, velger Nettavisen å ikke vise disse.

Frykter ting vil komme helt ut av kontroll
Røde Kors frykter nå at situasjonen i landet kan eksplodere helt ut av kontroll.

- Det er stor frustrasjon over at hjelpen ikke kommer fram. Det kan føre til vold og opptøyer, sier Røde Kors sin generalsekretær Børge Brende til VG Netts reporter i Haiti.

Ifølge FN skal det nå settes inn flere tusen soldater ut i gatene for å roe ned situasjonen.

Alt håp er ikke ute
Men tross i all elendigheten, er fortsatt ikke alt håpet for de titusenvis en fortsatt frykter ligger under ruinene.

Søndag morgen ble tre personer reddet ut i live fra et sammenrast supermarked, blant dem en 7 år gammel jente.

Eieren av Hotel Montana, Nadine Cardoso, ble også reddet ut av ruinene fra sitt eget hotell søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.