*Nettavisen* Nyheter.

- De unge vil helst ha sharia

Foto: Scanpix

Unge pakistanere foretrekker sharia- eller militærstyre framfor demokrati.

05.04.13 12:31

En fersk spørreundersøkelse fra British Council viser at majoriteten av unge pakistanere foretrekker enten militærstyre eller et styresett basert på sharialovgivning framfor demokrati.

5000 unge pakistanere i alderen fra 18 til 29 år deltok i spørreundersøkelsen.

94 prosent av de spurte mener landet beveger seg i feil retning. I 2007 var det 50 prosent som var av samme oppfatning.

29 prosent vil ha demokrati
Kun 29 prosent av de spurte mener demokrati er det beste politiske systemet for landet. 32 prosent støtter militærstyre, mens hele 38 prosent mener landet bør bli styrt ut fra sharialovgivning.

- Jeg ville ikke lagt altfor mye vekt på en meningsmåling som sier at så mange ungdommer støtter noe annet enn demokrati fordi de har knapt noe erfaring med demokratiet, sier Pakistan-ekspert Karin Ask ved Christian Michelsens Institutt til Nettavisen.

Pakistan-kjenner Terje Skaufjord sier det er vanskelig å tolke funnene i undersøkelsen fordi pakistanere gjerne har ulike oppfatninger av hva som er demokrati, sharia og militærstyre.

- Jeg tror dette er et definisjonsspørsmål, så jeg vil ikke legge for mye i det. Men når man er på bunnen av et korrupt og hierarkisk samfunn, så er det ikke så rart at man ikke er imponert av det som kalles demokrati, sier lektor i historie, Terje Skaufjord, til Nettavisen.

Romantisk nostalgi
Mens den sivile regjeringen kun har 14 prosent folkelig støtte, så får militæret en folkelig støtte på hele 77 prosent.

- Det er en romantisk nostalgi om at militæret rydder opp når det går dårlig, så militæret står ganske sterkt i Pakistan. Uansett hvor dårlig militæret gjør det i virkeligheten, så står denne myten ganske sterkt, sier Skaufjord.

I mai måned avholdes det nytt valg i Pakistan. Mer enn halvparten av de registrerte velgerne i Pakistan er under 30 år, og det er ventet at denne unge gruppen vil spille en viktig rolle i valget.

Dette er første gang i Pakistans historie at en demokratisk valgt regjering sitter gjennom en hel periode.

Funnene i undersøkelsen tyder imidlertid på at unge pakistanere føler de har fått lite igjen for demokratiet under styre av president Asif Ali Zardari og Det pakistanske folkepartiet (Pakistan Peoples Party).

- En seier for sivilsamfunnet
Både Ask og Skaufjord mener likevel det er imponerende at regjeringen har klart å sitte gjennom hele perioden.

- Det er en veldig viktig seier for sivilsamfunnet, tross alt med Zardari sine ablegøyer, så har de greid å få domstolene til å fungere, og de har fått til flere viktige lovendringer i nasjonalforsamlingen, sier Ask.

- Det viktigste regjeringen har fått til, er at de har klar å sitte gjennom hele perioden, samtidig som de har klart å samarbeide med USA selv om de har sagt til befolkningen at de i er imot USA og amerikanske droneangrep. Den dobbeltkommunikasjon er ganske imponerende, sier Skaufjord.

Undersøkelsen viser også at 44 prosent av de spurte mener inflasjon er den største bekymringen. Mens 19 prosent er mest bekymret for arbeidsledighet, oppgir elleve prosent at terrorisme er den største bekymringen.

Kilder: The Independent, BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.